szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miniszteri utasításra nem tudhat meg a nyilvánosság szinte semmilyen részletes adatot a járványról.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Sokadik próbálkozásra találkozhatott Hadházy Ákos független képviselő a szekszárdi kórház igazgatójával: a képviselő már jó ideje szeretné megismerni a kórházi járványadatokat, de sehol nem válaszoltak neki. Ez nem változott érdemben a találkozóval sem:

Bár Hadházy kérdezte az igazgatót, hány beteget kezelnek koronavírussal, hányan haltak meg összesen és hányat kezeltek eddig, nem kapott választ kérdéseire, Németh Csaba miniszteri utasításra hivatkozott.

A beszélgetésből egyedül az derült ki, hogy rendes helyzetben 16 intenzív ágyat üzemeltet a kormány 32 szakképzett ápolóval, most 57 intenzív ágyon kezelnek koronás betegeket, hét ágy van egyéb betegséggel küzdőknek, és ugyanennyi ápoló jut.

Hadházy szerint a jelenlegi számokból az jön ki, hogy egy műszakban egy ápolóra kettő helyett nyolc beteg jut, tehát a dolgozóknak nagyon sokat kell túlórázni, miközben kulcsfontosságú kérdés, hogy egy intenzíven lévő fertőzött mellett hány szakorvos és ápoló van.

A kormány által létrehozott kollégium korábban felhívást tett közzé, amiben az állt, ne adjanak ki senkinek információkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni

Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Már készül a Nyirő József-film

Már készül a Nyirő József-film