szerző:
hvg.hu

David Cornstein az RTL Klubnak azt mondta, megpróbált Orbánnal beszélni azután, hogy a CEU közölte, meddig vár a megállapodásra, de a kormányfő nem fogadta.

Michael Ignatieff, a CEU rektora hétfőn sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az intézmény minden amerikai akkreditációjú programját Bécsbe költöztetik, 2019 szeptemberétől itt indulnak majd ezek a képzések. Az ügyben az amerikai külügy egy visszafogott közleményt adott ki, amelyben csalódásuknak adtak hangot, az RTL Klub viszont megkereste David Cornstein amerikai nagykövetet, aki júniusi Budapestre érkezése óta többször is beszélt arról, hogy elsődleges fontosságúnak tekinti, hogy a CEU Budapesten maradhasson.

"Nagyon szomorú vagyok" – mondta most a nagykövet a csatornának.

Nagyon hosszú időn keresztül dolgoztam azon, hogy létrejöjjön a megállapodás a magyar kormány és a CEU között, ami egy magánegyetem. Ebből a szempontból ez egy kudarc. De bizalomra ad okot, hogy valami itt marad az egyetemből

– mondta Cornstein, aki azt is hozzátette, hogy

Orbán Viktor nem fogadta személyesen,

ezért a meghatalmazottjaival beszélt. "Higgye el, a miniszterelnök tudta, hogy mit gondolok" – tette hozzá, de azt is mondta, úgy látja,

az Orbán Viktor és Soros György közti szembenállás miatt nem volt esély a megállapodásra.

Az USA nagykövetsége pontosít

Szemlénk megjelenése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége magyarázó levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben azt írják, David Cornstein szavait kiragadták a szövegkönyezetből, ugyanis amikor kijelentette, hogy nem találkozott a miniszterelnökkel, ő arra az időszakra gondolt, amely azóta telt el, hogy a CEU megtette a december elsejei határidőről szóló bejelentését. Korábban találkoztak, és a CEU-ról is beszéltek - hangsúlyozta kedden az USA nagykövetsége.

(Írásunk címét ennek megfelelően módosítjuk - a szerk.)

"Azt hiszem, hogy a kormány is hibás, és az egyetemnek is jobban kellett volna törekednie a megállapodásra. Nem fogom azt mondani, hogy most vége a két ország kapcsolatának. Megyünk előre, folytatjuk az együttműködést más területeken" – mondta Cornstein, aki kitérő választ adott arra, hogy sérül-e az oktatás szabadsága, és azt mondta, egy esetleges Orbánt–Trump-találkozó továbbra sincs napirenden.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Legalizálta az abortuszt az ír parlament

Legalizálta az abortuszt az ír parlament

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Kedves szülők, nem jól csinálják! Sokan félreértik, miről kéne beszélgetni a gyerekkel

Kedves szülők, nem jól csinálják! Sokan félreértik, miről kéne beszélgetni a gyerekkel

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában