Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Városligetben tartotta első ünnepi rendezvényét a legfiatalabb magyar párt, a Momentum Mozgalom. A pikniken arról beszélt Orosz Anna elnökségi tag, hogy elég a központilag szabványosított ünnepségekből és mindenki számára átélhető március 15-ét szeretnének. Fekete-Győr András ezek után igazi politikai beszédet mondott.

A nemrég párttá alakuló Momentum Mozgalom első hivatalos március 15-ei ünnepségét Orosz Anna elnökségi tag nyitotta meg. Beszédének elején rögtön leszögezte: ma nem fognak politizálni. “Nem fogom megmondani, hogy március 15-e így, márciusi ifjak úgy. Nem fogom öt percben egy kommunikációs bravúr keretében újraértelmezni a magyarság nemzetképét, vagy egy délután alatt újrafonni társadalmunk szövetének elszakadt szálait.” Mint elmondta, azt szeretné, hogy minden egyes magyar állampolgárnak legyen egy, csak erre az ünnepre fenntartott csücske a szívében.

“A közös múltunk, a közös talpra magyar, és a közös értékeink kovácsolnak minket egy nemzetté.”

Ahány magyar él a világban, annyiféleképpen emlékeznek március 15-re, mondta Orosz. Az ünnep nem lehet egyszínű: “nem élére vasalt emlékezeteket, központilag szabványosított ünnepségeket szeretnénk”, jelentette ki a kb. 500 fős tömeg előtt. A 169 évvel ezelőtti forradalom emlékét maguknak az embereknek kell ápolniuk, így válik újra átélhetővé, tette hozzá.

Felidézte, hogy mindenki átélte az ilyenkor szokásos iskolai ünnepségek formalitását, ürességét. “Igazgatói beszéd, egyperces néma csönd, és ennyi.” Szerinte ennek nem így kéne történnie; fontosabb lenne a tartalom “és utána vasaljuk ki azt az inget.” Ehhez viszont az kell, hogy minden nap átéljék, mit is jelent a szabadság, miért harcoltak a márciusi ifjak. Közösségként, nemzetként kell örülni, hangsúlyozta.

A Momentum ezt szeretné megvalósítani az ünnepi rendezvényével, mondta. “Engedjük el az aktuálpolitika vegykonyhájában dekára kimért hamis áhítatot, a kötelezőként rögzült rutint” Meggyőződése szerint a márciusi ifjak fektették le az alapját “egy olyan Magyarországnak, amilyet talán még ma is kívánunk gyermekeinknek.”

Márciusi majális

A Momentum ünnepi rendezvénye inkább hasonlított a majálisra, mint egy klasszikus beszédmondós-tüntetős március 15-ei eseményre. Ennek megfelelően többen családostul érkeztek, hiszen voltak külön gyerekprogramok is. Egyébként is elég vegyes társaság jött össze a Vajdahunyad vára mögötti réten; nemcsak a romkocsmák félhomályában merengő körúti fiatalság jött el megnézni Fekete-Győréket, hanem az idősebb korosztály is megmutatta magát. A legnépszerűbb program egyértelműen az volt, ahol a momentumosokkal lehetett beszélgetni; órákon keresztül tömve volt az erre kijelölt sátor, ezért be kellett vinni a hangosítást, hogy mindenki követni tudja a rögtönzött lakossági fórumot.

Kifejezetten izgalmas beszélgetés alakult ki az érdeklődők és a Momentum képviselői között, téma volt az ellenzéki pártokkal való összefogás, a Momentum szakpolitikai víziói és természetesen az, hogyan lehet legyőzni Orbánt és a Fideszt. Provokátorok és trollok viszont nem voltak, ahogy sör sem, ezt sokan szóvá is tették.

Fekete-Győr: vegyük kezünkbe a sorsunkat

©

“Van-e, lehet-e felelősségünk mindazért, ami Magyarországgal történik? Egyáltalán, akarjuk-e ezt a felelősséget?” - tette fel a kérdést március 15-ei beszédében Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke. Fekete-Győr kora este beszélt, ez volt az ünnepi piknik “főattrakciója”, érezhetően erre voltak leginkább kíváncsiak az emberek. Mint elmondtra, a Mometum számára március 15. a tettekről és a cselekvésről szól; egy maroknyi budapesten élő fiatal úgy döntött, síkra száll a szabadság és a nemzeti függetlenség mellett, megteremtve egy új jövő lehetőségét.

“Március 15-e így a nemzeti szolidaritás, a jogállamiság és a sajtószabadság fontos ünnepe is – nekünk, Momentumosoknak mindenképpen azt üzeni, ezekért az értékekért nemcsak érdemes küzdeni, de felelősségünk utolsó leheletünkig harcolni.” A 48-as forradalom legfontosabb eredményei között említette a jobbágyság felszabadítását, a feudális bíráskodás eltörlését és a sajtószabadság megteremtését. Utóbbi fontosságát külön hangsúlyozta, hozzátéve, elég bekapcsolni a tévét, hogy értsük, mire gondol.

Fekete-Győr szerint a márciusi ifjak emléke arra tanít minket, hogy még a legsötétebb órákban is van helye a bátor cselekvésnek és hogy a nemzet képes saját kezébe venni a sorsát. Ma is tenni kell azért, hogy Magyarországon változás legyen, a társadalomnak le kell zárnia a politikai elit által be nem fejezett rendszerváltást. “Új reformkorszakot kell kezdenünk. Újat - pont, mint őseink tették 48-ban” - jelentette ki a Momentum elnöke. Ennek első lépése a közöny felszámolása, magyarázta a nemrég újraválasztott elnök. A cél pedig egy olyan ország létrehozása, ahol senki sem lehet másodrendű állampolgár, ahonnan senki sem akar emigrálni, ahol a nemzet tagjai szolidárisak egymással, és mindenkit a teljesítménye alapján becsülnek meg.

“Kezünkbe kell vennünk a sorsunkat, újra el kell térítenünk a történelmet, hogy olyan hellyé tegyük Magyarországot, ahol szeretünk élni. Modernné, szabaddá, frissé” - zárta beszédét Fekete-Győr. Sejtelmesen még annyit megígért, hogy október 23-ára "gigantikus rendezvénnyel" készülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Seres: A Facebook, a Twitter és az intoleráns cukrászda

Seres: A Facebook, a Twitter és az intoleráns cukrászda

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Új gumiabroncs energiacímkék segítik a vásárlást

Új gumiabroncs energiacímkék segítik a vásárlást