szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerkezeti váltásra van szükség, hogy az egészségügy a különböző szakterületein előre tudjon lépni – derül ki Kásler Miklós emberminiszter a csütörtöki Figyelőnek adott interjújából. Kásler szerint a probléma összetett, bonyolult, és évtizedek óta nem sikerült megoldani, de olyannyira rossz állapotban azért nincs, mint amilyen súlyú kritikákat kap. Az oktatásról is volt egy-két gondolata.

A kormányközeli lap csütörtöki számában megjelent nagyinterjú szerint Kásler úgy látja, egyértelműen az egészségügyben kell a leggyorsabb intézkedéseket eszközölni, és nem azért, mert erről a területről érkezett, hanem mert ez a tény. "A probléma összetett, bonyolult, és évtizedek óta nem sikerült megoldani" – jelentette ki Kásler Miklós.

Beszélt arról is, hogy nem volt akkora a váltás a tárcánál, mint amiről az ellenzéki sajtó ír. Szerinte csupán annyi történt, hogy az új feladatokhoz, új szemlélethez a legalkalmasabb embereket állították csatasorba, de ez nem minősíti az elmúlt ciklusokban itt dolgozók teljesítményét.

Az egészségüggyel kapcsolatban azt mondta, ahhoz, hogy az ágazat a különböző szakterületein előrelépjen, elkerülhetetlen a szerkezeti átalakítás. "Ha megvan a struktúra, pontos tevékenységhez lehet rendelni a forrásokat" – mondta.

Szerinte az egészségügy és az oktatás a két nagy rendszer, amit mindig lehet észrevételezni, kommentálni, de mindkét struktúráról az a véleménye, hogy

távolról sincsenek olyan rossz állapotban, mint amilyen szintű és súlyú kritikákat kapnak.

Kásler úgy látja, "más országokban is a bírálatok kereszttüzében áll az egészségügy és az oktatás, nincs olyan hely a világon, ahol zavartalanul működnének ezek a területek".

A szerkezeti átalakítással kapcsolatban azt mondta, "nem szerencsés a mostani finanszírozási rendszer szerkezete, hiszen több mint 20 éves struktúráról beszélünk. Közben az orvostudomány elrohant mellettünk, ezért nyilván ezen a támogatási szisztémán is változtatni kell. Ugyanez vonatkozik az orvosi megközelítésekre is, hiszen ma már mások a szakemberek lehetőségei. Gyakran előfordul, hogy a klasszikus gyógyítási módszerekkel ugyanaz elérhető, mint egy sokkal drágább eljárással".

©

Kijelentette: a kormány hosszú távon gondolkodik, a népegészségügyre helyezik a hangsúlyt.

Kásler azt is mondta, hogy az egészségügy valójában sokkal általánosabb, szélesebb forgalom, beletartozik az is, hogy a betegségeket

el kell kerülni, meg kell előzni, hogy minél többen maradjanak az aktív keresőkorúak körében. A legfontosabb tehát a prevenció, hogy az emberek olyan életmódot alakítsanak ki, amely minimalizálja a súlyos megbetegedések kockázatát

– fogalmazott.

Az oktatásról is volt egy-két gondolata

Az oktatásról szólva azt mondta, már egyeztetett a minisztérium szakmai vezetőivel az új Nemzeti alaptantervről, elolvasta a preambulumot, amit teljesen megfelelő szellemiségűnek talált, "a tanterv egészének ezt kell majd képviselnie". Szerinte mindenképp meg kell gyorsítani a folyamatot, ezért a legrövidebb időn beül leül tárgyalni a NAT alkotói gárdájával. A cél az, hogy a 2019/20-as tanév már az új alaptanterv alapján induljon el – tette hozzá.

A kötelező olvasmányokat is újragondolják, mint mondta, "ez természetes, az értékeinket, a keresztény kultúránkat, a hagyományainkat azon a szinten kell megfogalmazni, amit a tanulók különböző korosztályai képesek befogadni".

A kilencosztályos általános iskola bevezetéséről szólva azt mondta, komoly szakmai viták zajlanak az ügyben, de egyelőre nincs döntés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!