szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Klasszikus kitálalás, amit egy volt fideszes politikus leírt a Fidesz vezetőinek. Galbács Mihály egykor alpolgármester volt, de kiszorították. Levelében – amiről nem tudja, hogy szivárgott ki – azt írja, erősen összefonódott a gazdasági és a politikai elit, a közbeszerzéseken tarolt egy Fidesz-közeli vállalkozó.

Leleplezőnek szánt levelet közöl az Index, amit azonban nem a nagyközönségnek szántak. Galbács Mihály, Gyula egykori alpolgármestere, korábbi fideszes politikus arról ír, hogy a helyi vezetéssel állítólag összenőtt egy üzleti kör, szerinte volt olyan év az elmúlt öt és félben, amikor a város által kiírt közbeszerzések 93 százalékát olyan cég nyerte el, aminek a tulajdonosa 2010 óta össze van nőve a helyi fideszes városvezetéssel.

A lapnak Galbács azt mondta, nem tudja, hogyan került a dokumentum végül másokhoz, köztük a jelenlegi polgármesterhez, de állítja: nem a nyilvánosságnak szánta. Ő azt elsődlegesen a Fidesz felső vezetőinek, köztük Orbán Viktornak és Kövér Lászlónak szánta.

A június végi dolgozat címe az, hogy „A gyulai helyzet az önkormányzati választás előtt”, a fő üzenet pedig az, hogy az egykori alpolgármester szerint az önkormányzatnál komoly problémát jelent, hogy két vállalkozó teljesen beépült a gazdaságba. Az egykori fideszes hosszan taglalja, példákat sorol a belső használatra szánt levélben, az egyik cégről azt írja például, hogy „a város hátán növekedett, nemcsak Gyulán, de a választókörzet többi településein is letarolja a munkákat”.

Galbács kikérte az önkormányzattól a közbeszerzési adatokat 2014 és 2019 májusa között, és azokat is mellékelte. Ebből derült ki, hogy az öt és fél év alatt 3,5 milliárdnyi közbeszerzések mögött 49 munka van. Ezen munkák 78 százalékát az egyik nevesített vállalkozó cégei nyerték, de Galbács szerint 2015-ben a közbeszerzések 95 százalékát az egyik érintett cége kapta.

A volt alpolgármester tényként írja le, de nem bizonyítja, hogy a közbeszerzési folyamat le van zsírozva.

Olyan gyakorlatról ír, amiben a rendszeren élősködő vállalkozók a városvezetés legfelsőbb szintjével egyeztetve irányítják a folyamatot úgy, hogy a végén a legelőnyösebb ajánlatot ők adják.

„Az a borzasztó, hogy a hivatal dolgozói, a képviselők, a bizottsági tagok, de az egész város látja, hogy mi a helyzet, de csendben van” – írja. A két vállalkozó sikere szerinte a négyeknek köszönhető, Galbács Görgényi Ernő jelenlegi polgármestert, Alt Norbert és Kónya István alpolgármestereket, valamint a Békés Megyei Kormányhivatal korábbi vezetőjét, Gajda Róbertet sorolja ide. Megjegyezendő, a volt alpolgármester velük rúgta össze a port korábban, mielőtt kizárták a pártból.

A lap megkereste Görgényit, aki elmondta, rágalmazás miatt tett feljelenést Galbács ellen, de polgári pert is indítani fog. A kérdésre, melyik állítást vitatja a dokumentumban, a polgármester azt mondta, Galbács irományának azon részei miatt tett feljelentést, amelyek vele kapcsolatban gazdasági összefonódásokat és visszaéléseket állítanak vagy sejtetnek. „Ezeket nem kívánom részletesen leírni, mert ezzel csak ismételném Galbács hamis állításait. Határozottan visszautasítom Galbács Mihály személyemet és tevékenységemet érintő állításait, sejtetéseit, melyek egyrészről hamis tényállítások, másrészről valós tények hamis színben történő feltüntetését valósítják meg.”

„Sem jogi, sem etikai szempontból nincs összeférhetetlenséget megvalósító kapcsolat gyulai vállalkozások és a gyulai politikai vezetés között” – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint kiszorítás sem történt a régi és az új fideszesek relációjában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Potenciálisan veszélyes kisbolygó halad el a Föld mellett csütörtök hajnalban

Potenciálisan veszélyes kisbolygó halad el a Föld mellett csütörtök hajnalban

Szétkapták a legújabb Apple okosórát: mi van benne?

Szétkapták a legújabb Apple okosórát: mi van benne?

7,3 millió forintot is hazavihet egy másodosztályú focista Magyarországon

7,3 millió forintot is hazavihet egy másodosztályú focista Magyarországon