szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagy létszámú intézmények kiváltási programja keretében nemsokára a gödi Topházat is felszámolják.

Reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábbi cikkünkre, amelyben azt írtuk, a hvg.hu által megszerzett dokumentumok szerint egy fél évvel korábbi hatósági jelentés is hasonló problémákat tárt fel a száznál több értelmi fogyatékossággal élő, mozgás- és halmozottan sérült gyereket gondozó gödi Topház Speciális Otthonban, mint amiről egy civil szervezet is beszámolt.

Az otthonról május elején hozta nyilvánosságra jelentését az MDAC nevű civil szervezet, amelyben azt írták, a gondozottak súlyosan elhanyagolt állapotban voltak, többen alultápláltak voltak, és kényszerzubbonyt is adtak néhányukra. Az Emmi ezután rendkívüli vizsgálatot rendelt el az otthon ügyében, ennek keretében egy jelentés is készült, illetve egy intézkedési terv, amelyben arról volt szó, hogy rendbe teszik az intézményt, de nem zárják be.

A cikkünkre reagálásként az Emmi azonban közölte, hamarosan mégis bezárják gödi speciális otthont.

Az Emmi azt írta, a tavalyi fenntartói vizsgálat során feltárt problémák megoldására igenis történtek intézkedések, így például ezután váltották le 2016 novemberében az intézmény akkori igazgatóját, és mivel a kormány elfogadhatatlannak tartja azt, ami a gödi Topház Speciális Otthon ellátottjaival történt, ezért a minisztérium azonnali, rendkívüli vizsgálatot kezdeményezett, és bekérték a korábban végzett vizsgálatok eredményeit is, "amelyek megalapozzák a mulasztásokra és a méltatlan körülményekre vonatkozó kritikát, azonban nem utalnak a jelentésben szereplő súlyos bűncselekmények (éheztetés, kínzás, stb.) elkövetésére".

A minisztérium szerint az ő rendkívüli vizsgálatuk nem erősítette meg az MDAC vádjait, miszerint éheztetés, kínzás, bántalmazás vagy más egyéb súlyos bűncselekmény történt volna az otthonban, de "a vizsgálat fényt derített egyéb problémákra", ezek rendezésére készült el a harminc pontból álló intézkedési terv, amelyet el is kezdtek végrehajtani. 

Az Emmi emellett hozzáteszi azt is, hogy fontosnak tartják a nagy létszámú, tartós bentlakást nyújtó intézmények férőhelyeinek kiváltását, és a kormány célja, hogy megszüntesse a nagy intézményeket, az ott lakó, fogyatékos és pszichiátriai beteg embereket pedig családiasabb környezetben helyezze el.

A kiváltási program keretében a gödi TOPhÁZ Speciális Otthon is bezárásra kerül a közeljövőben

– teszik hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!