szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az ombudsman elkésett, az iskolaérettségre vonatkozó törvény módosítása már nem lehetséges idén.

Az Emmi majd csak a gyakorlat alapján dönt arról, hogy felülvizsgálják-e a 6 éves kortól kötelező iskolaérettség felülvizsgálatának az eljárásrendjét – írja a minisztérium a közleményében.

Mint korábban beszámoltunk róla, az iskolaérettség, a tankötelezettség kezdetének megállapítására vonatkozó új eljárásrend bevezetésének elhalasztását kérte a szaktárcától Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa. Az ombudsman szerint kérdéses, hogy a rendelkezés bevezetéshez szükséges feltételek minden érintett szervnél fennállnak-e, ezért a jelenlegi helyzet a jogbiztonság követelményével és a gyermek jogaival összefüggő visszásság, jogsérelem bekövetkezését valószínűsítheti.

Az alapjogi biztos a hozzá érkező számos panaszbeadvány alapján vizsgálatot indított a köznevelési törvény 2020. január 1-jétől bevezetni tervezett új szabályozásával kapcsolatban.

Az Emmi most azt írja a reakciójában, hogy az iskolaérettségi vizsgálatokra vonatkozó jogszabály módosítást szerintük számtalan egyeztetés előzte meg. Azt is hozzátették, hogy minden esetben megfontolják, amit az ombudsman javasol, ha ezt időben megteszi. A köznevelési tárca szerint a törvény módosítása az őszi ülésszak vége miatt technikailag már nem is lenne lehetséges. Azzal zárják a közleményüket, hogy a tárca majd

a gyakorlat alapján fogja majd értékelni az új eljárást, és ha szükséges, módosítani fogja azt.

Egyébként az eredeti tervezethez képest lehet egy változtatás, mert kitolnák egy módosító javaslattal az iskolahalasztási kérelmek leadásának a határidejét, igaz, csak két héttel, ami szinte semmire sem elég.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!