szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mészáros Lajos a 444.hu-nak azt mondta: az általa kiküldött levél csupán ajánlásokat fogalmaz meg.

Sokan nem értenek egyet az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel, amelyet villámgyorsan elfogadott az Országgyűlés. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke kritikán alulinak nevezte, hogy mindössze három órát kaptak a törvényjavaslat véleményezésére. A jelenlegi állapot szerint január 1-jén hatályba lépő törvényben szerepel az orvosok bérének háromlépcsős, jelentős emelése, ezért azonban sokat kér a kormány. A MOK korábban pontról pontra végigvette, mit tartanak módosítandónak vagy teljesen elfogadhatatlannak.

Azok, akik tiltakoznak a törvény ellen, a Facebookon is igyekeznek hangot adni ennek; a “Free EÜ” szlogent használják, és átállítják a profilképüket. A mozgalom ugyanakkor nem tetszik a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatójának, Mészáros Lajosnak, aki október 16-án körlevelében hangot is adott ennek. A levelet Mészáros az osztályvezető főorvosoknak és főnővéreknek küldte el, emlékeztetve benne őket, hogy az intézmény október 5-e óta kijelölt Covid-kórház, ami „rendkívül megterheli az ellátó kapacitásainkat, elsősorban humán erőforrásainkat”.

A főigazgató levelét a 444.hu ismerteti. Ebben Mészáros Lajos egyebek mellett arról ír, hogy

mint manapság szinte minden, úgy ez a helyzet is átpolitizálódik és megpróbálnak ebből politikai tőkét kovácsolni egyesek. Ilyen helyzetben méltatlannak tartom dolgozóink politikai megnyilvánulásait a közösségi oldalakon. A Free Eü feliratú profilkép módosításokra gondolok elsősorban”.

A főigazgató ezután arra kéri a főorvosokat és a főnővéreket, hogy hívják fel a beosztottak figyelmét rá: „pillanatnyilag az egységes erőfeszítés időszakát éljük, szakmai munkánk politika független, állami közalkalmazottakhoz méltatlannak tartom politikai feszültséget gerjeszteni ezzel kapcsolatban, a közösségi médiában”.

A 444.hu váltott néhány szót a főigazgatóval, aki azt mondta, nem tartja helyén valónak a munkatársak politikai megosztását, mert “kórházunkban folyik a COVID-betegek ellátása, amely nem hétköznapi erőfeszítéseket követel munkatársainktól, és ez nagyfokú fizikai és szellemi leterheltséghez vezet”, illetve “a tevékenységünk politikamentes és a betegek érdeke az első a számunkra”.

Mészáros azt is állította, hogy nem jár szankció azoknak, akik mégis átállítják a profilképüket, illetve szerinte a körlevél csupán ajánlást fogalmazott meg, “egy szempontrendszert próbált megértetni a dolgozókkal, nem helyezett kilátásba szankciókat és nem tiltott meg semmilyen politikai megnyilvánulást”.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

Radar360: Több a koronavírusos halott nálunk, mint Kínában

Radar360: Több a koronavírusos halott nálunk, mint Kínában