szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb fideszes gazdasági talentumokra derítettek fényt a szerdán közzétett kampányelszámolások. A kis pártok sírva könyöröghetnek a receptért.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Fidesz legtakarékosabban kampányoló képviselője címet érdemelhette ki pártjától Németh Szilárd. A kormánypárt egyéni jelöltjeinek kampányköltéseiről szerdán közzétett beszámolók szerint a 106 körzet indulója közül a Fidesz alelnöke úszta meg a legkevesebb pénzből önmaga népszerűsítését.

Nem, azt úgysem fogják kitalálni mennyiből: a törvény szerint minden jelöltnek járó 1 millió 25 ezer forint helyett a volt rezsibiztos nulla, azaz nulla forintot költött plakátra, hirdetésre, szórólapra, illetve rendezvényekre az április 8-i választás előtt. Legalábbis az elszámolás szerint.

A dolog mindenképp Mészáros Lőrincet megszégyenítő pénzügyi bravúrra vall, tekintve, hogy Csepel és Soroksár a kampány első napjától az utolsóig tele volt szórva Németh Szilárd elefántfüles és más formátumú plakátaival. A csepeli önkormányzat választás előtti héten rendezett „családi napján” százszámra osztogatták nemcsak a szakácskönyveit, hanem az arcképével ellátott 6-os csomag söröket, nem is beszélve a mázsaszám osztott ingyenkenyérről és hektoliternyi palócgulyásról. Bár nem kizárt, hogy ezeket mind a helyi önkormányzat állta figyelmességből volt polgármesterének, ahogyan a helyi lap, a Csepeli Hírmondó is Németh Szilárd hírmondóvá lényegült a választás előtti hónapokban.

©

A Fidesz alelnökén kívül egyébként a Pest megyei hetes, vecsési választókörzetben indult Szűcs Lajos és a Bács-Kiskun megye 5-ös körzetben, Kiskunhalason induló Bányai Gábor sem költött egy fillért sem a kampányára. Sőt, neki még az a bravúr is sikerült, ami Németh Szilárdnak nem, hogy a low budget kampány ellenére legyőzték riválisaikat és egyéni körzetéből jutottak be a parlamentbe.

Rajtuk kívül a Budapest XX. kerületében induló Földesi Gyula költött bravúrosan keveset, 17 ezer forint a kampányban. Igaz, ezt az eredményen is megmutatkozott, a helyi politikus hat százalékkal alulmaradt az MSZP-s Hiller Istvánnal szemben.

A fentiek fényében furcsának tűnhet, hogy a leválthatatlanul mszp-s XIII. kerületben induló Harrach Tamás például annak ellenére is elköltötte a maximális 1 millió 25 ezer forintot a kampányra, hogy fideszes forrásaink a választás előtt azt mondták: egy fűszálat nem tesznek majd keresztbe a szocialista fellegvárban, „mert veszett fejsze nyele.”

A kampánytakarékossági bravúrról meg szerettük volna kérdezni természetesen Németh Szilárdot is. A Fidesz alelnöke azonban a már bevett fordulatával utasította el megkeresésünket: „Köszönöm a lehetőséget!”.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!