szerző:
hvg.hu

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nem a betegeknek kellene versenyezniük az orvosokért.

Ezer milliárd forintból rendbe lehetne tenni az egészségügyet - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Népszavának. Ezt a javaslatot letették a kormány asztalára, mire csak annyi választ kaptak, hogy az orvosoknak majd 2020-ban emelik a bérét, esetleg.

A bérek rendezésére számításaik szerint legalább 750 milliárd forintot kellene fordítani. Ma a kórházak a működőképességük megőrzése érdekében, főként a hiányszakmákban, a hivatalosan adható béreken felüli jövedelmet kénytelenek adni az orvosoknak, viszont emiatt eladósodnak.

Az uniós pénzekből fölújított a csillivilli, kórházaknak, milyen filléres, napi gondjaik vannak, olykor gumikesztyűre sem futja. Ha ez az ezermilliárd belekerülne a rendszerbe, az intézményekről is lekerülhetne a prés

- mondja Éger. Ezt csak a gyógyítás körülményeinek javítására kérték,

illúzió azt gondolni, hogy pusztán a pénzzel el tudjuk érni egy olyan fejlett ország, mint Ausztria lakosságának az egészségi állapotát. Ahhoz sokkal szélesebb, átfogóbb programra lenne szükség. Évek óta szajkózzuk az iskolai egészségtan-oktatás szükségességét, mert a betegségek jó része az emberek elégtelen egészségértése miatt alakul ki.

Arról is beszélt, nem a betegeknek kellene versenyezniük az orvosokért, hanem fordítva, és ezt szerinte meg is tehetnék, ha egy állásból, napi átlagban nyolc órányi munkával biztosíthatnák a megélhetésüket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön