Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szél Bernadett, az LMP társelnöke lemondásával végigdőlt a dominó: csaknem az összes, parlamentbe jutó párt vezetést váltott, a Jobbik pedig még hasadni is kezdett. A reményeiket bőven alulmúló szereplés után egyedül Gyurcsány Ferenc megpuccsolása nem került szóba, ami nem is csoda: ő maga a DK.

A választáson részt vevő pártvezetők közül utolsóként Szél Bernadett, az LMP társelnöke dobta be a törölközőt: Szél szeptember 15-ével mondott le társelnöki és frakcióvezetői tisztségéről (a képviselőcsoport pillanatnyilag nyolctagú, az azóta feloszlott Együtt színeiben mandátumot nyert Szabó Szabolccsal együtt), miután a párt etikai bizottsága július közepén súlyos büntetést szabott ki rá: három évre eltiltották minden párttisztségtől, mert a kampányban egyeztetett más ellenzéki pártokkal az együttműködésről, amivel megsértette a kongresszus határozatát. A pártnak és az Országgyűlésnek ugyanakkor tagja marad. Az LMP másik társelnöke, Hadházy Ákos még a választás éjszakáján lemondott, miután nem sikerült megverni a Fideszt. Az etikai bizottság őt is elmarasztalta, ezért kilépett az LMP-ből, a mandátumát viszont megtartotta.

Szél a választás éjszakáján nem kínálta fel pozícióját, és még keményebb küzdelmet ígért. A május 26-i tisztújításon egyedüli női indulóként újraválasztották. A kemény küzdelem eddig tartott, és még a bejelentést sem sikerült úgy kivitelezni, ahogy azt eltervezte: a politikus ugyanis a Magyar Hangnak adott interjúban akart volna előállni döntésével, a hírt azonban saját információként megszellőztette a teljesen ismeretlen Borsod24.com, amely még idézte is Szélt lemondása okairól:

„egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival és végképp nem méltó ez a viselkedés a zöldekhez, nem akarok egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák."

Időközben megszereztük Szél levelét, melyet a pártvezetésnek írt, illetve megjelent a Magyar Hangnak adott interjúja is.

©

Lényegét tekintve az LMP darabjaira hullott: a választás környékén folyamatos volt az árulózás, Schiffer András is otthagyta a pártot, amely személyes projektjeként is leírható. Az LMP-ben ezt követően egészen abszurd jelentek zajlottak:

  • Sallai Róbert Benedek megütötte Hadházy Ákost, mire Sallait kizárták majd Szél megbüntetésével egyidőben visszavették.
  • Ungár Péter elnökségi tag is büntetést és eltiltást kapott, ám nem sokkal később beválasztották a párt ifjúsági szervezetének fegyelmi és etikai bizottságába.
  • Megbüntették az eltiltásokat osztogató Moldován Lászlót is, amiért részleteket mondott a Sallai-ügyről.

Új társelnökként Szél lemondása után azonnal felmerült Demeter Márta volt szocialista politikus neve is, akit többedszeri nekifutásra sikerült csak felvenni az LMP-be, egyesek tolvajozták is a képviselőt. Most, hogy vége a választásnak, az új társelnök, Keresztes Lóránt László egyre jobb ötletnek tartja a Jobbik-LMP együttműködést.

Bemutatkozik Vona Vlogger Gábor

Az csak jóval a választás után, Vona Gábor vloggeres debütálásakor derült ki, hogy a Jobbik elnöke évekkel ezelőtt felajánlotta az együttműködést Schiffer Andrásnak, aki azt megvalósíthatatlannak tartotta.

Vona Gábor is rögtön, már a választás éjszakáján lemondott, másnap pedig bejelentette azt is, lemond parlamenti mandátumáról és visszavonul a politikától. A visszalépést ő vette a legkomolyabban, mert az addigi egzisztenicáját is beáldozta. Akkor azt írtuk, ő a magyar politika sötét lova, és ez a vloggerkedéssel sem változott jelentősen. Török Gábor politikai elemző szerint Vona Lázár János volt miniszterrel együtt az Orbán Viktor utáni időkre készül, ez Vona megnyilvánulásait hallgatva nem tűnik túl merész gondolatnak.

©

Úgy próbál véleményformáló tényező maradni, hogy közben nem köthető pártokhoz. Azt ígérte, vloggerként cigánytelepre is ellátogat majd, olyan helyre, ahol Jobbik elnökként csak erős kísérettel jelenhetett volna meg.

A Jobbik nemcsak lényegét tekintve, de formálisan is szétszakadt: a Vona által javasolt és támogatott Sneider Tamás/Gyöngyösi Márton duó épp csak nyert Toroczkai László ellen, aki a vereség után létrehozott egy platformot a párton belül, amiért kizárták. Követte őt mások mellett szövetségese, Dúró Dóra – aki megtartotta parlamenti mandátumát –, és megalakították a Mi Hazánk Mozgalmat, a megalakításkor bőszen bírálták Vona Gábort és a Jobbikot, mintha a jobboldali ellenzék ellenzékére lenne most a legnagyobb szüksége az országnak.

MSZP-P: örök barátság vagy kényszerszövetség?

