szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszorítások bevezetése helyett önmagán spórol a főváros Karácsony Gergely szerint.

Kedves Budapestiek! Én az őszinte beszéd híve vagyok, a helyzet pedig az, hogy a városunk pokoli nehéz helyzetben van

– fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester, amikor Facebook-oldalán pénteken bejelentette azokat a rendkívüli intézkedéseket, amikre anyagi helyzete miatt kényszerül a főváros.

Jelentős átalakítást jelent – részletezi a közlemény –, hogy egyetlen cégbe olvaszt össze öt közműszolgáltató vállalatot a főváros. Az összevonás a Főtávot, a Fővárosi Közterület-fenntartót, a Budapesti Temetkezési Intézetet, a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-t és a Főkertet érinti. Ezek egyetlen közműcéget alkotnak majd a Budapesti Városüzemeltetési Holdinggal.

Az átszervezések nem a szakmai dolgozókat, hanem a vezetői, politikai pozíciókat érintik

– hangsúlyozza a főpolgármester. Megszűnik 21 felügyelőbizottsági hely. Az új közmű cég vezérigazgatóként január elsejétől Mártha Imre feladata lesz.

A fővárosi bizottságok számát szintén csökkenti Budapest, nyolcról ötre. Csökkentik a frakciók költségeit és betöltetlenül marad a Dorosz Dávid lemondása után megüresedett főpolgármester-helyettesi poszt is. Megszűnik továbbá a 200 millió forintos főpolgármesteri keret, amiből támogatásokat adhatott eddig a mindenkori városvezetés.

Két fővárosi intézmény is megszűnik, a Mozaik és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága. Ezek feladatait más intézmények veszik át. Ez az átszervezés Karácsony szerint nem érinti a dolgozókat, a piaci árusokat és a fogyasztókat sem.

A BKK új vezérigazgatója Walter Katalin lesz

– derült ki továbbá. A főpolgármester szerint a Budapesti Közlekedési Központ jelenleg a legnagyobb, egyúttal viszont a legnehezebb helyzetben lévő fővárosi cég.

Az átalakítást a koronavírus miatt kieső bevételek és a kormányzati elvonások teszik szükségessé. Karácsony úgy fogalmazott: megszorítások helyett spórol önmagán a főváros. Mindez több milliárd forintos megtakarítást jelent Budapestnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarokat célzó adathalász-akció zajlik, óvatosan a hitelt ígérő e-mailekkel

Magyarokat célzó adathalász-akció zajlik, óvatosan a hitelt ígérő e-mailekkel

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Bár még nincs is vakcina, egy magyar cég már a fizetős oltásra készül

Bár még nincs is vakcina, egy magyar cég már a fizetős oltásra készül