szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Utcára vonultak a tanárok pénteken.

A Nemzeti alaptanterv, valamint a szakképzési törvény elleni tiltakozásként a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének (PDSZ) küldöttjei a pénteki kongresszus után az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé vonultak a Szalay utcába.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke az Emmi épületénél elmondta, sem a NAT, sem a szakképzés átszervezése nem gyerek-, illetve munkavállaló-barát. Nem megengedhető, hogy messze túlhaladott módszerekre kényszerítsük a gyermekeinket, struktúraváltásra, paradigmaváltásra van szükség, tette hozzá Szűcs.

©

A PDSZ elnöke szerint a NAT bevezetése és a szakképzés átszervezése olyan tempóban történik, hogy "ha a világ legjobb NAT-ja, vagy szakképzési reformja lenne, akkor sem tudnának mást mondani, mint hogy ezeknek a bevezetésére nincs elegendő idő".

Szűcs szerint egy héten most is 55-57 órát dolgozik egy pedagógus, ha ez megfejelődik azzal, hogy ki kell dolgozniuk a majdani kerettanterv alapján a helyi tanterveket, akkor kijelenthető:

teljesen reménytelen vállalkozás.

Szűcs Tamás bejelentette, hogy mivel nem tudnak sztrájkolni, más eszközökhöz fognak folyamodni. Ezekről annyit árult el, hogy a munkabeszüntetés valamelyik fajtáját jelentik. Március 2-án bemutatják azt a módot, amivel a sztrájk úgy megvalósulhat, hogy nem ütközik törvénybe, de alkalmas arra, hogy megálljon az élet az intézményekben. Szintén akkor fogják bejelenteni, hogy mely időpontokban várhatóak az akcióik.

©

A PDSZ a NAT megjelenése után már bejelentette, elutasítja a Nemzeti alaptanterv legújabb változatát, amely a szakszervezet szerint alkalmatlan arra, hogy a magyar oktatásügy megújulásának alapdokumentuma legyen. Mint írták:

az iskola az ismeretek közvetítője, gondolkodásra, problémamegoldásra és együttműködésre nevelés helyszíne helyett pártideológia közvetítésének szerepét kapta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

NAT: a PDSZ ellenállásra szólítja fel a pedagógusokat

„Az iskola az ismeretek közvetítője, gondolkodásra, problémamegoldásra és együttműködésre nevelés helyszíne helyett pártideológia közvetítésének szerepét kapta” – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és egyben ellenállásra buzdítja a tanárokat.

Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra