szerző:
Tetszett a cikk?

Furcsa ingatlanügy zajlik Érden: a külföldre költöző háztulajdonosok arra eszméltek, hogy az eladással megbízott ingatlanügynök nemcsak beköltözött a helyükre, hanem zárat is cseréltetett. Az ingatlanos viszont állítja, megengedték neki, hogy ott aludjon, de ez nem azt jelenti, hogy ott lakik. Az ügy a rendőrségen landolt.

Nincs ember, aki ne ismerné az ingatlanból kitehetetlen albérlő és a pórul járt tulajdonos tanmeséjét. Az ilyen helyzetek megakadályozására egy sor kitételt építenek be a bérleti szerződésbe, vagy egyszerűen nem hagyják a bérlőt bejelentkezni a kiadott lakásba. Olyan birtokvitáról viszont korábban még nem hallottunk, mint ami nemrég Érden zajlott: a tulajdonos állítása szerint az ingatlana értékesítésére felfogadott ingatlanközvetítő költözött be egy időre a házába.

Az ingatlanos azt használhatta ki, hogy a tulajdonos nem toppanhatott be váratlanul, mivel egy időre Európa másik csücskébe távozott a családjával. Végül az egyik szomszéd hívta fel az idegenben tartózkodó tulajt, hogy esténként látja égni a villanyt a házban: csak nem sikerült valakinek eladni?

Lecseréltette a zárat

„Elkezdtünk telefonálgatni, hamar kiderült, az ingatlanos tényleg beköltözött a házunkba. Egyből kértük a hölgyet, hogy azonnal távozzon, és adja le a kulcsokat, ő viszont arra hivatkozott, hogy mi ezt megengedtük neki. Hiába mondtuk és írtuk le neki többször, hogy erre nincs felhatalmazása, és hagyja el a lakást” – mondta a hvg.hu-nak az érdi ház tulajdonosa, aki külföldi közéleti tevékenysége miatt névtelenséget kérve nyilatkozott.

Beköltözött - Képünk illusztráció
©

Mivel augusztusban az egész család kiköltözött Belgiumba, megkérték a szomszédot, akinél szükség esetére szintén volt egy kulcs, hogy menjen át lekapcsolni a fűtést. Ekkor jött a még nagyobb meglepetés: a szomszéd nem tudott bemenni, mert az ingatlanos lecseréltette a zárat.

„Feljelentést tettünk, mert ez magánlaksértés, arról nem is beszélve, hogy nem tudjuk, mekkora közműszámlákat csinált. A cégének az egyik nagy hipermarketben van kirendeltsége, a honlapjuk alapján most is egy csomó házat árulnak a környéken. Nem gondoltam volna, hogy ez előfordulhat. Mi is azért bíztuk meg, mert jó értelemben véve erőszakosnak tűnt, ami ehhez a szakmához kell is, és bizonygatta, hogy ő mindent el tud adni”, mondta a tulajdonos, aki szerint először nem is volt semmi gond, az ingatlanos hozott is pár vevőjelöltet.

Nekik már nincs kulcsuk

A tulajdonos szerint még csak keresni sem akartak az ingatlanon, mivel tudták, hogy lementek az árak, és a ház hitellel terhelt. Mondtak egy árat, ha ennél drágábban tudta volna eladni, azt a pénzt megtarthatta volna. Utólag a tulaj egyértelműen hibának tartja, hogy engedékeny volt, és amikor az értékesítő megkérdezte, alkalmanként nem alhatna-e a házban, először beleegyezett. Mint mondta, egy matrac kivételével úgyis teljesen üres volt a ház, nem gondoltak semmi rosszra, cserébe pedig az ingatlanos vállalta, hogy kisebb karbantartási dolgokat átvállal.

Képünk illusztráció
©

„Eladnia kellett volna a házunkat, nem beköltözni, erre soha nem volt engedélye. Ősszel, amikor közeledett a hideg idő, felvetette, hogy fűteni kellene a házat, nehogy tovább romoljon az állaga, de megmondtuk neki, hogy nem akarunk már költeni rá”, jegyezte meg. „Többször kifejezetten kértük, telefonon és írásban is, hogy azonnal hagyja el a házat, mire először azt is bevallotta, hogy ’de hát itt vannak a bútorai’. A legdurvább a zár lecseréltetése volt, ami szerintem bizonyíték a visszaélésre. Elképesztő, hogy jelenleg csak egy embernek van kulcsa az én házamhoz, és az nem én vagyok, hanem az ingatlanügynök” – mondta.

Az ingatlanos szerint ott aludt, de nem lakott ott

Megkerestük az érintett ingatlanost is, aki viszont homlokegyenest máshogy magyarázza a történteket (nevét monogramjával jelöljük - a szerk.). N. A. szerint a tulajdonos felesége – akinek a nevén a közművek be voltak jelentve – kérte arra, hogy kifizessen közüzemi számlákat „hivatkozva ellehetetlenült anyagi helyzetükre”, és megbízták azzal is, hogy „felügyelje a házat és hozza bemutatható állapotba az ingatlant”. Azt elismerte, hogy a fűtést üzemeltette, de ezt azzal indokolta, hogy „télen indokolt fenntartani a temperaló fűtést a további károk elkerülésére”, mint ahogy azt a tulajdonosnak is jelezte.

