Tetszett a cikk?

Botrányos körülmények között zajlott a tavalyi érettségi a Paulay Alapítványi Középiskolában, most pedig az derült ki, hogy sok diáknak hamisított volt a bizonyítványa, amivel érettségire mentek. A rendőrség is nyomoz.

A 2017/2018-as tanévtől felfüggeszti oktatási tevékenységét a Paulay Alapítványi Középiskola – közölte az igazgató szerdán az iskola Facebook-oldalán. "A működés szüneteltetésére külső körülmények miatt kényszerült az iskola" – tette hozzá. Aki folytatni akarja tanulmányait, annak augusztus végéig kell új intézményt keresnie.

 

Az iskolában ezt megelőzően csak az érettségiztetés lehetőségét függesztették fel, két évre, az Oktatási Hivatal ugyanis úgy látta,

"az érettségin nem feltétlenül a vizsgázók felkészültségének megfelelő eredmények születnének".

A rendőrség nyomoz is a tavalyi botrányos érettségi ügyében egy bejelentés nyomán: hivatali visszaélés, az idei vizsgálatok után tett büntetőfeljelentés után közokirat-hamisítás gyanújával. Eddig gyanúsítottat nem hallgattak ki.

A mai Facebook-bejegyzés után kerestük az iskolát, de már csak a portás volt az épületben. Az, hogy az oktatási tevékenységet magától vagy kötelezettségből függesztette-e fel az iskola, egyelőre nem derült ki. Az ügyben kerestük a korábbi vizsgálatokat lefolytató Fővárosi Kormányhivatalt, valamint az Oktatási Hivatalt is, amint válaszolnak, a cikket frissítjük.

A Paulay Alapítványi Középiskola
©

Hamis bizonyítvánnyal az érettségin

Miután a Paulayban a hatóság visszaélésre gyanakodva leállította az érettségi vizsgázást, idén a vizsgázókat már a Bánki Donát Szakgimnázium és Szakközépiskolába irányították át. Friss fejlemény, hogy az idei vizsgázó diákok közül 80-an nem fejezhették be az érettségit, mert "a Paulay Alapítványi Középiskola által kiállított bizonyítványokban valótlan adatok szerepeltek" – ezt nemrég közölte a kormányhivatal. Ezt egyszerűen hamis bizonyítványnak lehet nevezni, azonban többen megkeresték szerkesztőségünket, akik bántónak érezték ezt a megfogalmazást és ártatlanságukat hangoztatták. Egy szülő azt mondta, sokan fellebbeztek a kormányhivatali határozat ellen.

A kormányhivatal a szóbeli vizsga előtt avatkozott közbe, "szükségessé vált a vizsgára bocsátás feltételeinek felülvizsgálata", akkor kérte be az írásbeli vizsgákon megjelent, összesen 133 diák bizonyítványait és végbizonyítványát. Akiknél szabálytalanságot találtak, azt nem engedték szóbelizni. 53 diák fejezhette be az érettségit, 80 diák érettségi eredményét megsemmisítette a vizsgabizottság. A kormányhivatal határozatának indoklásában szerepel, hogy a Paulayban lefoglalt bizonyítványmásolatok alapján felmerül annak gyanúja, hogy a vizsgázók nem teljesítették a vizsgára bocsátás feltételeit.

"A Paulay Alapítványi Középiskola által kiállított bizonyítványok szerint az érintett tanulók a középiskolai 9-10. évfolyamokat egy olyan – korábban megszűnt – iskolában végezték, amelybe a Köznevelési Információs Rendszer adatai szerint nem is jártak, sőt az iskolának nem is volt engedélye középiskolai közismereti oktatásra. Az érintett bizonyítványokat lefoglalták."

További érdekesség egyébként, hogy idén 321 diák jelentkezett érettségire a Paulayba, ám a Bánkiban már csak 133 diák jelent meg. Hogy a többiek mikor és hol tervezik letenni az érettségit, egyelőre nem derült ki.

A tavalyi érettségit a vizsgálat szerint manipulálták

A kormányhivatal nagyon súlyos szabálytalanságokat állapított meg a tavalyi vizsgálata során, kimondta, hogy az érettségit manipulálták. Röviden:

  • Az intézmény szándékosan visszaélt a tanulmányok lerövidítésére vonatkozó törvényi rendelkezésekkel.
  • Az ellenőrzés pillanatában minden tanuló teljesítette a 11. évfolyamot, de erről az intézményvezető nem tudott jegyzőkönyvet bemutatni, nem tartották életszerűnek, hogy egy sikertelen vizsga sem volt.
  • Négy tárgy érettségi vizsgáját ellenőrizték, a vizsgaszervező az írásbeli vizsgákon is súlyos jogsértéseket követett el, egy tárgynál a jogszabályi határidő előtt felbontották a vizsgadolgozatokat, a termek is zsúfoltak voltak.
  • A kormányhivatal lefoglalta a négy vizsgatárgy dolgozatait, a javítótanárok a kormányhivatal épületében javíthatták azokat, felügyelet nélkül. Miután ismét felmerült a jogsértés gyanúja, a kormányhivatal független szakértőket kért fel, hogy vizsgálják meg, a javítótanárok a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak-e el.

A legsúlyosabb megállapítás:

"A szakértők egymástól függetlenül arra az álláspontra jutottak, hogy a dolgozatokat egyértelműen manipulálták. Miközben az érettségi feladatlapon a vizsgázók teljes tudatlanságról mutattak tanúbizonyságot, a dolgozatokhoz csatolt tisztázati lapokon egységesen, szinte szóról szóra megegyező módon szerepeltek a helyes megoldások. Sok esetben a feladatlapon is sikerült feltüntetni a helyes megoldásokat, de azok ugyancsak több vizsgázónál az esszéfeladatok esetében is megegyeztek."

Az iskola ügyvédje akkor visszautasította ezeket a megállapításokat, szerinte és diákok meglátása szerint is vegzálták őket. Azért indult a vizsgálat annak idején, mert a kormányhivatal figyelmét felkeltette egy olyan oldal, az Infoblokk.hu, amely egy, illetve két év alatt ígért érettségi bizonyítványt a tanulóknak.

A nagy hiba

Hamis érettségi okos felhasználásával szinte lehetetlen lebukni – a munkáltató ugyanis nem tudja leellenőrizni, hogy az asztalra letett, amúgy az eredetire mindenben hasonlító papír valós-e vagy sem –, a kibocsátó iskola tudhat még részleteket. Egy tuti csapda van: ha felvételiznek vele. Akkor ugyanis már az Oktatási Hivatal össze tudja vetni a nyilvántartásával, így kiderül, ha hamis.

©

Kiderült, a Paulayval ez is összefüggésbe hozható: az Oktatási Hivatal ugyanis korábban azt közölte, "a felsőoktatási felvételi eljárásban felhasznált hamis tartalmú érettsági bizonyítvány miatt élt feljelentéssel az intézményben 2016-ban érettségi vizsgát tett tanulóval szemben". A rendőrség ebben az ügyben is hivatali visszaélés gyanújával nyomoz. Ez, illetve az ezt megelőző megállapítások, határozatok után is megkerestük az iskola igazgatóját, azonban megkeresésünkre nem reagált.

Más ügyben is folyik vizsgálat az iskolánál: több dolgozó azzal kereste meg a kormányhivatalt, hogy nem kapott áprilisra és májusra fizetést. A kormányhivatal tizennégy munkavállalót meghallgatott, az ügy még nem zárult le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!