szerző:
Windisch Judit - Tóth Richárd
Tetszett a cikk?

Hivatalosan ugyan tagadják, de névtelenséget kérve több forrásunk is megerősítette, hogy Botka László csütörtökön leül az LMP-vel. Az ökopárt hivatalos kommunikációjához képest ez meglepő fordulat.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Több forrásból is úgy értesült a hvg.hu, hogy Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt és Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja csütörtökön informális keretek között rendezett találkozón készül egyeztetni arról, hogy a jövő évi választásokon az ellenzék koordináltan induljon. Hivatalosan Botka környezte és Ungár Péter is letagadta lapunknak a csütörtöki találkozót. Botka részéről azt mondták, a párt miniszterelnök-jelöltjének nincs semmilyen találkozója Ungárral, kávéra sem futnak össze, Ungár pedig azt mondta, "hivatalosan nincs bent a naptáramban ilyen találkozó". Ugyanakkor van, aki nem lepődne meg, ha Ungár ennek ellenére ott lenne. Több forrásból úgy tudjuk, nem ez lesz az első alkalom, hogy Ungár szocialista politikussal találkozik, de az rejtély, hogy milyen felhatalmazás áll az LMP elnökségi tagja mögött.

Botka korábban arról beszélt, koordinált indulást az LMP-vel tudna elképzelni. Hónapokkal ezelőtt találkoztak is az LMP vezetésével, de ott kikosarazták Botkát és Molnár Gyula pártelnököt, azonban volt olyan szocialista forrás, aki megjegyezte, meglepte őket az elutasítás, mert informálisan sokkal nyitottabbnak mutatkoztak a többi párt részéről.

Ungár Péter sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaházában 2017. február 2-án
©
Mi az a koordinált indulás?

Koordinált indulás esetén az ebben részt vevő pártok tárgyalóasztal mellett döntik el, ki induljon közös vagy támogatott jelöltként az adott körzetben. Így lennének olyan egyéni választókerületek, ahol mindenki MSZP-s, adott esetben PM-est, együttest, LMP-st támogat, egymás ellenében pedig nem indítanak mást, de olyan választókerületek is lesznek, ahol nem tudnak, vagy nem akarnak megegyezni a pártok, így mindenki elindul, aki akar.

 

Az ilyen jellegű indulás esetén figyelni kell arra, hogy országos listát csak az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és Budapesten minimum 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított, vagyis a koordinált indulás lehetősége és száma behatárolt.

A Botka–Ungár-találkozó az LMP részéről lenne meglepő igazán, mivel a párt Szél Bernadett személyében saját miniszterelnök-jelöltet állított, illetve korábban politikai nyilatkozatot fogadtak el az önálló indulásról. Szél ráadásul a HVG-nek adott interjúban arról beszélt, a széles körű ellenzéki összefogás sikerében nem hisz, éles vonalat húzott a régi és új pártok között, és arról beszélt, a Juhász Péter Együtt-elnök által szorgalmazott Új Pólusnak akkor van értelme, ha nem áll össze a régiekkel.

"Sajnos nem tudom, milyen az Együtt viszonya a szocialista párthoz, a PM-es Karácsony Gergely pedig Botka László fórumán tett olyan kijelentést, ami úgy értelmezhető, hogy együttműködne a szocialista párttal. Azt pedig még nem tudjuk, hogy az Együtt és a Párbeszéd összedolgozik-e, a 2014-es választásokon mindenesetre így tettek."

A frissen az LMP-frakcióhoz igazolt volt szocialista Demeter Márta az ugyanazon a héten megjelent Magyar Narancs-interjúban más hangot ütött meg: a társadalom többsége a hiteles képviseletet keresi, az LMP, illetve a körülötte lévő új politikai keret képes lehet betölteni ezt az űrt. Rákérdeznek, hogy az LMP–Együtt–Párbeszéd–Momentum tömb lenne-e az alternatíva, mire Demeter azt mondja, "a Medián júliusi felmérése volt az első alkalom, mikor erről kérdezték a választókat. Ez a kutatás is azt támasztja alá, milyen nagy támogatottsága van ennek az új logikának.

Most 30-40 százalék között mozog a bizonytalan szavazók aránya, sokan csalódottak az ellenzéki politikában is. Az ő megszólításukra alkalmas lehet egy ilyen LMP-központú politikai közösség."

