szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár rábólintott a mártélyi iskola tovább működésére, erről egyelőre nincs hivatalos papír, csak ígéret. A mártélyi szülők vasárnap délután indítottak figyelemfelhívó váltófutást, hétfőn délelőtt érkeztek a minisztériumhoz, ahol beszélhettek is az államtitkárral.

Putz Anita
©

Június közepén tudták meg hivatalosan a mártélyiak, hogy bezár az iskolájuk. A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője már március közepén kezdeményezte ugyan, hogy az összevont osztállyal működő kisiskola átkerüljön a hódmezővásárhelyi tagintézmény épületeibe, de a szülők nem gondolták, hogy ez meg is fog történni, ugyanis minden létező hivatalos fórumon tiltakoztak az átszervezés ellen.

Végül május 30-án írta alá a köznevelési államtitkár a bezárásról szóló határozatot, amelyről a hivatalos dokumentumokat június közepén postázták a helyi önkormányzatnak. Ezért döntöttek úgy a helyiek, hogy ha kell, akkor váltófutással demonstrálva mennek egyenesen az államtitkár irodájáig. Vasárnap indultak tizenhatan, egész éjjel futottak a mártélyi polgármesterrel együtt. A kánikula ellenére a tervezettnél rövidebb idő alatt értek az Emberi Erőforrások Minisztériumához, már délre túl voltak a Maruzsa Zoltánnal folytatott kétórás egyeztetésen is. Ezen tudták meg, hogy kaphat még egy esélyt a mártélyi iskola.

A helyiek szerint ez kijárt nekik, mivel több furcsaság is akadt az iskolájuk átszervezésének előkészítése során. A mártélyi polgármester szerint a tankerület nem biztosított kellő időt arra, hogy a helyiek akaratának megfelelően próbáljanak megoldást találni a helyben való tovább működésre. Egy esetleges fenntartóváltást ugyanis már februárban jelezni kellett volna. Az átszervezésről szóló határozatban, más mellett, azzal is indokolták a bezárást, hogy túl kevesen jelentkeztek az első osztályba a 2020/21-es tanévre, de az átszervezést már az előtt kezdeményezték, hogy a beiratkozások lezárultak volna.

A helyiek ezért sem tudták elfogadni a döntést, ezért határoztak úgy, hogy Mártélyról kétszáz kilométert futnak Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár irodájáig, ahol próbálják meggyőzni őt az iskolájuk fontosságáról. Maruzsa fogadta a futva érkező delegációt, és ígértet tett arra, hogy kaphat lehetőséget még az iskola, nem kell megszüntetni a mártélyi alapfokú oktatást. A folytatásról a polgármester egyelőre nem árult el részleteket, de Putz Anita biztos abban, hogy nem kell szeptemberben bezárniuk az iskolát.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlavkovits Rita Itthon

"Lementem a boltba tejért és úgy tudtam meg, hogy kereshetünk új iskolát"

Esélyt sem kaptak a mártélyiak az iskolájuk megtartására, mert a "vasalódeszkás tanárt" megregulázó tankerületi vezető későn döntött az átszervezésről. Ráadásul, hivatalosan még nem is értesítették őket a döntésről, amely ellentétes a kormány "kisiskola" koncepciójával. Tiltakozásként az érintettek 200 kilométert futnak: Mártélyról egészen a köznevelési államtitkár íróasztaláig. A tankerület szerint egyeztettek a szülőkkel, az "átszervezés" pedig a gyerekek érdekét szolgálja.