szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A várandós nőkre különösen veszélyes vírus okoz megbetegedéseket Dél-, illetve Latin-Amerika egyes részein, ezen belül különösen Brazíliában - közölte az ÁNTSZ, amely szerint a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Azt javasolják az érintett területekre utazó terhes nőknek vagy kisgyerekkel utazóknak, hogy mindenképpen védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

Az ÁNTSZ közleményben hívta fel a dél-amerikai és latin-amerikai térségbe készülők figyelmét a zikavírus kockázatára, azt írták, különösen azért, mert a téli időszak számít a dél-amerikai utazások csúcsszezonjának.

A jellemzően szúnyogok által terjesztett vírus ellen nincs védőoltás, emiatt is elengedhetetlen a szúnyogcsípések elleni védekezés. Felidézték, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Amerikai Regionális Irodája a térségre figyelmeztetést adott ki.

©

Az ÁNTSZ szerint az elmúlt két hónapban a brazíliai egészségügyi hatóságok az országban kialakult nagy kiterjedésű zikavírus-járvánnyal időben és térben összefüggően nagyszámú, úgynvezett microcepháliával született újszülöttet regisztráltak.

A microcephalia egy olyan veleszületett rendellenesség, ami az agykoponya rendellenesen kis méretével és általában szellemi fogyatékossággal jár. Az egészségügyi hatóságok Brazíliában a múlt év végéig 2900-nál több microcephaliás újszülöttet jelentettek, ami lényegesen több a megszokott évi 150-200 esetnél.

Az országban folyó vizsgálatok előzetes eredményei szerint a terhesség első 6 hónapjában történt anyai zikavírus fertőződést követően magzati károsodás alakulhat ki, fennáll a mikrocephalia és egyéb veleszületett rendellenességek kialakulásának a veszélye.

A zikavírus fertőzések 80 százaléka tünetmentesen zajlik, illetve jellemzően enyhe, magától gyógyuló, 4-7 napig tartó lázas, kiütéses betegséget okoz. A betegség legfőbb tünetei a láz, fejfájás, gyakran az arcon kezdődő és a törzsre továbbterjedő kiütés, amit kötőhártya-gyulladás és ízületi fájdalom követ. A vírus magzatkárosító hatása a jelenleg zajló brazíliai zikavírus-járvány kapcsán merült fel - közölték.

A vírus fertőzött szúnyogok csípése során terjed az emberre, de emberről emberre nem terjed. A betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia. A fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés az érintett területeken.

Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről.

Az elmúlt 9 hónapban a zikavírus helyi terjedését 19 országban észlelték, a december 21-i állapot szerint ezek közé a területek közé tartozik Brazília, Francia Guyana, Kolumbia, Paraguay, Puerto Rico, Suriname, Venezuela, Guatemala, Honduras, Martinique, Mexikó, Panama és Salvador.

Szintén a listán szerepel még a Fidzsi-szigetek, a Salamon-szigetek, Samoa, Új-Kaledónia, Vanuatu és a Zöld-foki Köztársaság.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlása alapján az ÁNTSZ az érintett térségbe utazó várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknek javasolja, hogy fordítsanak különös figyelmet a szúnyogok csípésének elkerülésére.

Ha az érintett területről visszatérőknél, láz, kiütés, fejfájás, vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét - tették hozzá.

Az ÁNTSZ, illetve tudományos háttérintézménye, az Országos Epidemiológiai Központ vizsgálja olyan laboratóriumi-diagnosztikai háttér kialakításának lehetőségét, melynek segítségével egy zikavírus-fertőzést hazánkban is igazolni lehet, amennyiben a betegség behurcolásának gyanúja merülne fel - írták a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!