szerző:
hvg.hu

Szerkezeti váltásra van szükség, hogy az egészségügy a különböző szakterületein előre tudjon lépni – derül ki Kásler Miklós emberminiszter a csütörtöki Figyelőnek adott interjújából. Kásler szerint a probléma összetett, bonyolult, és évtizedek óta nem sikerült megoldani, de olyannyira rossz állapotban azért nincs, mint amilyen súlyú kritikákat kap. Az oktatásról is volt egy-két gondolata.

A kormányközeli lap csütörtöki számában megjelent nagyinterjú szerint Kásler úgy látja, egyértelműen az egészségügyben kell a leggyorsabb intézkedéseket eszközölni, és nem azért, mert erről a területről érkezett, hanem mert ez a tény. "A probléma összetett, bonyolult, és évtizedek óta nem sikerült megoldani" – jelentette ki Kásler Miklós.

Beszélt arról is, hogy nem volt akkora a váltás a tárcánál, mint amiről az ellenzéki sajtó ír. Szerinte csupán annyi történt, hogy az új feladatokhoz, új szemlélethez a legalkalmasabb embereket állították csatasorba, de ez nem minősíti az elmúlt ciklusokban itt dolgozók teljesítményét.

Az egészségüggyel kapcsolatban azt mondta, ahhoz, hogy az ágazat a különböző szakterületein előrelépjen, elkerülhetetlen a szerkezeti átalakítás. "Ha megvan a struktúra, pontos tevékenységhez lehet rendelni a forrásokat" – mondta.

Szerinte az egészségügy és az oktatás a két nagy rendszer, amit mindig lehet észrevételezni, kommentálni, de mindkét struktúráról az a véleménye, hogy

távolról sincsenek olyan rossz állapotban, mint amilyen szintű és súlyú kritikákat kapnak.

Kásler úgy látja, "más országokban is a bírálatok kereszttüzében áll az egészségügy és az oktatás, nincs olyan hely a világon, ahol zavartalanul működnének ezek a területek".

A szerkezeti átalakítással kapcsolatban azt mondta, "nem szerencsés a mostani finanszírozási rendszer szerkezete, hiszen több mint 20 éves struktúráról beszélünk. Közben az orvostudomány elrohant mellettünk, ezért nyilván ezen a támogatási szisztémán is változtatni kell. Ugyanez vonatkozik az orvosi megközelítésekre is, hiszen ma már mások a szakemberek lehetőségei. Gyakran előfordul, hogy a klasszikus gyógyítási módszerekkel ugyanaz elérhető, mint egy sokkal drágább eljárással".

©

Kijelentette: a kormány hosszú távon gondolkodik, a népegészségügyre helyezik a hangsúlyt.

Kásler azt is mondta, hogy az egészségügy valójában sokkal általánosabb, szélesebb forgalom, beletartozik az is, hogy a betegségeket

el kell kerülni, meg kell előzni, hogy minél többen maradjanak az aktív keresőkorúak körében. A legfontosabb tehát a prevenció, hogy az emberek olyan életmódot alakítsanak ki, amely minimalizálja a súlyos megbetegedések kockázatát

– fogalmazott.

Az oktatásról is volt egy-két gondolata

Az oktatásról szólva azt mondta, már egyeztetett a minisztérium szakmai vezetőivel az új Nemzeti alaptantervről, elolvasta a preambulumot, amit teljesen megfelelő szellemiségűnek talált, "a tanterv egészének ezt kell majd képviselnie". Szerinte mindenképp meg kell gyorsítani a folyamatot, ezért a legrövidebb időn beül leül tárgyalni a NAT alkotói gárdájával. A cél az, hogy a 2019/20-as tanév már az új alaptanterv alapján induljon el – tette hozzá.

A kötelező olvasmányokat is újragondolják, mint mondta, "ez természetes, az értékeinket, a keresztény kultúránkat, a hagyományainkat azon a szinten kell megfogalmazni, amit a tanulók különböző korosztályai képesek befogadni".

A kilencosztályos általános iskola bevezetéséről szólva azt mondta, komoly szakmai viták zajlanak az ügyben, de egyelőre nincs döntés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
10 ezer óra gyakorlással tényleg profik lehetünk bármiben?

10 ezer óra gyakorlással tényleg profik lehetünk bármiben?

Várjon szerdáig a tankolással, olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj is!

Várjon szerdáig a tankolással, olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj is!

Szenteket avatnak ma a Rómában

Szenteket avatnak ma a Rómában

Kész csoda, hogy megúszták: nekirepült egy téglafalnak egy Boeing 737-es – fotók

Kész csoda, hogy megúszták: nekirepült egy téglafalnak egy Boeing 737-es – fotók

Csődöt jelentett Amerika egyik legendás bolthálózata

Csődöt jelentett Amerika egyik legendás bolthálózata

A metrósínekre futott egy ember az Astoriánál

A metrósínekre futott egy ember az Astoriánál