szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár Rogán Antal válásának részletei nem ismertek, a friss bevallása olyan, mintha már lezajlott volna: feleségének megjelölése, de lakás, nyaraló, festmények is kikerültek a vagyonnyilatkozatából. Viszont ugrásszerűen megnőttek a - könnyen mobilizálható - megtakarításai.

Vagyonnyilatkozat 2020
Megnőtt a medence? Kifelejtődött egy villa? Besegített a család? - bármennyi is az igazságtartalmuk, sok érdekességet tartogathatnak a politikusok vagyonnyilatkozatai. A bevallások elvileg minden évben alkalmat adnak rá, hogy az állampolgárok - a mi közvetítésünkkel - elszámoltathassák választott képviselőiket, így idén is megpróbálunk utána járni: mennyire van összhangban a politikusok vagyoni helyzete a fizetésükkel?
Friss cikkek a témában

Már a személyi adatok rész is jelentősen módosult a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének vagyonbevallásában: idén már nem szerepel házastárs/élettársként Rogán-Gaál Cecília, akivel pár hónapja, novemberben jelentették be, hogy 14 év után elválnak útjaik.

Ennek jele az is, hogy tavaly még csak első házasságából származó gyermekénél jelezte, hogy ő „külön háztartásban él”, most viszont már Rogán Cecíliával közös, másik két fiánál is ugyanez a megjegyzés szerepel.

Kérdés volt, hogy a válás mennyiben hoz változást Rogán kötelezően közzétett anyagi ügyeiben, hiszen ezt ennyire gyorsan valószínűleg nem tudták lebonyolítani, így jogilag még házastársaknak számíthatnak. Ez már csak azért is érdekes, mert Rogán eddig előszeretettel üzletasszony feleségének bevételeire mutogatott, amikor megkérdőjelezték egy-egy látványosabb, költséges húzását – így az emlékezetes helikopterezést is.

Se lakás, se nyaraló

A friss vagyonnyilatkozat alapján úgy tűnik, hogy már nem Rogáné a folyton változó négyzetmétere miatt botrányt kavaró, Pasa parkban található lakás, idén ugyanis már nem sorolta fel a 185 négyzetméteres, teremgarázsos, tárolós ingatlant sajátjaként. A balatonlellei nyaralót ugyancsak nem tüntette fel.

Egyedül abban nincs változás, hogy jelentős külterületi erdő, rét, szántó területtel rendelkezik szülőfaluja, Szakonyfalu környékén, ezekhez viszont régebben, örökléssel jutott.

Saját autója már tavaly sem volt, ebben nincs változás, ugyanúgy üresen maradt ez a rész.

Húszszoros növekedés a takarékbetétnél

A nagy értékű ingóságokat ismerető résznél egy éve ilyenkor még szereplő két festménynek is nyoma veszett, itt már nem szerepel egyetlen értékesebb darab sem.

A takarékbetétben elhelyezett megtakarítása viszont elképesztően megnőtt: a tavaly 39 millióról több mint 809 millió forintra ugrott a bevallott összeg - ami húszszoros különbséget jelent.

Egyéb közlendőként – akárcsak tavaly – annyit biggyesztett oda, hogy „szabadalmi jog”, illetve máshol is jelezte, hogy találmány hasznosítási jogból van jövedelme. Az utóbbiból származó összeg is sokkal több, mint tavaly: most bruttó 197 millió forint a 2019-ben bevallott 42 millió forinthoz képest.

Eközben a miniszterként kapott juttatás messze nem változott ennyire drasztikusan, 200 ezer forinttal keres többet havonta, méghozzá bruttó 1,9 millió forintot.

Tartozásként viszont továbbra is ugyanaz a magánszeméllyel szemben fennálló 18 milliós összeg szerepel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Erste szabadnapot ad minden dolgozójának, aki beoltatja magát

Az Erste szabadnapot ad minden dolgozójának, aki beoltatja magát

207 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3,36 millió embert beoltottak

207 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3,36 millió embert beoltottak

Kizárja a kapitalizmus azt, hogy ne ártsunk?

Kizárja a kapitalizmus azt, hogy ne ártsunk?