A választás elmúltával és a gyorsan beáldozott Molnár Gyula helyére választott az új elnökkel, Tóth Bertalannal sem tudta lemosni magáról az MSZP a Fidesz csápjainak árnyát: az erős gyanúért sokat tett Botka László volt miniszterelnök-jelölt, aki lemondásakor remegő hangon arról beszélt, nem gondolta volna, hogy a politikai maffia ennyire behálózta az ellenzéket, benne saját pártját, az MSZP-t is.

A választás utáni tisztújítás hevében pedig volt, aki arról beszélt, „ha Tóth Bertalan lesz az elnök, átveszi a Fidesz az irányítást.” Az elnök Tóth lett, később mások is bábként emlegették, ő pedig a fideszes vádat minden alkalommal visszautasította. Az első felsülése az volt, amikor a szocialisták szétszavazva ugyan, de megszavazták a saját fizetésemelésüket, Tóth szerint a Fidesz csapdába csalta őket.

©

A lemondott pártelnök, Molnár Gyula is okozott még meglepetést: a választás után kiderült, kötött egy évi 60 milliós támogatási szerződést a liberálisokkal, párttársai háta mögött. Molnár ellen etikai vizsgálat indult, egy megrovással megúszta. Fodor Gábor nagyvonalúan elállt az összeg behajtásától, a Párbeszéd frakcióját viszont ugyanekkor szétrobbantotta Bősz Anett liberális politikus, aki az MSZP-Párbeszéd pártlista 15. helyéről utolsóként kapaszkodott be a parlamentbe. A pénzügyi logika azt diktálta, külön frakciója legyen a Párbeszédnek, amelyet csak Bősz Anettel és egy odaejtőernyőztetett szocialistával, Burány Sándorral sikerült teljesíteni. Bősz a 60 milliós szerződés kiszivárogtatásának napján bejelentette kilépését a Párbeszéd-frakcióból, amely így majdnem semmivé foszlott, mígnem Mellár Tamás független képviselővel sikerült összehozni a szükséges minimális létszámot a képviselőcsoport megalakításához.

A Párbeszéd vezetőiben nem merült fel, hogy az önmagában csúfos kudarc miatt nekik is le kellene mondaniuk. Karácsony Gergely viszont eleve nem ült be a parlamentbe, maradt zuglói polgármester, bár hallani lehetett a megpuccsolására irányuló tervekről is. A választási kampányban rebesgették főpolgármester-jelölti ambícióit, amire legutóbb azt mondta, csak akkor áll bele, ha minden ellenzéki párt támogatja. Ennek esélye a legutóbbi választást elnézve nulla.

Nagy kérdés még, hogy a következő, igazán vérre és zsebre menő választáson mi lesz a pártszövetség sorsa: a mostani támogatottsági adatok mellett kizárt, hogy a jelenlegivel egyező számú, kettő plusz egy európai parlamenti széket megcsípjen.

A győztes: Gyurcsány Ferenc

A Párbeszéden kívül a DK volt az egyetlen párt, ahol fel sem merült, hogy a pártelnöknek, Gyurcsány Ferencnek le kellene mondania. Ez nyilván lehetetlenség is: az egyben a párt megszűnését is jelentené. Bár a teljes baloldal támogatottsága bezuhant, a DK önkritika helyett másokat okolt a kudarcért, választási csalást emlegetett. A következményeket csak Nagy-Huszein Tibor vállalta, aki egyedüliként mondott le az elnökségből. Gyurcsányt a kudarcról nem lehetett kérdezni.

©

A DK elnöke nagy taktikus: egykori pártját, az MSZP-t a választás előtti alkudozásban jól átverte, messze valós támogatottsága fölött sikerült jelölti helyeket szereznie a DK számára. Ezt azonban mandátumra alig tudta váltani.

Sokáig nem örülhet: 320 ezer szavazójával Gyurcsány kimaxolta a párt teljes potenciálját, minden támogatója elment szavazni – mondta korábban Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője. A magas részvétel miatt éppcsak bejutott a DK, „ha kicsivel többen mennek szavazni, lehet, be sem jutnak a parlamentbe. ”Szavazótábora öregszik, így lehet, utoljára ebben a négy évben lehet élvezni a parlamenti Orbán-Gyurcsány-csörtéket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Börtönben marad az olaszliszkai gyilkosság harmadrendű vádlottja

Börtönben marad az olaszliszkai gyilkosság harmadrendű vádlottja

Új-zélandi vulkánkitörés: eddig öt halottról tudni

Új-zélandi vulkánkitörés: eddig öt halottról tudni

Csalás és pénzmosás miatt nyomoznak a kispesti önkormányzat egyik cégénél történtek után

Csalás és pénzmosás miatt nyomoznak a kispesti önkormányzat egyik cégénél történtek után

Olyan új szoftvert adhat ki az AMD, amellyel jobban futnak a videojátékok

Olyan új szoftvert adhat ki az AMD, amellyel jobban futnak a videojátékok

Hiába tiltakozott az Apple, folytatódik a csoportos per a pillangóbillentyűzet miatt

Hiába tiltakozott az Apple, folytatódik a csoportos per a pillangóbillentyűzet miatt

Meghalt Ormos Mária

Meghalt Ormos Mária