szerző:
hvg.hu

Nem fogom azt mondani, hogy most vége a két ország kapcsolatának – mondta az RTL Klubnak adott exkluzív interjújában az amerikai nagykövet.

Hétfőn jelentette be a CEU, hogy Bécsbe költöznek, és minden amerikai akkreditációjú programjukat ott indítják el 2019 szeptemberében. Az intézmény szerint mindent megtettek, hogy megfeleljenek a követelményeknek, de elűzték őket Budapestről.

Az RTL Klub a döntés után és néhány órával azt követően is szóra bírta az amerikai nagykövetet. David B. Cornstein hétfőn azt mondta, megpróbált Orbánnal beszélni azután, hogy a CEU közölte, meddig vár a megállapodásra, de a kormányfő nem fogadta.

A nagykövet most arról beszélt a csatornának, hogy nem kudarcként éli meg az egyetem költözését, inkább nagyon-nagyon szomorú miatta. "Személy szerint nagyon-nagyon hosszú időn keresztül dolgoztam azon, hogy létrejöjjön a megállapodás a magyar kormány és a CEU között."

A nagykövet szerint az iskola a miniszterelnök Orbán Viktor és az egyetem szenátusára befolyást gyakorló Soros György konfliktusa között találta magát, de nem számít, hogy milyen intézményről van szó, egy kávézó vagy múzeum is hasonlóan járt volna.

Cornstein szerint nem tudni, hogy a CEU költözése végül kin múlott, "mert amikor vita van valamiről, ahhoz két ember kell", de úgy hiszi, hogy a kormány is hibás, és az egyetemnek is jobban kellett volna törekednie a megállapodásra. A két ország kapcsolatának ettől szerinte nem lesz vége,

megyünk előre, folytatjuk az együttműködést más területeken.

Az RTL arról is kérdezte a nagykövetet, miért nem találkozott Orbánnal azután is, hogy eldőlt, az egyetem december 1-ig ad határidőt a kormánynak. Corstein erre azt mondta, találkozott a miniszterelnök "meghatalmazottjaival", és Orbán szerinte pontosan tudta, mit gondol a CEU-ról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Bloomberg: Orbán túlságosan elbízta magát

Bloomberg: Orbán túlságosan elbízta magát

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre