szerző:
hvg.hu

Jön a falusi CSOK, az ötezer fő alatti településeken lehet igénybe venni, a kormány szerint semmi baj az új Soros-Juncker kampánnyal.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Gyors kérdés a végére

Sokkal nagyobb rend van Budapesten – mondja arra, hogy bevált-e a hajléktalanokat büntető törvény. 

Tudósításunkat lezárjuk.

Bitay leváltását nem indokolja

Bitay leváltásáról csak annyit mond, a miniszter ezt javasolta Orbánnak, aki pedig a szokásjog alapján továbbította a javaslatot.

A Suzukiba nem mehettek volna be

A képviselőknek nincs joga magáncéghez bemenni és ott vezetőkkel tárgyalni – mondja Gulyás az ellenzéki politikusok hétfői akciójára, akik a Suzuki-gyárhoz mentek, de a vezetés nem fogadott öt képviselőt, csak két emberrel tárgyaltak volna.

Újabb részletek a családtámogatásról

Három évre szól a 10 milliós hitelprogram, addig tart a kamattámogatás is, első körben – mondja Gulyás, nem számít arra, hogy annyira megugrana a kamatszint, hogy azt ne tudnák fizetni.

A kormány szerint 60 ezer bölcsődei férőhely van, nem 49 ezer, de ezt a számszerű vitát most nem tudják eldönteni. A cél, hogy aki bölcsődébe akarja adni a gyereket, az meg tudja ezt tenni. Ehhez még 20 ezer bölcsődei férőhely kell, erről akar gondoskodni a kormány.

Kezd belezavarodni az Elios-sztoriba

Az Elios-számlák eljutottak az EU-hoz – mondta Gulyás, szerinte félreértették, amit mondott. Amikor vitatott egy számla, és a teljes keretösszeget kihasználják, a további vitának nincs helye.

2017 decemberében döntött a kormány úgy, hogy nem kér az Elios projekt után pénzt. Az OLAF-fal folytatott vita nem arról szólt, hogy le tudnak-e hívni 110 százalékot, hanem hogy ilyen szabálytalanság megtörtént-e, vagy sem.

Ha az Elios-vitát valaki visszanézi, a vád lényege nem arról szólt, hogy lesz-e forrásvesztés, hanem hogy történt-e bűncselekmény, vagy sem. Az OLAF eljárásának alapja, hogy ez uniós programként indult. Lázár ugyan azt mondta 2018 februárban, hogy az Európai Bizottságnak még van korrekciós lehetősége, de ez már "idejétmúlt" volt akkor.

Gulyás szerint az OLAF bele akart szólni a választásba. Az EB-vel folyamatos volt a párbeszéd, az ügyészség eredményét is megvárta a kormány.

További 30 családot akarnak kihozni Venezuelából

Ezért kellett titkolóznia a már itt lévő családoknak – mondja Gulyás, noha azt a kormány többször is mondta, hogy jönnek és itt vannak.

Minek leveleztek az OLAF-fal?

Ha nem adták le az Elios-számlát, akkor miért leveleztek az OLAF-fal? A kormány a jelentés valótlanságait cáfolta meg, az elszámolási kérdés független ettől – mondja Gulyás.

Arra, hogy miért nem mondták meg korábban, hogy nem adják be a számlát, mire Gulyás azt mondja, a vita nem erről szólt.

Palkovics csúszásban

Palkovics még mindig tárgyal az MTA vezetésével, még nem tette le a javaslatát az átalakításról. Palkovics kicsúszott a kormányhatározat szabta határidőből, Gulyás azt mondja, szeretnének megegyezésre jutni, azért csúsznak.

Kitart amellett, hogy a kormány a finanszírozásba akar beleszólni, ami érintheti az intézményhálózatot is. Palkovics nem kapott kemény határidőt a megállapodásra.

Nem változtatnak a szabályon

Arra, hogy hány venezuelai állampolgár kapott egyszerűsített állampolgárságot, illetve a program mennyibe került eddig, később ad választ. Kérdés, tudnak-e a családok magyarul, Gulyás azt mondja, nem akarnak szabályt változtatni. Ha valaki 56 után ment ki az USA-ba, ott született gyereke, illetve az ő gyereke is, magyar állampolgár, független attól, hogy beszél-e magyarul vagy sem.

Ők nem bevándoroltak, hazatértek – mondja.

Lesznek még kérdések

Mi lesz, ha valaki megözvegyül, vagy elválik és újra házasságot köt – a kormány a lehető leghamarabb szeretné eldönteni a kérdéseket. A törvényjavaslat ezeket részletezi majd, reméli, a szünet előtt döntenek róla.

1 2 3 4

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Katasztrófa lenne a megállapodás nélküli Brexit Hammond szerint

Katasztrófa lenne a megállapodás nélküli Brexit Hammond szerint

Steve Bannon: Orbán és Salvini Európa legfontosabb politikusai

Steve Bannon: Orbán és Salvini Európa legfontosabb politikusai

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon

Száz éve írta le Max Weber, milyen az ideális erős vezető, de Orbán nem olyan

Száz éve írta le Max Weber, milyen az ideális erős vezető, de Orbán nem olyan