szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Index információi szerint a Fidesz pártigazgatója 2018 őszén értesült a Borkai Zsolt szexorgiájáról készült videóról, ő szólt az akkori győri polgármesternek. Kubatov sejtette, hogy az önkormányzati választási kampányban előkerül a felvétel, de úgy gondolta, "ez a magánügy" nem árt sem Borkainak, sem a Fidesznek.

2018 őszén, a gyirmóti Aranyhal étteremben közölte Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója Borkai Zsolttal, hogy van egy videó, amin ő és a városszerte ismert barátai láthatók egy hajón szexelveírja az Index, a zsarolási ügyben folyó nyomozásban tett vallomások alapján összerakva a képet. A lap szerint Kubatov a 3-4 percig tartó megbeszélésen azt mondta, a videó valószínűleg előkerül majd a választási kampányban, de "ez magánügy, sem Borkai politikai karrierjére, sem a Fideszre nem jelent veszélyt". Borkai értésére adta azt is, az ügyet neki kell valahogy rendeznie.

Borkai akkor még csak az orgiáról készült fotókat látta – amit Póczik József korábbi futballista mutatott meg neki az év júliusában –, a videóról ezek szerint nem is tudott. Miután értesült róla, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd magánnyomozásba kezdett, a felvételért végül 10 millió forintot fizettek egy Busa gúnynéven emlegetett diósdi férfinek, amibe Borkai állítólag 1,6 milliót dobott be. Egyfajta hallgatási szerződést kötöttek, tévesen azt gondolták, ezzel megakadályozhatják a felvétel terjedését. Később Rákosfalvy tett feljelentést a rendőrségen, a szerződéssel együtt. Ezután indult nyomozás zsarolás miatt.

A megoldás: majd a jobboldali médiában blokkolják

Az Aranyhalban megtartott pár perces találkozó után Borkai több olyan emberrel is beszélt, akitől valamilyen megoldást remélt, így elterjedt a híre, 2019 tavaszán Kósa Lajos is azzal hívta fel,

ő is látta a videót.

A problémáról akkor már Kocsis Máté is tudott. Az még kérdés, milyen mélységig ismerte azt, Kocsis ugyanis az Indexnek azt mondta, Borkai egy győri rendezvényen maga beszélt arról, hogy van valami nőügy, ami előkerülhet a választási kampányban, de részleteket nem osztott meg vele. A lap szerint Borkai a rendőröknek tett tanúvallomásában arra utalt, hogy Orbán Viktor is tudott a felvételről, legalábbis Kubatov szavaiból erre következtetett. A pártigazgató állítólag a Fidesz székházban egyszer azt mondta, a "főnök" (így hívják Orbánt a pártban a szerk.) szerint ami történt, magánügy, és nyugodjon meg, mert ha az önkormányzati választási kampányban nyilvánosságra kerül a téma, akkor azt

a jobboldali médiában blokkolni fogják.

Ez így is történt, ám a hatást jócskán alulbecsülték. Az önkormányzati választáson több várost, így Budapestet is elvesztette a Fidesz, a népszerű narratíva szerint a Borkai-botrány miatt. Orbán Viktor – aki maga döntött arról, hogy nem léptetik vissza Borkait a választás előtt egy héttel – januárban viszont már azt mondta, nem becsülné túl a Borkai-ügy hatását, bizonyos helyeken egyszerűen jobb volt az ellenzék jelöltje.

Kubatovot hibáztatják

De vissza a választás előtti napokhoz: Borkai vallomása szerint Kubatov szólt neki arról is, hogy másnap Az ördög ügyvédje blogon mi fog megjelenni: ne csak a szexvideó megjelentésére számítson, hanem korrupciós ügyekre is.

A Fidesz vezetése úgy döntött, nem avatkoznak közbe, bár egyes felső vezetők már tudták, Borkai a választás után biztosan bukni fog. Noha a végső döntést Borkairól Orbán Viktor hozta meg, egy vezető fideszes politikus a párt igazgatásáért felelős Kubatovékat hibáztatta a történtekért. Mások is ezt teszik, arra viszont senki sem tudott magyarázatot adni, miért nem kerestek más jelöltet Borkai helyett már egy évvel a választás előtt.

A vasárnapi időközi választáson Orbán Viktor javaslatára indítja a Fidesz Dézsi Csaba Andrást, ezzel a lap szerint Kubatov Gábor és az emberének tartott Molnár Ágnes regionális pártigazgató veszített a tekintélyéből. A lap kereste, de egyelőre nem érte el Kubatovot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

„Mari! Én nagyon szeretem magát!” –  Alföldi Róbert így köszönt el Törőcsiktől

„Mari! Én nagyon szeretem magát!” – Alföldi Róbert így köszönt el Törőcsiktől