Hamvay Péter
Hamvay Péter

Óvatosan, de hitet tett a művészet szabadsága mellett, és a kultúrharccal szemben három Orbán-kormány négy kulturális államtitkára.

Miközben egyetlen szó sem esett a Magyar Idők gyalázatos, a liberális kultúra teljes negligálását követelő cikksorozatáról, a Figyelő listázásairól, azt MTA függetlensége elleni támadásokról, vagy a mai hírről, hogy az Operaház  levette a műsorról a kormány lapja által meleg propagandának bélyegzett musicalt, a Billy Elliotot, a korábbi  Orbán-kormányok négy kultúráért felelős államtitkára mondata el, hogy az állam nem rohanhatja le a kultúrát.

Már az is gesztusértékű volt, hogy a Szőcs Géza (2010-2012), L. Simon László (2012-2013), Hoppál Péter (2014-2018), volt és Fekete Péter jelenlegi államtitkár azzal a Prőhle Gergely igazgatóval ültek le beszélgetni intézményében, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) az elmúlt nyolc évról, akinek a leginkább nekiment a Magyra Idők. (Az L. Simont váltó Halász János (2013-2014) nem vett részt a beszélgetésen.) Múzeumáról a lap azt állította, hogy „tobzódnak a magyarokat és Orbán Viktor miniszterelnököt gyalázó balliberális véleményformálók.”

A beszélgetés során előkerült egy Orbán Viktor idézet, amit még  L. Simon László citált  egy 2007-es művében, e szerint polgári politika egyáltalán nem jelent polgári ízlést. (Ismeretes, hogy 2009-ben már a balliberális kultúra teljes leváltásról beszélt a leendő miniszterelnök.) 

L. Simon szerint egy kulturális politikus nem engedheti meg magának, hogy saját ízlése vezesse a támogatások, vagy kitüntetés-adományozások terén,  és kiszolgáljon szűk csoportérdekeket. Elődje, Szőcs Géza szerint nincs olyan kulturális politikus, aki negligálni merné a politikai ellenoldal kultúrateremtőinek értékeit. Pedig egykor gyakran nyúltak át szakmai szervezeteken, ha kitüntetés-, vagy pénzosztásról volt szó.

Hoppál Péter volt az egyetlen, aki elgyurcsányozta, és elmigránsozta magát, de hangsúlyozta, hogy az ő idejében megnövekedett kultúratámogatás szétosztása korántsem volt homogén, s idézte első interjúját, amiben arról beszélt, hogy kvalitások felett állami szereplők csak diktatúrákban szoktak dönteni. Igaz, hangsúlyozta, azért kell megerősíteni a kultúránkat, mert a globális kultúrharcban vesztésre áll a keresztény Európa. Hiszen az alacsonyabb rendű kultúrák rendre felfalták a magasabbrendűeket – így Hoppál.  Fekete Péter jelenlegi államtitkár bár hangsúlyozta, hogy nem hirdet programot, megszólalásaiban világossá tette, elődeihez hasonlóan gondolkodik a kultúra feladatáról.

L. Simon László egy idő után elunta, hogy Hoppál a mindennapos énekóra bevezetésének kudarcáról beszél, és Szőcs Géza belekeveredik az Erdély és Magyarország spirituális egyesítésének problematikájába, és kijelentette, hogy a David Guetta-videókat küldözgető gyerekei már semmit sem értenek ebből a diskurzusból. Aztán a nagy hőségben korábbi megszólalásaival némileg ellentétben – a nagypolitikába újra megkapaszkodni igyekvő országgyűlési képviselő – kijelentette: „ilyen mértékű politikai felhatalmazás után igenis kurzust kell építeni.” De egy túlságosan is vonalas, talán provokátor  bekiabálóval vitatkozva  kijelentette, „Kurzust sem tiltásokkal kell építeni.”

Hogy mennyire fontosnak érzete az estet a fideszes elit, mutatta, hogy a kulturális intézményvezetők nagy számban sorakoztak fel, de ott volt például Eperjes Károly, Schmidt Mária  épp úgy, mint Fodor Pál az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója. Sokan kérdeztek volna a hallgatóság soraiból, ám erre nem volt lehetőség.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyurcsány pénzt kér a tűzeset után - az MSZP befogadja a hajléktalanná vált DK-sokat

Gyurcsány pénzt kér a tűzeset után - az MSZP befogadja a hajléktalanná vált DK-sokat

Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Miért lesz a kisember egy törvényszegő, korrupt rendszer híve?

Miért lesz a kisember egy törvényszegő, korrupt rendszer híve?

Új elnöke van a Budapesti Ügyvédi Kamarának

Új elnöke van a Budapesti Ügyvédi Kamarának

Kleinheislerék bepörögtek Telkiben - videó

Kleinheislerék bepörögtek Telkiben - videó