Tetszett a cikk?

A hamisított papírokkal próbálkozó diákok ügyében ugyanaz az iskola érintett, ahol már tavaly is botrányos érettségi folyt.

Nyolcvan diák írásbeli érettségijének eredményét semmisítette meg a fővárosi kormányhivatal, miután a gyanú szerint hamis bizonyítványokkal mentek érettségire. Az ügyben megint a Paulay Alapítványi Középiskola érintett, ahol tavaly botrányos körülmények között zajlott az érettségi vizsga, meg is vonta tőlük a miniszter az érettségi vizsgáztatás jogát két évre. Idén is vizsgálták az iskolát, miután gyanús volt, hogy 321 diákot jelentettek le érettségire. A diákok az utolsó pillanatban tudták meg, hogy nem ott, hanem a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolában kell vizsgázniuk.

A korábban bejelentkezett diákok nagyjából csak harmada jelent meg az érettségin, magyarra 135, matekra 130, történelemre 128, angolra pedig 110 tanuló. Azt nem tudni, hogy a többiek hol tervezik letenni az érettségit később. De még azoknál sem stimmelt minden, akik megjelentek. A kormányhivatal ugyanis – szintén váratlanul – a szóbeli érettségi vizsga előtt felszólított mindenkit, vigye be a bizonyítványát. 53 diáknak volt rendben, 80 tanulónál viszont a hatósági ellenőrzés keretében lefoglalt bizonyítványmásolatok alapján felmerült annak a gyanúja, hogy a vizsgázók nem teljesítették a vizsgára bocsátás feltételeit.

"A Paulay Alapítványi Középiskola által kiállított bizonyítványok szerint az érintett tanulók a középiskolai 9-10. évfolyamokat egy olyan – korábban megszűnt – iskolában végezték, amelybe a Köznevelési Információs Rendszer adatai szerint nem is jártak, sőt, az iskolának nem is volt engedélye középiskolai közismereti oktatásra. Az érintett bizonyítványokat lefoglalták"

– közölte a kormányhivatal.

Ők nem folytathatták az érettségit. Egy szülő cikkünk megjelenése után közölte, többen fellebbeztek a kormányhivatal határozata ellen. A kormányhivatal és az Oktatási Hivatal tavaly bejelentést, idén viszont feljelentést tett a rendőrségen, így hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás gyanúja miatt folyik a nyomozás. Az iskola igazgatója szerda kora délután közölte, a 2017/18-as tanévtől felfüggeszti működését.

Az iskola ügyében más vizsgálat is folyik: több dolgozó ugyanis megkereste a kormányhivatalt, hogy nem kapott áprilisra és májusra fizetést. A kormányhivatal tizennégy munkavállalót hallgatott meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!