szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor péntek reggeli, csalást emlegető rádiónyilatkozata után közleményt adott ki a CEU, és ezzel párhuzamosan az egyetem rektora levelet írt az intézmény minden polgárának. Michael Ignatieff továbbra sem akarja utcára vinni az egyetem ügyét.

Szerda kora délután óta egy dilemma osztja csak meg a CEU polgárait: tüntetni, vagy nem tüntetni. Az aznapi belső fórumon egy magyar tanár felvetette, hogy szervezzenek demonstrációt péntekre, ám az intézmény rektora lecsillapította az indítványt megtapsoló diákokat. Akkor 24 órát kért arra, hogy tárgyalhasson, csak utána legyen szó az ellenállás látványosabb formáiról.

A hvg.hu-nak adott interjúban Ignatieff elmondta, természetéből fakadóan nem híve a tüntetéseknek, ő a támogatás írásbeli kifejezésének és a legmagasabb szintű megbeszélésekben hisz. A 24 órás türelmi idő letelt, ám Ignatieff azóta sem engedi megnyitni a demonstráció kérdését.

Úgy tudjuk, hogy a törvény elleni harcias kiállása és karakán álláspontja elismerést váltott ki az egyetemen a diákság körében, ám egy kérdésben vita van. Sokan nem értik ugyanis a tüntetésektől való irtózását. Egy külföldi diák azt mondja, teljes a megosztottság a demonstráció kapcsán. És ez igaz magyarokra és külföldiekre egyaránt, vagyis nincs nemzeti színezete ennek a véleménykülönbségnek. Vannak, akik azt mondják, hogy a magyar kormány már számtalanszor bizonyította: csak az erőnek enged. Szerintük azonnal akciózni kéne. Mások megértik rektorukat, aki azt gondolja, veszélynek tenné ki magát az egyetem, ha a politikai térbe kilépne.

©

Ignatieff mindenesetre pénteken is megismételte, hogy vezetésével az intézmény nem tüntet. Miközben a CEU-t örömmel tölti el a túláradó támogatás, amit Magyarországról és külföldről az egyetem kap, az akadémiai szabadságunk védelme nem pártpolitikai ügy – írja a CEU hallgatóinak, oktatóinak és munkatársainak címzett levelében. Szerinte az akadémiai szabadság magyarországi teljesülése minden magyar polgár érdeke.

Ha terveznek is bármilyen nyilvános tüntetést politikai célokkal rendelkező szervezetek, azokat a CEU nem kezdeményezte, nem támogatta és nem hagyta jóvá

– írja Ignatieff. Hozzáteszi: "őszinte reményünk, hogy minden magyar ember össze tud fogni, hogy megvédje a magyarországi felsőfokú oktatási intézményeket".

A rektor a levél végén emlékezteti a címzetteket, hogy vasárnap Washingtonban repül a CEU ügyének támogatást szerezni. Valószínűleg a tárgyalások eredménye is eldönti majd, hogy a tüntetést akaró diákok továbbra is önfegyelmet mutatnak-e. A parlamentben jövő szerdán kezdik tárgyalni a lex CEU-t.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hofi azt mondta neki, ez a legkönnyebb meló, de látástól vakulásig dolgozik az utolsó budai úri szabó

Hofi azt mondta neki, ez a legkönnyebb meló, de látástól vakulásig dolgozik az utolsó budai úri szabó

A Kétfarkú Kutya Párton keresi a rendőrség Baskyt

A Kétfarkú Kutya Párton keresi a rendőrség Baskyt

Elzárással is büntethetik, elvehetik a hajléktalanok holmijait – a KDNP szerint ez gondoskodás

Elzárással is büntethetik, elvehetik a hajléktalanok holmijait – a KDNP szerint ez gondoskodás

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó