szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája azt mondta, amikor elolvasta a levelet, elszégyellte magát magyar és európai bíróként is.

A bíróság.hu-n jelent meg egy búcsúztató pénteken, amiben 24 bírósági vezető hálálkodik Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal alkotmánybíróságra távozó vezetőjének a munkájáért. A levél hangneme kicsapta a biztosítékot több bírónál is. Mint írtuk, a 24 bírósági vezető által aláírt levélben többek között azt írták Handónak, hogy

a hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódott, amelynek írásában jelentős szereppel vetted ki a részed. 2012 óta a bírósági szervezet mérföldes léptekkel haladt előre, melyek nyomán a siker, az eredményesség és a fejlődés hangjait visszhangozták a magyar igazságszolgáltatás templomai.

A 444.hu szerint a bírók közül többen azt hitték elsőre, hogy iróniáról van szó, mivel Handót elég keményen támadta az Országos Bírói Tanács több ügy miatt is, illetve törvénytelenségekre hivatkozva a leváltását is kezdeményezték a parlamentnél.

Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája és Országos Bírói Tanács tagja azt mondta a lapnak, hogy "ilyen stílusban az 1950-es években, a Szovjetunióban beszéltek egyes vezetőkről. Amikor elolvastam, hogyan hálálkodnak Handó Tündének, elszégyelltem magam magyar és európai bíróként is."

Azt is hozzátette, hogy az aláírók "egy része senkit sem képvisel, az olyan vezetők, akiket pályáztatás nélkül, megbízással neveztek ki elnöknek, akikről a bírák el sem mondhatták a véleményüket". A lap bírósági pletykákra hivatkozva azt írja, hogy a múlt héten rendelték fel a bírósági vezetőket Budapestre és tették eléjük az előre megfogalmazott hálálkodó levelet, amit alá kellett írniuk.

A bíróknál nem csak a levél keltett feszültséget. 2020-ban az ügyészek átlagosan 21 százalékos, a bírák pedig 32 százalékos, majd 2021-ben együttesen 12 százalékos, 2022-ben pedig 13 százalékos béremelésben részesülnek.

A 444.hu szerint azóta viszont kiderült, hogy a legnagyobb mértékben a vezetők bére emelkedik a rendszerben, míg a ténylegesen ítélkező bírák jóval szerényebb pluszpénzt kapnak. A cikk szerint egy járási bíró legfeljebb 20-25 százalékos nettó béremelésre számíthat a jövő év elejétől, a jobban kereső vezetők fizetése viszont bizonyos esetekben akár duplájára emelkedhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!