szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A feladatok között voltak gráfok, trigonometriai számítások, halmazelmélet és függvényábrázolás is, ezeknek megnézhetitek a nem hivatalos javítókulcsát. A megoldásokat a Corvinus érettségi előkészítő szervezete, a Studium Generale készítette.

Az Eduline megkapta a keddi matekérettségi első részének nem hivatalos javítókulcsát, ezt ide kattintva érhetik el. A második rész megoldásait pedig itt tudják megnézni. A megoldásokat a Corvinus érettségi előkészítő szervezete,  a Studium Generale készíette.

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 perces. A diák először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, ezek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatottak ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. A II/A rész három feladatot foglal magában, ezek egy vagy több kérdésből állnak. A II/B rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, ezek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

Ezek voltak a feladatok

Az idei középszintű matekérettségi első részében halmazelmélettel foglalkozó feladatok, egyszerű egyenletek, logikai feladatok, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is voltak,  de egy szöveges gráfos feladatot is meg kellett oldaniuk az érettségizőknek.

A második részben egy egyenlettel és egy egyenlőtlenséggel kell megbirkózniuk a diákoknak, majd egy síkidom belső szögeit kell kiszámolniuk, egy másik feladatban pedig emelkedő számsorokat kellett összehasonlítaniuk.

A B részben egy diagrammot kellett elemezni, a feladat valószínűségszámítást is tartalmazott. Választható volt még egy függvényes és egy térbeli alakzattal kapcsolatos feladat is. Ezek közül kettőt kellett megoldaniuk a diákoknak.

A gráfos feladat sem tűnt nehéznek

Az Eduline-nak nyilatkozó szakértő szerint a matekérettségi első feladatsora könnyebb volt a tavalyinál, még a valószínűségszámításos vagy gráfos feladat sem tűnt nehéznek.

A második rész már valamelyest nehezebb volt. Idén a statisztikai feladat "nem ajándékfeladat", mint a korábbi években, így az is becsapós lehetett. A szakértő szerint a "közepesen nehéz" feladatoknál könnyű volt pontot veszíteni, ha valaki nem figyelt eléggé.

Így látták a diákok

Az Eduline által megkérdezett diákok szerint  főleg az első rész volt könnyű, még a tavalyihoz képest sem volt nehéz a feladatsor. Kommentekben azonban többen panaszkodtak a második részre, azt nehezebbnek tartották. Egy matekfaktos szerint kifejezetten "melós" volt az idei matekérettségi, mert időigényesek voltak a feladatok.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!