szerző:
hvg.hu

Az igásló, a makacs öszvér, a kényeskedő macska, a játékos fóka és a papagáj mind megtalálható a munkahelyen, a különböző személyiségű kollégák képében. Az alábbi útmutatóból kiderül, hogy melyik állatra milyen tulajdonságok jellemzőek.

Mindenki olyan kollégákkal szeretne dolgozni, akikkel hasonlóképpen gondolkodik. Ez azonban sajnos csak keveseknek adatik meg, s ez gyakran szül feszültséggel teli helyzeteket. Érdemes hamar felmérni, hogy mely munkatársainknak milyen kevésbé szerencsés tulajdonságai vannak. Egy képzeletbeli állatkert lakóiként könnyen meghatározhatóak bizonyos archetípusok.

Az első a játékos fóka típus, aki korán érkezik az irodába, s ezt mindenkinek a tudtára is adja, amikor harsány rikkantással köszön be minden szobába. A nap folyamán számtalan idétlen viccet hallhatunk tőle, s általában ezeken ő szórakozik a legjobban, mindezt hangos nevetés formájában. Ő az aki bármit megtesz azért, hogy a figyelem középpontjába kerüljön: dudorászik, táncol, dobol az iratszekrények oldalán, egyszóval bármit megtesz – csak dolgoznia ne kelljen.

A kényeskedő macska egyből a konyhába siet, ahol tüzetesen megvizsgálja, hogy ki hagyott ott ételmaradékot, vagy szennyes edényt, ki nyúlt bele a kávésdobozába, illetve, ki csent el egyet a tejporos tasakjai közül. Amikor végre eljut az íróasztalához, hangosan panaszolja el, hogy milyen hiányokat fedezett fel, s hozzáteszi, hogy a hűtőszekrény már tűrhetetlen állapotban van. Végül megjegyzi, hogy ő biztos, hogy nem fogja kitakarítani, elvégre nem az ő dolga.

A makacs öszvér egyből magántelefonálásba kezd, s ezt kis megszakításokkal abba sem hagyja az ebédszünetig. Amikor visszajön, savanyú arccal megkeresi a főnökét, s közli vele, hogy rosszul érzi magát és haza kell mennie. Ezt havi vagy heti rendszerességgel meglépi.

A cserfes papagáj az ajtón belépve egy levegővel kollégáira zúdítja az előző nap este történt eseményeket, majd miután a személyes beszámolójával végzett – újabb levegővétel nélkül – feleleveníti az előző esti tévéműsorok legérdekesebb műsorszámait. Külön hátrány, hogy egy hétköznapi papagájtól eltérően nem lehet egy darab keksszel elcsendesíteni.

Az igásló az a kissé búskomor arcú kolléga, aki valójában érdemi munkát végez. Szinte észrevétlenül érkezik, általában korán, s gyakran ő az utolsó, aki elhagyja az irodát. Sokszor még az ebéd-, és kávészünetekben is dolgozik. Jutalomként háromszor annyi munkát sóznak a nyakába mint a többieknek.

A legtöbb, átlagos dolgozót pedig rozmárokhoz és medvékhez lehet hasonlítani, akik tessék-lássék módon végeznek valamennyi munkát, miközben csak arra várnak, hogy a „gondozók” kiosszák a fizetéseket a hónap végén.

Karrier

Soha ne adj kölcsön kollégádnak!

Soha ne adj kölcsön rokonnak és ismerősnek, ha viszont akarod látni a pénzedet - ez a következtetés vonható le abból a brit felmérésből, amelyből kiderül, hogy a legrosszabb adósok a családtagok és a legközelebbi barátok.

MTI Karrier

Nem a munka büdös, hanem a kolléga

A németeknek nem a munka büdös, hanem a kollégáik - mármint munkatársaik kellemetlen illatát tartják a legzavaróbbnak munkahelyükön. Ezt a Junge Karriere című német üzleti magazin szimatolta ki felméréssel.

hvg.hu Karrier

Állásmegtartó tippek új munkahelyre

Általában 3 hónapos próbaidő áll az újoncok rendelkezésére, hogy beilleszkedjenek a szervezeti kultúrába, s elsajátítsák az adott vállalatnál bevett gyakorlatokat. Az alábbi tippek segítségével bebetonozhatod újonnan megszerzett pozíciódat.

hvg.hu Karrier

Az érzelmek elfolytása csökkenti a munkahelyi teljesítményt

Mindenki szeretne kompetensnek és hozzáértőnek tűnni a munkahelyén, miközben a kollégáival is jól kijön. Emellett mindenki szeretné érezni, hogy számíthat a körülötte lévők támogatására a bosszantó munkatársakkal szemben. Ehhez azonban érzelmi intelligenciára is szükség van egyéni és vállalati szinten egyaránt.

hvg.hu Karrier

A munkahelyről távozni is stílusosan kell

A legtöbb ember legszívesebben felgyújtaná volt munkahelyét az utolsó munkanapján. Ahelyett azonban, hogy a főnökre ráborítanánk az íróasztalt, érdemes egy kicsit megnyugodni és elegánsan, emelt fővel távozni.

hvg.hu Karrier

Így viselkedj kolléganőiddel!

A hölgyek sikeresek a problémamegoldásban míg az urak folyamatosan keresik a versenyhelyzeteket. Ez – s nem csak ez természetesen – feszültségforrás lehet a munkahelyen is. A karrierépítéshez azonban elengedhetetlen a különbségek ismerete és szem előtt tartása. Az alábbi tippek segítségével magabiztosan mozoghatsz ezen a téren is.

Újabb busz gyulladt ki Budapesten

Újabb busz gyulladt ki Budapesten

Úszómedencés birtokot vett Tiborcz István a Balatonnál

Úszómedencés birtokot vett Tiborcz István a Balatonnál

Molotov-koktélt dobott egy bankra, de lebukott, mert közben elejtette a pendrive-ját

Molotov-koktélt dobott egy bankra, de lebukott, mert közben elejtette a pendrive-ját

A fesztiváltámogató kormány reklámozta magát a VOLT közelében

A fesztiváltámogató kormány reklámozta magát a VOLT közelében

Fölöslegesen lett bombaüzlet a gluténmentes konyha

Fölöslegesen lett bombaüzlet a gluténmentes konyha

Különösen veszélyes szuperbaktérium telepedett meg a Vidi-stadionban

Különösen veszélyes szuperbaktérium telepedett meg a Vidi-stadionban