szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Soltész Miklós Pécsett beszélt a támogatási programról.

A járványhelyzet következményeinek enyhítésére indított országos támogatási programot a magyarországi nemzetiségek támogatására a kormány, négyszázmillió forintos pályázattal az egy- és kétmillió forint közötti beruházásokat segítik - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Pécsen.

Soltész Miklós közölte, hogy a pályázatban Baranya kiválóan teljesített, hiszen 75 millió forintos támogatás érkezik a megyébe, így a német nemzetiség negyvenhét, a horvát tizenegy, a szerb három beruházást hajthat végre.

Az államtitkár a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpontban tartott sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy a múlt évi 70 millió forintos kormányzati támogatáson felül további 280 millió forinttal segíti az állam az intézmény bővítését. A támogatásnak köszönhetően az óvodát, általános iskolát és gimnáziumot is magában foglaló intézményben a középfokú oktatás bővítését szolgáló beruházás valósulhat meg 2021 szeptemberéig.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy tíz éve a kormányzat nemzetiségi politikáján belül olyan támogatási rendszert alakítottak ki, amelynek keretében iskolák, kulturális intézmények épülhettek és bővülhettek, programok, rendezvények, táborok valósulhattak meg.

Soltész kiemelte, hogy 2010-től csak a horvát nemzetiség 8,3 milliárd forintos támogatásban részesült céljai eléréséhez.

A horvát mellett a német nemzetiségi oktatás is folyamatosan fejlődik Pécsen, hiszen a Koch Valéria Iskolaközpont is 300 millió forintos, óvoda építését szolgáló kormányzati támogatásban részesül.

Soltész Miklós kiemelte, hogy Horvátország mellett Szerbiával, Szlovákiával is sokat javult a kapcsolat az elmúlt években, és reményét fejezte ki, hogy Románia és Ukrajna kapcsán is ilyen eredményekről lehet beszélni a későbbiekben.

A 350 millió forintos kormányzati támogatást élvező iskolaközpont-fejlesztés eredményeként a korábban ismertetett tervek szerint mintegy háromszáz négyzetméterrel növelik a komplexum alapterületét, négy tantermet és azokhoz tartozó kiszolgáló helyiségeket hoznak létre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
300 milliárd forintért vesz légvédelmi rendszert Magyarország

300 milliárd forintért vesz légvédelmi rendszert Magyarország

Lengyel tölténnyel lőhetnek a tüntetőkre Belaruszban

Lengyel tölténnyel lőhetnek a tüntetőkre Belaruszban

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség