szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az LMP társelnöke lemondott minden pozíciójáról, már nem társelnök és nem frakcióvezető. Tette mindezt azért, mert így vállal szolidaritást azokkal, akiket a koordináció miatt megbüntetett az LMP etikai bizottsága. Beszélt a jövőjéről is, kapott kérdést Márki-Zay Péterről és az ő formálódó mozgalmáról is.

Szél Bernadett lemondását egy Magyar Hang-interjúban jelentette be, az LMP-s vezetőknek pedig hosszú levélben magyarázta, mit miért tesz, ez a hvg.hu-hoz is eljutott. „Nem akarok egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák.”

A Magyar Hangnak pedig arról beszélt, számára is nehezen volt értelmezhető az etikai bizottság döntéssorozata, amivel folyamatosan fegyelmikkel bombázták a tagságot.

Akkor is lemondtam volna, ha engem nem, csak őket büntetik meg. A lényeg: a párt nem bánhat így az embereivel. Azt gondolom, hogy ez azoknak is arculcsapás, akik velünk voltak a kampányban: a szavazópolgárok, a szimpatizánsok számára is az. Olyan emberekről van szó, akik a hidegben főzték nekünk a teát, hordták nekünk az aláírásokat, szurkoltak, drukkoltak nekünk. Nagyon nehéz kampány volt ez. Hatalmas túlerővel mentünk szembe. Komoly küzdelem volt. Olyan módszereket alkalmaztak velünk szemben, amiket mi legfeljebb amerikai sorozatokban láttunk korábban. Elképesztő kampány volt, ezt mindenki látta. Aki küzdött, az nem érdemel ilyen elbánást.

A pártot azért nem hagyja el, mert a bizottság nem egyenlő a párttal, végképp nem a szavazókkal. Lemondása erős jelzés pártjának, hogy az etikai bizottság döntéssorozatai azt jelentik, a bárt a bázisdemokrácia hátrányait szenvedi el. „Ez a történet elcsúszott, helyre kell hozni. De ezt vezetőként nem én fogom megcsinálni. Az, hogy a párt nem tudott növekedni az elmúlt években és folyamatos vezetőcserék vannak – nem az első társelnök vagyok, aki lemond – összefügg azzal, hogy a bázisdemokrácia nem jól működik ebben a pártban. Tehát ketté kell választani: van a pártstruktúra, ami nem jó, vagy nem jól működtetjük és van a mögöttes tartalom, maga az LMP, mint eszme, vízió, ami működik. És az jó. És ez az, amivel én azonosulni tudok.”

A választások előtti összefogásról, nem összefogásról azt mondta, a politikában meg kell tanulni partnerként kezelni a másikat. „Mert van betyárbecsület a politikában is. Ez a helyzet. És abban az esetben, ha ezek az emberek elkötelezettek abban, hogy itt kormányváltás legyen, és tényleg szövetségeseket keresnek, vagy legalább taktikai együttműködésre szorulnak más pártokkal, akkor nagyon fontos az, hogy a betyárbecsület megjelenjen ezekben a helyzetekben.”

Saját jövőjéről azt mondta, marad a frakcióban.

Én a szavazóinknak sok mindent ígértem, és ezeket az ígéreteimet be is tartom. Ezen fogok dolgozni. Ott maradok az LMP frakciójában, és minden nap a zöldpolitikai sikeréért fogok dolgozni. Ebben abszolút számíthatnak rám. Ugyanazokat az ügyeket továbbra is képviselni fogom, amiket már megszoktak tőlem az emberek. Vezetői posztot viszont nem tudok vállalni. Az LMP-nek valóban el kell gondolkodnia azon, hogy vajon miért van az, hogy a vezetőik sorra elmennek. Az önvizsgálatnak van itt az ideje, mert igenis valami rosszul működik nálunk is. És emiatt lehet ott az LMP felett az a plafon, amire önök is rákérdeztek, és ennek nem kellene ott lennie. Mert arra az eszmére, arra a gondolatiságra, amit mi képviselünk, lenne fogadókészség.

Márki-Zay Péter nemrég mozgalom meghirdetéséről beszélt, erről Szél Bernadett azt mondta, ő az LMP-hez kötődik, de semmi jónak nem lesz az elrontója. „A következő időszakban viszont sokkal szabadabb leszek, ugyanis azt a rengeteg energiát, amit a pártépítésbe és a pártvezetésbe tettem, most közvetlenül a választópolgárok érdekében végzett munkába tudom beletenni. És inspirál is ez a munka, mert van bőven feladat, meggyőződésem, hogy a siker, az ellenzék sikere is ebben keresendő. Ez az április 8-ai fiaskó mindannyiunk számára fiaskó volt. És az egészen biztos, hogy én mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy itt több kudarc ne legyen.”

A beszélgetést azzal zárta, hogy nem mindegy, ha ez a rendszer bukik, akkor mi jön utána. „Nagyon fontos, hogy egy felvilágosult, XXI. századi csapat kezébe kerüljön ez az ország. Tehát itt mindenképpen erőterekben kell gondolkodni, ne egyszemélyes dolgokról beszéljünk, hanem a NER meghaladásáról. Ezt a rendszert az utolsó szögig fölépítették a Fideszben, 2006-ban kezdve a munkát, ezt pontosan tudjuk.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott a "csengeri örököstől"

LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott a "csengeri örököstől"

Népszava: Megszületett a döntés az Európai Néppárt új működési szabályzatáról

Népszava: Megszületett a döntés az Európai Néppárt új működési szabályzatáról