Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

A XXII. kerület polgármestere lenne a momentumos Havasi Gábor, aki jelenleg mentőápolóként dolgozik. A kampányra fizetés nélküli szabadságot kért, de nem kapta meg, így nem tud normálisan kampányolni.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Havasi Gábor mentőápoló a Momentum XXII. kerületi polgármesterjelöltje, aki azért, hogy kampányolni tudjon, fizetés nélküli szabadságot kért augusztus 24. és október 13. között. Ezt indoklás nélkül elutasította az OMSZ, így a kampánytevékenységet csak nehezen tudja beleszorítani az életébe, plusznehezítés, hogy októberben 28 óra túlmunkát osztottak ki rá.

Havasi Gábor
©

Megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), miért nem adtak fizetés nélküli szabadságot Havasinak. Az OMSZ a válaszában azt írta, a Munka törvénykönyve alapján csak pár esetben lehet fizetés nélküli szabadságot adni, kizárólag a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság egyes esetei, a hozzátartozó tartós személyes ápolása, valamint a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés időtartama tartozik bele.

A kérdéses ügyben megjelölt ok nem tartozik ezen esetkörök közé, így a munkáltatót nem terhelte a fizetés nélküli szabadság biztosításának kötelezettsége.

A kérelem elbírálásnál az is szerepet játszott, hogy

a mentési tevékenység zavartalanságának, folyamatosságának biztosítása ne sérüljön. A szóban forgó esetben a dolgozó tartós helyettesítése nem volt megoldható, ezért számára a fizetés nélküli szabadság engedélyezésére nem volt lehetőség.

A Havasira kirótt túlmunka pedig mindig a törvényi előírásoknak megfelelően történt a feltételeket és a mértéket tekintve, szögezi le az OMSZ.

Havasi azt mondja, az OMSZ által sorolt esetek arra vonatkoznak, amikor kötelező kiadni a fizetés nélküli szabadságot, minden más esetben joga van azonban mérlegelni. "Az OMSZ nagyon szemérmesen fogalmazott a kérelmem elutasításának okáról: hogy 'a mentési tevékenység zavartalanságának, folyamatosságának biztosítása' ne sérüljön, a valóság az, hogy a budafoki mentőállomás súlyos munkaerőhiánnyal küzd, sem elég mentőápoló, sem elég gépkocsivezető nincs."

A kerületben Havasi szerint izgalmas lesz a választás, az EP-választáson ugyanis többen szavaztak az ellenzéki listákra, mint a Fideszére, bár azzal tisztában van, hogy a szavazatokat nem lehet szimplán összeadni. A jelenlegi fideszes polgármester, Karsay Ferenc ellen Havasi mellett a Budafok-Tétény Baráti körök jelöltje, Iván János is elindul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba