szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A párt szerint a közterület-felügyelő ütötte meg 71 éves aktivistájukat.

Rendőrségi feljelentést tett az MSZP a közterület-felügyelő ellen, aki állításuk szerint Óbudán megütötte 71 éves aktivistájukat.

Az Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelet (ÓBKF) honlapján korábban azt írta: engedély nélkül akadályozta a forgalmat egy kisteherautó, amely a szocialisták plakátját hordozta. A jármű egyik utasa – áll a közleményben – később ki akarta kapni az iratokat a kiérkező közterület-felügyelő kezéből, aki ezt nem hagyta, és ellökte magától az aktivistát.

Kiss László, az MSZP óbudai polgármester-jelöltje azonban a hvg.hu-nak azt mondta: teljesen máshogy történt az eset, mint ahogy az az ÓBKF „valótlan állításokat tartalmazó” közleményében szerepel. Valójában szerinte a közterület-felügyelő ütötte meg a 71 éves urat, amiről felvétel is készült. (Az egyetlen nyilvános felvételen a konkrét ütés nem, fenyegető mozdulat viszont látszik.)

Kiss arra is felhívta a figyelmet, hogy a teherautó nem állt szabálytalan helyen, sőt az sem igaz, hogy nem volt engedélyük – hiszen a kampány során hasonló tevékenységeknél a közterület ingyen használható. Ennek ellenére bejelentették tevékenységüket a rendőrségen, és a papírok is náluk voltak. A buszban az eset alatt két aktivista volt, a harmadik – egy 71 éves férfi – pedig éppen bement a boltba ennivalót venni.

A polgármester-jelölt szerint a közterület-felügyelő egyedül ment oda a teherautóhoz, és annyira meglepődött, hogy ülnek benne, hogy nem mondta meg, miért jött és „bemutatkozni is elfelejtett”. Az aktivisták megmutatták a Pethe Ferenc térre szóló engedélyüket, amivel a közterület-felügyelő elkezdett fényképezni, és el akarta vinni a papírt. Mivel erre nem volt jogosultsága, kérték, hogy hívjon rendőrt – mondta Kiss László.

A politikus szerint, amikor az aktivisták kiszálltak az autóból, a felügyelő el akart szaladni a papírral, ezt követően érkezett meg a 71 éves férfi, aki szintén megpróbálta tőle megszerezni a dokumentumot.

„A közterület-felügyelő valószínűleg pánikba esett, és azért, hogy kitörjön, ököllel, a telefonját szorítva arcon ütötte az idős urat, majd elszalad a papírral a kezében” – mondta.

Az aktivistákat később a rendőrök bevitték a kapitányságra és tanúként hallgatták meg. Az MSZP munkatársai a környékbeli térfigyelő kamerák felvételeit is kikérték, és nemcsak feljelentést tettek, hanem a közterület-felügyeletet is felszólították, hogy módosítsa a közleményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!