szerző:
Kaufmann Balázs

Márki-Zay Péternek mintha kifogytak volna a kijátszható kártyái, a fideszes közgyűlés minden javaslatát blokkolja. Videó a pénteki ülésről.

Ahogyan arra számítani lehetett, nem ment át Márki-Zay Péter javaslata, amely szerint Hódmezővásárhely közgyűlése feloszlatja magát és új választást írnak ki a városban. A fideszes többségű testület sem az erre vonatkozó napirendet, sem több másikat nem engedett a közgyűlés elé.

A pénteki közgyűlés alapján az is kérdéses, bármilyen működéshez kapcsolódó döntést meg tud-e hozni a városvezetés. A februári időközi eredményekor várt helyzet bekövetkezett: a közgyűlési többség keményen obstruál, Márki-Zay Péternek pedig mintha kifogytak volna a kijátszható kártyái.

Videónk a pénteki közgyűlésről:

Az áprilisi országgyűlési választások környékén voltak ugyan a mostanihoz hasonló súrlódások, de addig és azután is pár hónapig tudtak döntéseket hozni a város ügyeiben. Ehhez valószínűleg az kellett leginkább, hogy Márki-Zay Péter és a helyi Fidesz ügyeit irányító Lázár János leüljön egymással beszélni. Aztán valami elromlott.

Mostanra már csődöt emlegetnek a város gazdálkodására rálátók, amit a következő indokokkal magyaráznak:

  • a város kasszájába sokkal kevesebb társasági adó érkezett, mint amennyi be volt tervezve a költségvetésbe
  • a város cégeitől olyan befizetések voltak előrejelezve 2018-ra, amelyek nem jöttek létre
  • a város hitelezői, például a BM és a helyi kórház, az eddig rendezés alatt álló, nagyjából másfél milliárdos kintlévőségeiket egy összegben kérték vissza az elmúlt hónapokban, amelyekre nincs keret a költségvetésben
  • eközben a közgyűlés irányítása alatt álló városi cégek pluszpénzt kérnek olyan feladatokért, amelyeket eddig szerződés szerint elláttak.

Ha így marad a város költségvetése, amelynek módosítására induló napirendeket tárgyalásra sem vesz a közgyűlés, akkor a polgármester szerint is csőd jöhet és akkor a stadion, a városi strand és a városi tv lesznek az első bedőlő elemei a gazdálkodásnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hiába mér a KSH 215 ezres átlagfizetést, 18 megyében az átlag alatt keresnek

Hiába mér a KSH 215 ezres átlagfizetést, 18 megyében az átlag alatt keresnek

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Adventi irodalmi naptár - december 18.

Adventi irodalmi naptár - december 18.

Lemondott a belga miniszterelnök

Lemondott a belga miniszterelnök

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené