T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Az egészségügyi dolgozók azonban már a nyáron megkapják a félmillió forint plusz juttatást. Kormányinfó.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A hét közepéről szombatra halasztották a Kormányinfót. Erről tudósítunk. A tájékoztató előtt az Operatív Törzs is kamerák elé állt, arról ITT írtunk.

A hét közben a kormány beterjesztett egy olyan salátatörvény-tervezetet, aminek értelmében, ha megszavazzák, jelentős változások jönnének az élet számos területén.

Orbán Viktor pedig pénteken rádióinterjúban jelentette be, hogy:

szerdán dönt a kijárási korlátozásról és elmondta azt is, félmilliós támogatást kapnak az egészségügyi dolgozók.

Gulyás Gergely miniszter azzal kezdte, hogy hiányoznak neki az újságírói kérdések, de a járvány miatt kénytelenek az online térben számot adni. Ő is a legfrissebb számadatokról szólt először, ezekről itt írtunk.

A költségvetésben nyitott forrás áll rendelkezésre a védekezésben, mondta el ismét. Az egészségügyi szektorban heroikus a küzdelem, amit a kormány azzal is meghálál, hogy

bruttó félmillió forintot kap valamennyi egészségügyi dolgozó, még a nyár elején.

Átszabják a költségvetést is, mindenkitől hozzájárulást várnak, közös teherviselés szükséges a járvány elleni védekezésben. Gulyás ismertette járványügyi akcióterv részleteit. Azt mondta, a kormány magán kezdte a takarékosságot, a tárcáktól 1345 milliárdot vonnak el, majd csoportosítanak át.

 • Elveszik idén a párttámogatást is, ami 1,2 milliárdot jelent.
 • A multik elleni különadóból is a védekezést segítik majd, 36 milliárd forintra számítanak így.
 • A bankoktól 55 milliárd forintot várnak.
 • Az önkormányzatoktól a gépjárműadót vonják el a védekezéshez. Ez 34 milliárd.

A járványügyi alapba összesen 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, mivel a védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat.

A vírus elleni védekezésre eddig 380 milliárdot költöttek el, ismertette. Szólt arról is a tárcavezető, hogy a vasárnapi kormányülésen döntés születhet a gazdaságélénkítő tervről is, ami a rendszerváltozás óta a legnagyobb léptékű akcióterv lesz Magyarországon. Hangsúlyozta, a védőnők megkapják a 20 százalékos béremelést.

Elmondta azt is, hogy a munkanélküliek száma harmincezerrel nőtt, naponta 4000 ember veszíti el a munkáját.

Kérdések

Az EU-s kritikákról Gulyás azt mondta, az EU velünk foglalkozik, de hazánk a válsággal, a vitákat a járvány leküzdése után kell lefolytatni.

Szóba került a visszavont javaslat, de a kormány végleg elállt attól, hogy a védelmi bizottságok megkapják a törvényességi felügyeletet. „Nem lett volna rossz javaslat” – mondta a miniszter, de elálltak ettől. Tudomásul vették a polgármesterek felől érkező jelzéseket, akik támadásként érzékelték ezt.

A fővárosi tömegközlekedésről azt mondta Gulyás, annak megszervezése Budapest feladata, nekik kell megoldaniuk, hogy ne alakuljon ott ki tömeg.

A családvédelmi intézkedéseket fenntartják, illetve eddig is hoztak meg olyan döntéseket, amivel a családokat védték – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Miért a veszélyhelyzetben nyújtották be ezt a salátatörvényt? A polgármesterekre vonatkozó, később visszavont részt azért terjesztették be, mert sok polgármester túlterjeszkedett ezen. De visszaléptek ettől. „Ez egy rendes törvényjavaslat, ez nem visszaélés” – mondta a salátatörvény többi részéről a miniszter. A kormány nem mond le arról a veszélyhelyzetben sem a jogszabálymódosítások lehetőségéről. Ahogy az emberek is dolgoznak, a parlamenti képviselők is dolgoznak – indokolta tovább Gulyás.

Miért érezték azt, hogy csatlakozniuk kell a koronavírus miatti rendkívüli intézkedéseket kritizáló uniós tagállamok kezdeményezéséhez? Mert egyetértenek a benne foglaltakkal, a magyar felhatalmazási törvényről azonban sok félreértés terjedt el. „A közleményhez csatlakozni a részünkről nem cinizmus. Jó szívvel tudunk hozzá csatlakozni.”

Lesz kötelező maszkviselés a közterületeken? Ezekről az Operatív Törzs dönt, illetve figyelembe veszik a WHO ajánlásait is, ilyen igény vagy felvetés eddig nem került elő.

Módosítanak a felhatalmazási törvényen? Akár úgy is, hogy beletesznek egy határidőt? Hozzászoktak a kormány tagjai a nemzetközi kritikákhoz, de most furcsállják, hogy a járvány alatt is ezzel vannak sokan elfoglalva. A kabinet azonban most a védekezésre összpontosít, nem az EU-s kritikákra.

