szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mikor lesz jobb, elfogadhatóbb az egészségügyi ellátás? – ez volt a felütés az új egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó első televíziós interjújában. Amit természetesen az állami támogatással Andy Vajna tulajdonába került Tv2 reggeli műsorában, a Mokkában adott.

Mire kapásból az első interjú első válaszában sikerült magasan felülmúlnia főnökét, Kásler Miklós, Emmi-minisztert, aki múlt héten azt mondta, távolról sem olyan rossz a magyar egészségügyi rendszer, mint amennyi kritikát kap.

A szakterületért felelős első ember szerint ugyanis a „mikor lesz elfogadhatóbb” kérdésre kapásból azt mondta, hogy már az. „A magyar egészségügy nemzetközileg is híresen elfogadott, jó ellátást nyújt, a felszereltségünk európai szintű” – szólt első tévés válasza.

Ezzel némileg ellentmondóan azzal folytatta, hogy „természetesen nagyon sok helyen lehet még mit javítani”. De utána gyorsan visszatért a hurráoptimista főcsapáshoz és kifejtette: az „általános vélemények” – amelyek nem éppen hízelgőek az államtitkár szerint se –, csak „kiragadott, egy-egy eset miatt” fogalmazódnak meg. De az igazság az, hogy a rendszer „az elmúlt években rengeteget fejlődött”.

Innen már tulajdonképpen csak a részletek következ(het)tek:

  • betegbiztonság kiemelt kérdés, erre sok forrást szánnak,
  • azért még van, ahol „21. századi feltételeket” kell teremteni,
  • sürgősségi ellátás átszervezésén dolgoznak, ahol hírhedten hosszú a várakozás, azt „szakmai szabályozással megoldani
  • az orvosok, nővérek számának csökkenése, nem magyar sajátosság, egész Európában megfigyelhető,
  • a nővéreknek nemcsak jobb fizetés és lakhatási támogatás kell, hanem nagyon szeretné, hogy növekedjen a „társadalmi elismertségük”.

És végül a szintén súlyos problémát jelentő kórházi fertőzésekről is kiderült, hogy ennek „arányszámai nemzetközi összehasonlításban több tekintetben jónak mondhatók, ebben a tekintetben is jól állunk”. De azért itt is lesznek további szigorítások, már készül ennek szabályozása.

Nagy Anikó debütál
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

Egy nap alatt 135 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon

Egy nap alatt 135 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány