szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A rozsdaövezeti akcióterületek kijelölésével a kormány két legyet üt egy csapásra: kedvez a barátoknak és bünteti az ellenzéki fővárost – írja e heti számában a HVG.

„Olyan szorongással nyitjuk ki a Magyar Közlönyt, mint reggel a gazda az ólajtót, hogy megszemlélje, ezúttal mit vitt el a róka” – mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a közgyűlésen, amikor aznap reggel újabb 5 milliárdos elvonásról értesült a fővárosi vezetés.

A közlönyből lehetett megtudni azt is, hogy a gellérthegyi Citadella körüli parkok fejlesztését állami feladattá tette a kormány, az épület rekonstrukcióját pedig nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítette, így számos engedély beszerzése megúszható és a fővárosi szabályozás is megkerülhető, a fővárosnak pedig nincs beleszólása, mi fog történni az egyik legfontosabb jelképével.

Szinte ezzel egy időben a kevésbé látványos, de ingatlanfejlesztési szempontból sokkal izgalmasabb egykori ipari területekre is szemet vetett a kormány, amikor törvényi kereteket adott a „rozsdaövezeti akcióterületek” kijelöléséhez. A főváros korábban már meghatározta a fejlesztendő barnamezős területeket, de hogy az új definíció alapján a kormány mit sorol be akcióterületnek, azt egyelőre csak ő tudja. A törvénycsomag arról szól, hogy az itteni lakásépítéseket 27 helyett csupán 5 százalékos áfa terheli, azaz akár egy belvárosi üres telken felhúzandó társasház is kaphat extra árelőnyt. Ezért valószínűleg nincs távol az igazságtól az, hogy a valódi cél a baráti építőipari cégek versenyelőnyhöz juttatása.

Azt, hogy nem városfejlesztési célok szülték a rendelkezést az is bizonyítja, hogy a kormány ugyanazzal a mozdulattal alapvetően csorbítja a főváros és a kerületek hatáskörét, amikor önkényesen kiemel területeket az egységes szabályozás alól – mondja Erő Zoltán budapesti főépítész.

További részletek a HVG-ben és a hvg360-on.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesült az álom, 25 év után újra BL-főtáblán a Fradi

Teljesült az álom, 25 év után újra BL-főtáblán a Fradi

Elkészítik az ország poloskatérképét

Elkészítik az ország poloskatérképét

Esett egy kicsit a Fidesz támogatottsága, a DK eddigi legjobb eredményét érte el

Esett egy kicsit a Fidesz támogatottsága, a DK eddigi legjobb eredményét érte el