Lehet majd húsvétkor locsolkodni? Mi lesz április 11- után a kijárási korlátozással? A jelenlegi szabályok szerint nem lehetne, ugyanis az nem alapos indok a lakhely elhagyására. Legfeljebb azokat locsolhatnánk meg, akikkel egy háztartásban élünk. Orbán Viktor várhatóan szerdán dönt a korlátozások jövőjéről.

Több érintett panasza alapján olykor két napot is kell várni arra, hogy a mentők kimenjenek elvégezni a tesztet. A Gulyás Gergely által korábban említett rendőröket mikor vethetik be a tesztelés felgyorsításába? Ez lapunk kérdése. A kormány szerint elegendő ennyit tesztelni? Miért? Látnák értelmét az országos tesztelésnek? Ez is. Gulyás azt mondta, radikálisan nőtt a tesztek száma az elmúlt időszakban, itt is WHO-s ajánlásokat fogalmazott meg. Illetve van egy olyan gyorsteszt-eljárás is, ami 80 százalékos bizonyosságot mutat, ami nincs benne a közölt adatokban. Ráadásul a látencia magas, a fertőzöttek jelentős része tünetmentes. Az első kérdésünkre nem kaptunk választ.

Mi lesz a Városligettel? Minden épületnek jogerős építési engedélye van, amit a Fővárosi Közgyűlés változtatási tilalma sem tud megakadályozni. „Ha akarnánk, holnap elkezdhetnénk építkezni” – mondta Gulyás. Azonban a zöldfelületekhez sem tudnak így hozzányúlni, ezért szükségesek ezek a változtatások.

Mi lesz érettségikkel? Továbbra is lapunk kérdéseit sorolják. Több forgatókönyvet is elkészített már a vonatkozó akciócsoport, de részleteket nem árult el, több mint egy hónap van még az érettségikig. Azon vannak, hogy még húsvét előtt tájékoztassanak erről.

Jelenleg hány munkanélkülire számít a kormány? Tervez-e nekik vagy a kényszerszabadságon lévőknek bármilyen pénzügyi támogatást adni? A munkanélküliekről már korábban elmondta Gulyás, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta egy hónap sem telt el, mégis 30 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma. Ha valaki elveszíti állását, három hónapig kap álláskeresési támogatást, a hamarosan bemutatandó kormányzati tervek pedig további segítséget nyújtanak majd ahhoz, hogy a munkahely megmaradjon, aki pedig elveszítette, újat találhasson.

Hamarosan átadnak egy mobilkórházat, minden rendelkezésre álló forrást az egészségügyre fordítanak most – mondta Gulyás.

Majd később arról beszélt, hogy soha más kormány nem költött annyit egészségügyi béremelésre, mint a mostani Orbán-kormány.

Minden egészségügyi dolgozó megkapja az 500 ezer forint bruttót – szögezte le újra a miniszter, ez összesen 70 milliárd forint kiadást jelent.

Plusz EU-s pénzt nem kapunk, csak „a nekünk eleve járó forrásokhoz könnyebben lehet hozzájutni”, mondta Gulyás ahhoz a vitához csatlakozva, ami arról szól, hogy Magyarország 2000 milliárd forintot kap az uniótól a koronavírus elleni harcra. De nyitnak egy EU-s alapot is az Európai Uniótól érkező pénzeknek, hogy nyomon lehessen követni, mennyi pénz jön Brüsszelből.

A közeledő gazdaságvédelmi akciótervről, ami Orbán szerint gigantikus lesz, Gulyás csak annyit mondott, hogy arról a miniszterelnök és Palkovics László is tesz majd bejelentés, ahogy a Magyar Nemzeti Bank is. A terv a GDP 18-22 százalékát fogja érinteni.

Az áruforgalom zavartalan. Kamionsofőrből van elég.

Lesz kijárási tilalom? Csak a gócpontokban? Ilyen terv nincs a törzs asztalán, Gulyás nem is spekulálna, a kormány „csak a feltétlenül indokolt intézkedéseket fogja meghozni.”

Az adóbevallások leadási határideje meghosszabbodhat? Mivel a NAV ezt a dokumentumot mindenkinek elkészíti, ennek határidejét nem módosítják.

85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal.

Erős spekulációs támadás van a forinttal szemben – ezt látja Gulyás, szerinte ezért gyengül folyamatosan a forint.

Terveznek más változtatást a járványügyi adatközlésben? Sokáig nem közöltek részletes adatokat, ma már megyei fertőzöttségi adatokat és az elhunytak korát, nemét, alapbetegségeit is tudjuk. De az nem derült ki, lesz-e további változtatás ebben.

A hiteltörlesztési moratórium bármikor igénybe vehető, aki most még törleszt, később dönthet úgy, hogy nem.

Nem az első alkalommal a Kormányinfón, de Gulyás újra visszautasította azt, hogy Magyarországon kozmetikáznák a járványügyi adatokat, a fő cél az emberéletek megmentése, de nagy a látencia, sok a tünetmentes fertőzött, akiket nem tesztelnek, így nem is tudják feltünteti a statisztikákban.

