szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bírósági papírja van az Országos Bírói Hivatal elnökének arról, hogy kijátszhatja a bírósági vezetői pályázatokra vonatkozó, elvben szigorú szabályokat – Handó Tünde munkásságának legújabb fejezetéről a csütörtökön megjelent HVG-ben olvashatnak.

Mindenkinek joga van a bírói úthoz, kivéve a bírót – derült ki a Győri Törvényszéken, ahol a Stániczné dr. Imre Csilla vezette bírói tanács megszüntette azt a pert, amit az elismert büntetőbíró, Vasvári Csaba indított Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője ellen. Vasvári azért perelte Handót, mert szerinte a vezetői posztok pályázatain önkényesen válogat a jelöltek között. Ebben egyébként a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is egyetértett Vasvárival, amikor megállapította, hogy a joggal visszaélés egyértelműen alátámasztható azoknál az álláspályázatoknál, amelyeket bár papíron „megnyert” Vasvári, mégsem nevezték ki táblabíróvá.

Az ügyben másodfokon eljáró – a Kúria által indoklás nélkül kijelölt – Győri Törvényszéken azonban már nem is vizsgálták érdemben az OBH-elnök kinevezési gyakorlatát. A háromtagú bírói tanács szerint ugyanis Handót nem lehet beperelni azért, ha egy bírói álláspályázatot eredménytelennek nyilvánít. „Az OBH-elnök perképességét egyetlen jogszabály sem rögzíti, így ezen a kérdésen nem is érdemes elmélkedni” – hangzott el a tárgyaláson. A trükközésre, illetve a pályázatok eredménytelennek minősítésére azért van szüksége Handónak, mert az utóbbi évben világossá vált, hogy az új összetételű Országos Bírói Tanács (OBT) nem hajlandó bólogatójánosként viselkedni. További részletek a legújabb HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fele sem igaz annak, amit a gazdaság védelméről ígért a kormány

A fele sem igaz annak, amit a gazdaság védelméről ígért a kormány

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

Három kecskeméti óvodában teljes, négyben csoportos karantént rendeltek el

Három kecskeméti óvodában teljes, négyben csoportos karantént rendeltek el