Mivel a házon egy bedőlt bankhitel is van, elmondása szerint a tulajdonosok meghatalmazták, tárgyaljon a nevükben a pénzintézettel, hiszen a cége „közvetetten követeléseket is értékesít, így gyakorlatuk van befulladt banki ingatlanok értékesítésében is”. Októberben ezért a saját egyik cégével vételi ajánlatot tett a banknak – vagyis maga próbálta megvenni a házat –, amiről a család is tudott. Vagyis ezzel a két dologgal indokolta, hogy használta a házat: egyrészt szerinte ezt a tulajdonos megengedte, másrészt úgyis ő fizette bizonyos költségeit az ingatlannak, amit saját részre szeretett volna megszerezni.

A fűtést üzemeltette
©

„Vállaltam, hogy amíg a banktól nem érkezik válasz, rendbe hozom az ingatlant, részleges felújítást végzek, fizetem a költségeket és beindítom a fűtést is a téli hónapokra. Az invesztícióért cserébe nem életvitelszerűen, de heti pár alkalommal akár tartózkodhatok is a házban”, magyarázta az ingatlanközvetítő, hogy szerinte miben állapodtak meg. Állítja, csak pár napig aludt ott, és számára „értelmezhetetlen” a fordulat, hogy „minősíthetetlen fenyegető hangnemben felszólítottak, hagyjam el a házat”. „Az ingatlant nem laktam és most sem lakom, a jogvitát rendezni kívánom a tulajdonosokkal”, tette hozzá.

Az ingatlanosnak a zárcseréről is más verziója van, szerinte erre is kifejezetten megkérték, mert használhatatlan volt a zár. Ennek bizonyítására megmutatott egy e-mailt, ebben viszont csak arról ír neki a tulajdonos felesége, hogy a költözés közben a bejárati ajtó szorult és tönkrement a zár, próbálja külföldről intézni. Vagyis nincs szó benne arról, hogy erre kifejezetten felhatalmaznák, a levél pedig még augusztusban született, míg saját bevallása szerint is decemberben cseréltette le a zárat. A tulajdonos szintén megerősítette, hogy az ajtószerelést ők intézték, önhatalmúan nyúlt hozzá újra az ingatlanos, aki viszont azzal érvel, hogy számlát is kért a munkáról, és eltette a régi, rossz zárbetétet.

Rendőrségi ügy lehet

A helyzet mindenesetre annyira eldurvult, hogy a tulajdonos feljelentést tett a rendőrségen magánlaksértés miatt, illetve külföldről próbálják kikapcsoltatni a villanyt, mert az ünnepek, illetve kinti munkájuk miatt egyelőre nem tudtak Magyarországra utazni. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a hvg.hu kérdésére annyit közölt, hogy az ügyben feljelentéskiegészítést rendeltek el, ennél többet nem árulhatnak el. N. A. viszont állítja, hogy a tulajdonos rágalmazta és fenyegette, és az utolsó, házban töltött éjszakán pedig valaki dörömbölt az ajtón. Ezért másnap reggel elhagyta a házat, és mivel utána is több alkalommal fenyegette őt „egy férfi ismeretlen hívószámról”, ő is feljelentést tett a rendőrségen.

„A birtoklás, vagyis hogy ki van birtokon belül, az ténykérdés, szemben a tulajdonjoggal, ami viszont jogkérdés, ezek összeütközése okoz sokszor problémát a bérleti konstrukcióknál” – mondta a hvg.hu-nak Tóth M. Gábor ügyvéd. Itt viszont elsősorban szerinte azt kellene tisztázni, egészen pontosan mire adtak engedélyt az ingatlanosnak az értékesítés során, illetve a ház használatával kapcsolatban. „Ha én valakinek megengedem, hogy az ingatlanomban aludjon, azt a jogban szívességi lakáshasználatnak hívják. Viszont amint a tulajdonos távozásra kéri, attól kezdve többé nincs jogcíme a birtoklásra”, magyarázta az általános szabályokat. A zárcserére pedig ez nem terjedhet ki, kivéve, ha kifejezetten erre kérték a lakás használóját. „A zár azt jelenti, hogy valaki birtokban van. Van olyan eset, amikor a zár lecserélése jogos önhatalom, de ez mindig a jogában sértett felet illeti meg”, mondta Tóth M. Gábor. Ha az ügyben már volt feljelentés, akkor a hatóságok dolga lesz eldönteni, hogy történt-e magánlaksértés, csalás vagy bármilyen más visszaélés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig néhányan hisznek abban, hogy Szájer "házibuliban" járt

Alig néhányan hisznek abban, hogy Szájer "házibuliban" járt

Eltűnt egy 10 hónapos mezőkövesdi kisfiú

Eltűnt egy 10 hónapos mezőkövesdi kisfiú

Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában

Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában