szerző:
Tetszett a cikk?

2020 február végétől az alapvető jogok biztosa vizsgálja ki a rendőrséggel szembeni panaszokat – ezt tartalmazza egy új törvényjavaslat, amely egyúttal megszünteti a Független Rendészeti Panasztestületet. Az előterjesztő Gulyás Gergely miniszter indoklást nem adott.

Ezt a testületet 2007-ben, az akkori országgyűlés szinte teljes egyetértésével hozták létre, mert a 2006 őszi rendőri bántalmazások kivizsgálására nem tartották elegendőnek (vagy szavahihetőnek) a Belügyminisztérium saját szervezetét. A Gyurcsány-kormány akkori igazságügyi és rendészeti minisztere, Petrétei József indoklásában úgy jellemezte a most megszüntetni vágyó Független Rendészeti Panasztestületet, hogy „a rendőrségi szervezeti hierarchiába nem illeszkedő, munkavégzése során nem utasítható, tevékenységét külső befolyástól mentesen végző szerv”. A parlamenti vita alapján pedig megemelték a rangját, mert a tagokat az eredeti javaslattal szemben nem a miniszterelnök nevezte ki, hanem az országgyűlés választotta.

Az elmúlt csaknem 12 évben kevés szó esett a 2014 óta Lukács Tamás veterán kereszténydemokrata politikus által vezetett szervezetről. Pedig voltak érdekes és fontos ügyei, többször elmarasztalta a rendőrséget, de ennek nem adott nyilvánosságot. Tájékoztatókat nem tartott. „Aktuális hírlevél”-ként egy 2016-os kiadvány olvasható a honlapon.

Kozma Ákos, a szeptemberben hivatalba lépett új ombudsman addig ennek a testületnek az alelnöke volt, tehát a feladat nem lesz neki új. A törvényjavaslat szerint az alapvető jogok biztosának hivatalában egy külön új szervezeti egység foglalkozik majd a rendőrség elleni panaszokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!