Hogyan védik Orbán egészségét? Külföldi programokat nem tervez, az EU-s állam- és kormányfők online tartják a kapcsolatot. „A miniszterelnök is ugyanúgy védekezik, mint bárki más, aki nem szeretné elkapni a vírust.” Abból a szempontból nagyobb a kockázat Orbán esetében, hogy sok a személyes találkozója, de „jó egészségügyi állapotnak örvend.”

A Kormányinfó előtt ezeket a kérdéseket küldtük el:

 • Mikor és milyen formában fizetik ki az 500 ezer forintot az egészségügyi dolgozóknak? Ez bruttó vagy nettó összeg? Mindenki megkapja ezt a juttatást, olyan is, aki szakterülete, végzettsége miatt nem dolgozott a járvány ideje alatt?
 • Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjúban arról beszélt, szerdán döntenek a kijárási korlátozásról. A mostani tendencia alapján látnak-e esélyt a korlátozás enyhítésére?
 • Jelen pillanatban mivel számol a kormány, mikor tetőzhet a járvány, a legrosszabb periódusban egyszerre hány ember kerülhet kórházba/lélegeztetőgépre?  A jelenlegi számok alapján a lakosság hány százaléka fertőződhet meg?
 • Több érintett panasza alapján olykor két napot is kell várni arra, hogy a mentők kimenjenek elvégezni a tesztet. A Gulyás Gergely által korábban említett rendőröket mikor vethetik be a tesztelés felgyorsításába?
 • A kormány szerint elegendő ennyit tesztelni? Miért? Látnák értelmét az országos tesztelésnek?
 • A védőeszközök beszerzésére irányuló uniós közös közbeszerzési eljáráson Magyarország milyen kérésekkel élt? A lezárt tendereken történt beszerzések szállítása mikorra várható? Milyen egyéb támogatást, könnyítést biztosított az Európai Bizottság Magyarország számára?
 • A héten benyújtott salátatörvény-tervezet az élet számos területére hatással lenne. Miért a koronavírustörvény elfogadása után és egy járványügyi veszélyhelyzet idején döntenének ezekről? Például az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról szóló törvény módosításáról, az anyagkönyvi eljárásról szóló törvény módosításáról, több állami egyetem magánalapítványi működésre való átállásáról, a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény módosításáról. Mi indokolja, hogy ezekről a járványügyi veszélyhelyzet idején hozzanak új jogszabályokat?
 • A Városligetben mi történik a törvénymódosítás elfogadása után? Megépülhet az összes, korábban tervezett épület?
 • Mi lesz az érettségivel és a szakmai vizsgákkal? Mikor döntenek a kérdésben?
 • Elképzelhető-e, hogy csak az írásbeli érettségit tartják meg májusban, illetve csak azok és csak azokból a tárgyakból érettségiznek, ami a felvételihez kell, a többinél megajánlott jegyet kapnak?
 • Vizsgálja a kormány, hogy Szabó Tünde testvérének veje hogyan jutott nagy mennyiségű maszkhoz és fertőtlenítőszerhez?
 • Jelenleg hány munkanélkülire számít a kormány? Tervez-e nekik vagy a kényszerszabadságon lévőknek bármilyen pénzügyi támogatást adni?
 • A költségvetés újratervezésénél milyen euróárfolyamot alkalmaznak? A 2020-as törvény 320 forinttal számol, szerdán meghaladta a 365 forintot az euró ára.
 • Miért nem fogadja meg a kormány a járványügyi szakemberek, illetve a MOK tanácsát, hogy tesztelni, tesztelni, tesztelni? Nincs elég teszt? Hová került a múlt kedden érkezett százezer teszt, várható-e további tesztek/gyorstesztek érkezése? Az országos tisztifőorvos már két hete bejelentette, hogy hamarosan elkezdődik a lakosság tömeges tesztelése és a mobil mintavevő egységek felállítása – ez miért nem történt még mindig meg és mikorra várható? Ha elindul valamikor, hogyan, hol, és kik számára lesz elérhető?
 • Ha a technikai lehetőség adott, hogy egy online sajtótájékoztató közben tehessenek fel kérdéseket az újságírók, még Magyarországon is van erre példa (az MNB tájékoztatói például így zajlanak), akkor mi indokolja, hogy a Kormányinfóra hosszú órákkal korábban lejár az erre szabott határidő?
 • A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, használatba vontak, lefoglaltak 58 hotelt is. Melyekről van szó, technikailag mit jelent a lefoglalás? Fizetnek-e bármilyen kompenzációt a hotel tulajdonosainak, üzemeltetőinek? Ezeket az átcsoportosítandó egészségügyi dolgozók számára foglalták le? Vagy betegeket szállásolnának el itt, esetleg karanténra használnák ezt?
 • Tárgyalt-e az Európai Bizottság képviselőivel a miniszterelnök Ursula von der Leyen Magyarországnak szóló aggodalma miatt?
 • Miért érezték azt, hogy csatlakozniuk kell a koronavírus miatti rendkívüli intézkedéseket kritizáló uniós tagállamok kezdeményezéséhez?
 • Felmerült a Fidesz vezetésében bármilyen szintben az Európai Néppártból való kilépés, miután újabb 13 tagpárt kezdeményezte a magyar kormánypárt kizárását?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!