szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár Lázár János szerint még nem született döntés a Déliről, egy most kiírt közbeszerzés nem erről árulkodik.

Nem született döntés a legutóbbi kormányülésen a budapesti pályaudvarok ügyében, de a kormány nem tétlenkedik, kiírt egy közbeszerzést még a döntés előtt. A pályázat a Déli pályaudvar üzemi területein megvalósuló "sport és szabadidős célú" beruházás részletes koncepciójára vonatkozik. Azt lehet tehát most kitalálni, hogy mi legyen a Déli pályaudvar azon vágányrészeivel, amelyeket átszervezéssel és ügyes tervezéssel fel lehet szabadítani úgy, hogy a maradék vágányokon továbbra is megmaradjon a vonatközlekedés. Mindezért az állam 17 millió forintot fizet a nyertesnek.

Kérdésessé teszi a Kormányinfókon hallottak hitelét a hír, hisz kizárt, hogy a kormány még azelőtt hirdet meg egy ilyen közbeszerzést, hogy a kérdésben döntene. Ha mégis így lenne, az azt jelentené, hogy a vakvilágba szór el 17 millió forintot, hisz mi értelme van egy részletes koncepciónak (három verzió, látványtervek, dokumentáció, műszaki előkészítés, megvalósíthatósági koncepció) akkor ha mondjuk teljesen beszántják a Délit. Az MTI egyszer már lehozta a Déli beszántásának hírét, az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium viszont a rozsdaövezetek felszámolásáról szóló információt erősített meg.

Bezárni vagy ne

Korábban hatalmas vita bontakozott ki arról, ,hogy mi legyen a sorsa a rettenetesen lepusztult Déli pályaudvarnak. A kormány környékéről felröppent a hír – és ezzel Tarlós István is egyetértett –, hogy szeretnék megszüntetni, maga Lázár többször kijelentette, hogy ennek a megoldásnak a pártján áll. Helyére pedig parkot, esetleg a Testnevelési Egyetemnek szükséges épületeket lehetne telepíteni. A Déli pályaudvar funkcióját pedig átvenné a Kelenföldi pályaudvar.

A szakma rögtön kikelt magából a hír hallatán, kijelentvén, hogy ez több szempontból sem lehetséges. A Déli megszüntetésével sok-sok budapestinek akár negyedórával meghosszabbodna a vonathoz eljutás ideje, márpedig az EU eurómilliók százait költi a vasút fejlesztésére, hogy minél versenyképesebb legyen az autóközlekedéshez képest, és emiatt érdemes legyen átszállni autóból vonatra. Pár perc gyorsulásért megéri az EU-nak is sok millió eurót elkölteni, ezt egy ilyen bezárás lenullázná. Azért sem lehet a gyorsítással, fejlesztéssel ellentétes lépéseket megtenni, mert ha az EU-val egyeztetett stratégiával szembemenve hozunk döntéseket, az egész eddigi EU-s támogatásokat a területen visszakérheti az unió, és erre amúgy árgus szemekkel figyel is. És akkor azt még nem is említettük, mekkora pénz és idő lenne a most teljesen alkalmatlan Kelenföldi pályaudvart felújítani, kiépíteni a szükséges infrastruktúrát – bár mostanában a kormány annyit épít, amennyit nem szégyell a váraktól kastélyoktól kezdve a szerzetesrendek épületein át az állatkertig bezárólag.

A szakmai szervezetek a kezdettől fogva azt mondják, le kéne fedni a pályaudvart, és rá azt lehetne telepíteni, amit a kormány akar, parkot, épületeket, az utolsó Uber-sofőr szobrát, bármit.

Itt olvashatja a Déli bezárása elleni érveket még részletesebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét