szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A meglehetősen gyanús képzések miatt a független országgyűlési képviselő a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályán tett feljelentést.

Adventi hétvégéken, napi tíz órában, napi hatszázezerért, ismeretlen témában, néhány napos teljesítési határidővel tartottak képzéseket uniós pénzből a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. munkatársainak. Bár a rendőrség szerint sem tudni, mit képeztek, hányan vettek rajtuk részt és az sem bizonyítható, hogy tényleg megtartották a karácsonyi órákat, a nyomozást gyorsan meg is szüntették.

A meglehetősen gyanús képzések miatt Hadházy Ákos tett feljelentést a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályán. A független országgyűlési képviselő azonban november végén arról kapott határozatot, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint nem állapítható meg bűncselekmény.

A meglepő történet 2015 végén kezdődött: néhány héttel azelőtt, hogy lezárult a 2007-2013-as Európai Uniós támogatási ciklus. Az időpont nem véletlen, hiszen aki projekteket akart lepapírozni, annak december vége volt az utolsó időpont, amikor ezt még meg tudta oldani. Pontosan ez történt a DFT Hungária Kft. és céghálója, valamint az uniós pénzeket elosztó Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. között: karácsony előtt néhány nappal több szerződést is kötöttek. A milliós szerződések mindegyike a munkatársak képzésére vonatkozott, az aláírás után néhány nappal gyorsan le is zavarták őket.

A DFT Hungária Kft. egyébként nem először kerül kereszttűzbe: a 444.hu márciusban írta meg, hogyan tartottak erősen kamugyanús képzéseket, illetve sokszorosan túlárazott programokat uniós pályázati pénzből, önkormányzatoknak.

Hadházy Ákos feljelentésében négy gyanús decemberi képzést sorolt fel, melyeket a Széchenyi Programiroda rendelt meg:

  • A Humán Aspektus Kft. 22 fő, közelebbről meg nem nevezett, 4 napos képzésére 2,5 millió forintért (napi 600 ezer forintért) szerződött.
  • A DFT Hungária Kft. 8X4 napos, meg nem nevezett képzést tartott 20 895 000 forintért (napi 650 ezer forintért).
  • Az Agenda Projektház Kft. meg nem nevezett témájú képzést végzett 3 csoportnak 4 napon keresztül 8 millió forintért, 2015 december 11 és 15. között összesen ötven főnek, azaz csoportonként 660 ezer forintért.
  • Szintén az Agenda Projektház Kft. 17 millió forintért 8 csoport részére, 4 napon keresztül (napi 550 ezer forint) 170 fő részére tartott, meg nem nevezett tematikájú képzést.

Eszerint december – vagyis az ünnepi időszak – közepén, adventi hétvégéken, napi tíz órában, napi hatszázezerért, összesen több tízmillióért tartottak ismeretlen képzéseket több száz embernek. Mindezt úgy, hogy a szerződés aláírása és a teljesítés között mindössze néhány nap telt el. Ha ez nem lenne elég a gyanúhoz, a képzések előzetesen becsült értékét az ajánlattevők több esetben fillérre eltalálták.

Az ügyben nyomozó rendőrök azonban nem így gondolták. Bekérték a papírokat, több tanút is meghallgattak, és bár ezek alapján ők sem tudtak több kérdésre válaszolni, mégis úgy döntöttek, hogy nincs itt semmi látnivaló.

A nyomozás ugyanis megállapította, hogy

  • A DFT-Hungária Zrt. 2 millió 626 800 forintért 2015 december 15-én szerződést kötött „projektmenedzsment képzésre”, amit nyolc nap múlva is kis fizettek nekik.
  • Az Agenda Projektház Kft. ugyanezen a napon állított ki teljesítési igazolást vezetőképzésről 7 980 000 forintról, ami hat nap múlva a számlájukon is volt.
  • Szintén az Agenda Projektház Kft. az év utolsó hetében, december 21-én teljesített még egy projektmenedzsment képzést 17 millióért, amiért 28-án kapták meg a pénzt.
  • A DFT-Hungária Zrt. pedig 20 895 000 forintos pályázatot nyert EU-s támogatások folyamatát áttekintő képzésekért, ezt a szerződést viszont végül nem kötötték meg.

Bár az oktatásokat minden alkalommal megtartották, az ellentmondó információk alapján azt nem sikerült bizonyítani, hogy a foglalkozásokon nem az előírt számú hallgató vett részt, az oktatásokat már témakörben tartották meg.

„A hallgatók részére az előírt tematikában szereplő ismeretek részben átadásra kerültek” – áll a nyomozás megszüntetéséről szóló dokumentumban.

Hadházy Ákos szintén feljelentést tett egy úgynevezett iratdigitalizálás című projekt miatt is, amelyben 400 irattartónyi iratot 25 millió forintért kellett beszkennelni. A feladatra csak a DG-DIGITAL Kft. adott ajánlatot, amely szerinte színlelt közbeszerzési eljárás gyanúját veti fel. A rendőrség szerint ebben sem történt szabálytalanság, mert a szakvélemény megállapította, hogy reális volt a piaci ár.

Az már csak hab a tortán, hogy a nyomozás megszüntetéséről szóló rendelkezést ugyanaz a rendőr írta alá, mint a korábban elhíresült hólapátolós sztorit. Az akkori ügy szerint 2013-ban 25 millió 600 ezer forintot fizettek ki egy cégnek két telephelyük udvarának hó- és síkosságmentesítéséért, ami akkora, volt, mint egy focistadion belső része. A magyar korrupcióellenes rendőrök azonban arra hivatkozva szüntették meg a nyomozást, hogy négy év alatt képtelenség volt megállapítani, túlárazott volt-e a szerződés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Hadházyt elborzasztották a kispesti túlszámlázások

Hadházy Ákos feljelentést tesz a kispesti út- és járdafelújítások miatt: a politikus szerint a legtöbb esetben jóval több munkát számoltak el, illetve jóval nagyobb összeget számláztak ki, mint amiről a megrendelés szólt.

Pintér Sándor volt államtitkárának megtetszett a parkolási biznisz

Pintér Sándor volt államtitkárának megtetszett a parkolási biznisz

Vírusgyanú és karantén egy pesti luxushotelben – könnyű rémtörténet 1963-ból

Vírusgyanú és karantén egy pesti luxushotelben – könnyű rémtörténet 1963-ból

Kegyelmet kért Ádertől a börtönre ítélt egykori MVM-vezérigazgató

Kegyelmet kért Ádertől a börtönre ítélt egykori MVM-vezérigazgató