szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, aki Magyarországra menekült, hogy politikai menedékjogot kérjen, Orbán Viktor házában is megfordult – jelentette az 1TV nevű macedón televízió tudósítója. Orbán sajtófőnöke szerint ez kacsa.

A televízió tudósítója szerint Nikola Gruevszki, akit Macedóniában gazdasági bűncselekmények vádjával kétéves letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, állítólag első budapesti éjszakáját a budapesti Corinthia hotelben töltötte, s onnan ment tovább Orbán Viktor villájába.

A tudósító saját, meg nem nevezett informátorokra hivatkozott, s hozzátette, hivatalos helyekről nem erősítették meg értesüléseit. (A 48. perctől:)

Az 1TV emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor a nacionalista VMRO-DPMNE élén állt Gruevszki szövetségese, s a Fidesz politikusa, köztük Orbán Viktor is többször járt Macedóniában, hogy a választási kampányokban Gruevszkit támogassák. Gruevszki még az Orbán-kormány előtt élt széles körben a sorosozással, az ő hívei hirdették meg az első Stop Soros-mozgalmakat.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Gruevszki hollétével kapcsolatban a 24.hu-nak azt írta:

A miniszterelnök tegnap hazament, Flóra és Róza nevű hölgyekkel találkozott, de ilyen nevű emberrel nem. Így a hírt kacsának kell minősítenünk.”

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Oliver Szpaszovszki belügyminiszter – miután megerősítést kapott a magyar belügyi szervektől arról, hogy a volt miniszterelnök valóban Magyarországon tartózkodik – bejelentette: Szkopje Nikola Gruevszki kiadatását fogja kérni Budapesttől. Azt is elmondta, hogy Gruevszkinek nincs útlevele, ezért biztos, hogy illegálisan távozott Macedóniából.

Hogyan érkezhetett Magyarországra?

Oliver Szpaszovszki macedón belügyminiszter a Kanal 5 televíziós csatornával azt közölte: Gruevszki bizonyosan nem repülővel távozott az országból, hanem illegálisan, a határátkelőhelyek elkerülésével hagyta el Macedóniát. "Minden elemzés arra utal, hogy (Nikola Gruevszki) nem légi úton ment el, de nem is kelt át egyik határátkelőn sem. Ez azt bizonyítja, hogy illegálisan, a határátkelők megkerülésével távozott. A zöldhatárt járőrözéssel védik, és azt nem lehet hermetikusan lezárni" – magyarázta a macedón belügyi tárca vezetője még kedd este a tévében.

Hozzátette, amint releváns információt szereznek arról, hogyan menekült el a volt kormányfő Macedóniából, azt közölni fogják a nyilvánossággal, de előrevetítette, hogy bizonyosan volt segítsége. "Biztosan volt segítsége, és most azt vizsgáljuk, hogy ki volt az, aki ezt biztosította" – közölte Oliver Szpaszovszki, aki nem zárta ki, hogy Gruevszki párttársai, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) tagjai nyújtottak segítséget volt elnöküknek.

Az ellenzék reagál

A Párbeszéd arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul indítsa el Nikola Gruevszki kiadatási eljárását. A párt szóvivője azt mondta, a volt macedón kormányfő nem kívánatos személy Magyarországon, a "helye a rács mögött van".

Macedónia két érdekszövetség ütközőzónájában fekszik, ezért Orbán Viktornak be kell fejeznie "kétkulacsos játékát", állást kell foglalnia, hogy az orosz vagy a nyugati szövetségi rendszer tagjaként akar dolgozni – fogalmazott Barabás Richárd.

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy semmiképpen ne adjon menedékjogot Nikola Gruevszkinek.

Mind a Párbeszéd, mind a DK követeli, hogy Orbán Viktor árulja el, hogy hogyan juthatott át útlevél nélkül az egykori macedón miniszterelnök, és reagáljon azokra a hírekre is, amelyek szerint a saját házában bújtatja Gruevszkit.

Megelőző lépés

A macedón hatóságok szerdán őrizetbe vették Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát, mert úgy ítélték meg, fennáll a veszélye annak, hogy Nikola Gruevszki volt miniszterelnökhöz hasonlóan ők is megszökhetnek az országból –értesülést a Vesti.mk szkopjei hírportál.

Mindkét politikus Nikola Gruevszki kormányának a tagja volt korábban, és hivatali visszaélés miatt eljárás folyik ellenük azokban az ügyekben, amelyeknek az első számú vádlottja Gruevszki.

Lile Sztefanova, a macedón különleges ügyészség ügyésze szerdán újságírókkal közölte: Mile Janakieszkit és Kiril Bozsinovszkit kedd este fogták el, mert minden jel arra utalt, hogy Gruevszkihez hasonlóan meg akartak szökni Macedóniából. Hozzátette: a korábbi gyakorlattal szemben ezentúl, ha fennáll a veszélye annak, hogy bármelyik vádlott is megszökne, nem csak az útlevelét kobozzák el, hanem harminc napos előzetes letartóztatásba helyezik.

Nikola Gruevszki börtönbüntetéséről és Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Marseille-ben is áll a bál

Marseille-ben is áll a bál