Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azzal, hogy 27 helyett csak 5 százalék áfát kell fizetni a rozsdaövezetben épülő lakások után, a kormány elérheti, hogy a lakásépítések ne csökkenjenek olyan mértékben, ami már veszélyeztetheti az építőipar gazdasághoz adott értékét, sőt az árakat is normalizálhatja.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az e heti Kormányinfón jelentette be – egy sor gazdasági intézkedés mellett –, hogy a rozsdaövezetekben épülő új lakások esetében 27 helyett 5 százalék lesz az áfa. Kiderült az is, hogy ez az új lakások értékesítésére és azok bérbeadására lesz érvényes.

Rozsdaövezeteknek azokat a használaton kívül került vagy alulhasznosított, általában leromlott fizikai állapotban lévő, és/vagy környezetszennyezéssel terhelt egykori iparterület, gazdasági területeket nevezzük, amelyek főként a nagyvárosok külső részein húzódnak, és szinte a világ összes nagyvárosában mára bevett gyakorlat lett ezeknek a területeknek az újrahasznosítása.

Gulyás Gergely
©

Egy 2007-es kutatásból tudható, hogy a barnamezős térség, ahol korábban ipari tevékenység folyt, nagyjából 70 négyzetkilométert foglal el Budapest közigazgatási területéből, ám hogy pontosan mely területeket fogja érinteni majd a mostani bejelentés, az majd csak a kormányhatározatból fog kiderülni, ami még nem jelent meg.

Az ördög a részletekben rejlik

– reagált a hírre a hvg.hu-nak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az intézkedést azzal magyarázta, hogy a korábban éppen az 5 százalékos lakásáfa miatt lendületet kapott építkezések mára visszaestek, „ez már az idén januárban és februárban kiadott építési engedélyekből is látszik”. A szakember úgy fogalmazott, hogy

az 5 százalékos lakásáfa megszűnése fájó pont az építőiparban.

A mostani bejelentésről azt feltételezi, hogy az egy kompromisszumos megoldás: hozzájárul ahhoz, hogy a lakásépítések ne csökkenjenek olyan mértékben, ami már veszélyeztetheti az építőipar gazdasághoz adott értékét, továbbá kifoghatja a szelet a spekulációs célú ingatlanberuházók vitorlájából is. Balogh László szerint a kedvezményes lakásépítési áfa nem pusztán egy kedvezmény, hanem feltehetően egy ösztönzés is arra, hogy a rozsdaövezeteket rendbehozzák a fejlesztők, több helyen ugyanis szennyezett lehet a talaj és közművesítésre is szükség lehet. Az extra fejlesztések az alacsonyabb áfával már vonzóbbak lehetnek. Balogh szerint ugyanis eddig a rozsdaövezetek azért kerülhettek ki a fejlesztők látóköréből, mert a beruházáshoz szükséges infrastrukturális fejlesztésekre nem érte volna meg költeni a lakásépítések mellett.

Most komplett városrészek nőhetnek ki a földből

– mondta a szakértő, aki szerint az intézkedés "elsülhet jól és akár rosszul is", attól függően, hogy milyen megoldások születnek.

"Az mindenképpen jó, hogy újabb területeket lehet majd bevonni a lakásépítésbe, hiszen minél több a terület, ahol építeni lehet, annál nagyobb a kínálat" – véli Balogh László, aki szerint már a koronavírust megelőző időszakban is az volt az egyik legnagyobb tanulság, hogy a lakáspiaci árakat csak a kínálat bővülésével lehet ellensúlyozni. A korábbi áfacsökkentésre utalva a szakértő emlékeztetett, hogy hiába volt kedvezményes, 5 százalék az áfa az újlakások esetén, ez a vételárban nem jelent meg,

a befektetők és a beruházók élvezték ki a lehetőséget.

Az ingatlanpiacot azonban a koronavírus alaposan átalakította: a bérleti díjak csökkentek, a kínálat nőtt. Ugyanakkor a járvány miatt most kevesebb a megrendelés az újlakás-építési piacon.

©

Azt, hogy ma Magyarországon hány rozsdaövezetben és pontosan hol épülnek lakások, amelyekre ez a kedvezmény vonatkozik, nem lehet tudni.