Szocialistákról mindenesetre ő sem beszélt.

Túl sok szövetséges eddig nincs

Bár Botka László az MSZP évadnyitóján "kormányváltó szövetség" felirat előtt beszélt, azért túl sok szövetségest nem tudott felsorakoztatni. Beállt Botka mögé a szétvert kishantosi gazdaság volt vezetője, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének vezetője, Némethné Jankovics Györgyi, illetve megjelent több párt képviselője is, akik szakpolitikai kérdéseken dolgoznak, ám ez nem jelent együttműködést sem az Együtt-tel, sem a Párbeszéddel.

A várttal ellentétben nem jelent meg a szombati rendezvényen Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke. Egyrészt azért, mert a legjobb barátjának volt az esküvője, ám nyomósabb indok volt az, hogy Karácsony szerint nagyon előreszaladtak a szocialisták, mikor már múlt időben akarták bejelenteni a szövetségkötést. Szocialista források akkor azt mondták, annak ellenére, hogy Karácsony nem jelent meg, az MSZP hivatalosan is elkezdené az együttműködési tárgyalásokat. Kérdés, Karácsony szimpátiája ellenére mennyire lesz ez eredményes, más baloldali pártoktól származó információk szerint a Párbeszéd elfogadott olyan határozatot, amely szerint egyedül nem állnak be az MSZP mögé. DK-sok persze ezt úgy fordítják, a Párbeszéd akarja őket a szövetségbe. Erről a határozatról Karácsony az ATV-ben nem beszélt, egyelőre nem tudtuk megerősíttetni létezését.

Botka László az MSZP országos választmányának ülésén 2017. szeptember 16-án
©

A DK-kérdés több szempontból is kényes. Élesen üzenget egymásnak az MSZP és a DK – erre szombaton is remek példák voltak (Botka ütése itt, Gyurcsányék válasza itt olvasható) –, Botka László elzárkózik attól, hogy Gyurcsány Ferenccel közös listán legyen, Gyurcsány pártja viszont elzárkózik attól, hogy a pártelnök szövetségkötés esetén ne szerepeljen a közös listán.

Gyurcsány Ferenc múlt héten azt mondta, akár egyéni képviselőjelöltként is elindulhat – ezt Botka javasolta neki korábban –, de csak akkor, ha rajta van a listán is.

Botka mögött a Gyurcsány-kérdésben nincs egységes szocialista hátország: információink szerint a legutóbbi választmányi ülésen többen a szemére vetették, miért nem állapodik meg Gyurcsányékkal. Egy szocialista a hvg.hu-nak azt mondta, szerinte

"nem Gyurcsány, hanem a Fidesz a probléma".

Állítólag az is felmerült, az ellenzéki pártokkal folyó tárgyalásokat ne Botka, hanem inkább a pártelnök, Molnár Gyula vezesse. Azt, hogy erre mit reagált Molnár, forrásaink máshogy mesélték el, a pártelnök viszont megkeresésünkre nem reagált.

Bár sok ellenzéki politikust zavar, hogy a médiában az összefogás-nem összefogás kérdéskörével megy el "az értékes műsoridő", azonban van olyan vezető is, aki azt mondja, míg ezt a kérdést nem döntik el, a választókat nem érdekli, amúgy mi lenne a program, ha nem látják esélyét a megvalósításának.

Nem állnak jól

A legfrissebb, augusztusi közvélemény-kutatások tükrében a Fidesz–KDNP 48 százalékot érne el a biztos szavazók körében, ami nagyjából megegyezik a 2014-es választási eredménnyel. A Jobbik átlageredménye megegyezik az előző haviéval (19 százalék). Az MSZP esetében 9 és 17 százalék között alakultak a várható választási eredményhez eső mérések.

További két párt éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, a Demokratikus Koalíció és az LMP. A DK 1 százalékponttal megelőzi augusztusi átlagos eredményét (6 százalék), valamint az LMP is szintén ennyivel jobb (5 százalék) annál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Távozott a tankerületi igazgató, aki kivett egy roma gyerekeket oktató iskolát a támogatási programból

Távozott a tankerületi igazgató, aki kivett egy roma gyerekeket oktató iskolát a támogatási programból

Történelmi pillanat: repülőről küldtek műholdakat az űrbe

Történelmi pillanat: repülőről küldtek műholdakat az űrbe

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Túlteljesítik oltási tervüket a britek