szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A HVG-nek adott interjúban mesél Bod Péter Ákos közgazdász, utolsó találkozásukkor Orbán Viktort a bankunió vagy a Fradi kezdőcsapata érdekelte-e jobban, párttá válik-e az Eötvös József Csoport, illetve kifejti, miért szűnt meg szerinte a Fidesz pártként működni.

Bod Péter Ákos közgazdász – az Antall kormány ipari és kereskedelmi minisztere – egyáltalán nem biztos abban, hogy a Fidesz jobboldali párt. A jobboldali alapérték ugyanis a jogállamiság és a piacgazdaság, a mai kormány viszont a fékeket és ellensúlyokat kiiktató, tehát korlátozott jogállamiságra és az állam által dominált piacgazdaságra törekszik.

"A Fidesznél nem érzek stabil klasszikus politikai elveket, a párt vezetése arra képes, hogy 2-2,5 millió hívét mozgassa", de magát a pártot már nem látja működni, hatni. A kormánypárt ugyanis a közgazdász szerint arra való, hogy teszteli a tervezett kormányzati intézkedéseket. Ha a saját tábor sem áll egy-egy ügy mellé, akkor nyilvánvaló, hogy a társadalom széles rétegénél biztos kudarcra van ítélve a kezdeményezés.

"Ehhez kellenének azonban értékek, viták, szűrők, ellensúlyok. Ehelyett azt látni, hogy egy szűk vezérkar ötleteit, hirtelen döntéseit a párt és a kormány utólag igyekszik felöltöztetni."

A közgazdász szerint már a 90-es évek liberális Fideszétől sem állt távol a durvább politikai stílus, az első kormányzása kudarcaiból végképp azt a következtetést vonhatta le Orbán Viktor, hogy nem lehet úriemberként politizálni, mert úgy jár, mint az MDF.

A közgazdász a HVG-nek adott interjúban beszélt arról is, az Eötvös Csoport nem akar párttá válni, mi az oka a fiatalok kivándorlásának, és Orbánt az utolsó, három évvel ezelőtti találkozójukon a bankunió vagy a Fradi kezdőcsapata érdekelte-e jobban. A teljes beszélgetést keresse a friss HVG-ben.

A magyar fiatalok nem is álmodnak 200 ezres fizetésről

A 29 éven aluli korosztály mintha csak hozzászokna a küszködéshez, inkább az életmódját igazítja a szűkös lehetőségekhez. Ez is kiderül a Magyar Ifjúság kutatás 2016-os eredményeiből. A fiataljaink riasztóan nagy arányban akarnak külföldre menni és egyre többen ott is szülik meg gyerekeiket - ezeket már megtudtuk és elemeztük a Magyar Ifjúság Kutatás 2016-os eredményei alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!