Balogh szerint rozsdaövezetben a jelenlegi szabályok szerint nem is lehet csakúgy lakást építeni, a területet át kell minősíteni. Ha épülhetnek is lakások, csak kombinált formában, például irodákkal együtt.

Erre egyébként volt példa a IV., a IX., a X. és a XI. kerületben. Szintén a XI. kerületben, a népszerű Kopaszi-gát mellett épülő új rozsdaövezeti városnegyedben a legújabb ütem lakásainak 50 százalékát már eladták. A beruházó Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Garancsi István cége, a Market Zrt. Balogh László a III. kerületben tud még hasonló projektről, és mint mondta, már azokba a lakásokba is beköltöztek.

Az ingatlan.com vezető szakértője a most bejelentett áfacsökkentéstől nem várja azt, hogy akkora építési boomot hoz, mint ahogyan azt 2016-ban látni lehetett. Az új lakások eladásának áfája 2016. január 1-jétől csökkent 5 százalékra, és 2019. december 31-ig volt ez a szabály érvényben. Az ingatlanfejlesztők szerették volna, ha marad az alacsony forgalmi adó. Azzal érveltek, hogy ellenkező esetben drágább, elmaradottabb lakások épülhetnek és a kínálat is szűkebb lesz.

©

Verseny kell és megfizethető árak

Azt, hogy valami nincs rendben a lakáspiacon, már a jegybankelnök is észrevette. Matolcsy György idén januárban azt fejtegette, hogy kudarcos a magyar lakáspolitika. Úgy fogalmazott,

az új lakáspolitika már indulásakor több sebből vérzett: nem volt felelős állami gazdája, nem volt megvitatott és kiérlelt stratégiája, féloldalas eszközöket alkalmazott, mert kizárólag a keresletet erősítette, a kínálatot nem, ezért eleve inflációt gerjesztett. Nem hangolták össze a területpolitikával, a közlekedési fejlesztésekkel, az építőipar és az építőanyag-ipar beruházásaival, valamint a szakképzéssel. Nem volt zöld, nem adott esélyt a bérlésnek, csak a tulajdonnak, és egyetlen sikeres nemzetközi példát sem vett figyelembe.

Nem sokkal utána Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs a Népszavának adott interjújában azt javasolta, hogy bizonyos városrészekben állítsák vissza az 5 százalékos lakásépítési áfát, egyben azt is mondta, hogy programot indítana a rozsdaövezeti, lepusztult állami-önkormányzati területek hasznosítására.

Balogh László szerint a most bejelentett áfacsökkenés sikere azon múlik, hogy ezeknek a lakásoknak az építése milyen széles kört tud megmozgatni.

Ha ezt csak néhány vállalkozó tudja kihasználni, és csak néhány száz ilyen lakás épül, azzal nem lesz kisegítve az újlakás-piac.

Ha azonban több ezres számban épülhetnek új lakások, akkor a kereslet-kínálat alapján sokkal nagyobb lesz a verseny és ennek köszönhetően valószínűleg az árak is visszatérnek majd a megfizethető kategóriába.

©

Erő Zoltán, Budapest főépítésze a Portfolio.hu-nak úgy reagált, Budapest stratégiai fejlesztési céljait szolgálja egy olyan intézkedés, amely egykori ipari és vasúti területek rendbetételére irányul.

Ezek, a sokszor a városközponthoz is közel eső, de elhanyagolt területek a városmegújítás legfontosabb tartalékterületei, ideje helyzetbe hozni őket

– hangsúlyozta.

A fővárosi önkormányzat 2015-ben bízta meg a Városépítési Tervező Kft.-t, hogy készítsen adatbázist Budapest barnamezős beruházásairól. Eszerint barnamezős az a terület, amelyik

  • alulhasznosított,
  • vélt vagy valós környezeti szennyezéssel terhelt,
  • részben vagy egészben fejlett városi térségben található,
  • újra használatba vételük beavatkozást igényel.

Budapesten a használaton kívüli, illetve alulhasznosított területek jelentős hányada barnamezős területnek tekinthető, korábban ipari, közlekedési vagy katonai funkcióval bírt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az már biztos, hogyan készen van a Microsoft Surface Duo telefon

Az már biztos, hogyan készen van a Microsoft Surface Duo telefon

Végleg megszűnik a Burger King a Nyugatinál

Végleg megszűnik a Burger King a Nyugatinál

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon