szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pedagógiai szakszolgálat szerint két vizsgálat alapján kiderül, hogy 6 évesen alkalmasak lesznek-e a gyerekek az iskolakezdésre.

Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója hétfő reggel az M1-en az iskolaérettség megállapítására vonatkozó új eljárásrendről beszélt. Elmondta, kétszer, 3 és 5 éves korban mérik fel a gyerekek képességeit, így derül ki, hogy ki alkalmas az iskolakezdésre.

A 3 éves korban elvégzett vizsgálat során a legnagyobb hangsúly a nyelvi készségeken van, míg az 5 éves korban elvégzett vizsgálat során főként azokat a képességeket mérik fel, amelyek az írás-olvasáshoz, illetve a számoláshoz szükségesek.

Mosányi szerint ugyanakkor fontos az is, hogy a gyermek képes-e fenntartani a figyelmét, mert ha nem, akkor valószínűleg kudarcélmény érné az iskolában.

Korábban többször írtunk arról, hogy a júliusban elfogadott új köznevelési törvény átírta a rugalmas iskolakezdés szabályait, ebben többek között az szerepel, hogy annak a gyereknek, aki az adott év augusztus 31-ig betölti hatodik életévét, szeptemberben kötelező iskolába mennie. Ez alól felmentést lehet kérni, a kormány az Oktatási Hivatalt (OH) jelölte ki ezeknek az elbírálására, de meglehetősen szűkre szabták a határidőket. Többek között emiatt az ombudsman is az új eljárásrend bevezetésének elhalasztását kérte, de a kritikákra az Emmi azt válaszolta, hogy majd csak a gyakorlat alapján dönt arról, hogy felülvizsgálják-e.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról

Végre szétszedték az Apple vezeték nélküli fejhallgatóját

Végre szétszedték az Apple vezeték nélküli fejhallgatóját