szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbb állásvadász fején számtalan kérdés és jó tanács cikázik át, amikor felvételi beszélgetésre készül. Mit ne viseljen az állásinterjún? Hogyan viselkedjen? Mit mondjon, hogy végül övé legyen az állás? Íme néhány zavaró apróság, amellyel végleg elvághatod magad leendő főnöködnél!

Kérdezz-felelek az állásinterjún
© sxc.hu
Késel az interjúról

Hogyha nem jelensz meg pontosan a felvételi beszélgetésen, lazaságod – amely ebben az esetben minden bizonnyal linkségnek minősül – azt a látszatot keltheti interjúztatódban, hogy nem érdekel, tiéd lesz-e a megpályázott poszt. Érkezz 15 perccel előbb, így arra is marad időd, hogy kifújd magad, átnézd a jegyzeteidet és felkészülj a beszélgetésre!

Udvariatlan vagy a recepcióssal

Ha nem ügyelsz arra, hogy kedves légy az emberekkel – amikor állásinterjúra érkezel, ne csak az interjúztatóra mosolyogj, a vállalat többi munkatársát is vedd észre – udvariatlanul viselkedsz, például nem köszönsz a vállalat recepciósának, amikor belibbensz a céghez, ne csodálkozz, hogyha úgy könyvelnek el, mint egy mufurc alakot, akivel nehéz kijönni. A recepciósok azon túl, hogy bebocsátanak a céges szentélybe, sok mindent látnak és hallanak, ami a cégnél történik. Éppen ezért nem árt, ha ügyelsz arra, hogyan közeledsz hozzájuk, mit mondasz és hogyan: soha ne légy lenéző, és leereszkedő, légy udvarias, barátságos.

Sablonos válaszokat adsz az interjúztató kérdéseire

Az motoszkál a fejedben, hogy mindenképpen meg kell felelned leendő főnököd elvárásainak ahhoz, hogy megkapd az állást? Ezért minden kérdésre úgy válaszolsz, ahogy elvárják? Kerüld a sablonos kijelentéseket, felelj őszintén, amikor szóba kerül előző munkahelyed és a jövőd. A vállalatvezetők díjazzák, hogyha a jövőbeni alkalmazott eredeti, és nemcsak egy jelentkező a sok közül. Elhangzik a rettegett kérdés: „Meséljen magáról”! Ne kérdezz vissza: „Mit szeretne hallani?”, mert ezzel lecsökkennek esélyeid arra, hogy személyes síkra tereld a beszélgetést, és meggyőzd leendő főnöködet rátermettségedről.

Nem kérdezel, csak bólogatsz, és kényszeredetten válaszolsz

Precízen, udvariasan válaszolsz az interjúztató kérdéseire, ám egyetlen egyszer nem kérdezel vissza? Viselkedésed az érdektelenség látszatát keltheti, mert az egyirányú beszélgetés – amellett, hogy unalmas – nem ad lehetőséget arra, hogy kibontakozz, és bebizonyítsd képességeidet. Kérdezz a meghirdetett állásról, leendő munkakörödről, a vállalati elvárásokról!

Fellengzős kifejezéseket használsz, és stílusod kirívó

Hogyha állásinterjúra mész, légy visszafogott, kerüld a nyelvi, stilisztikai hibákat és ne használj túl sok idegen kifejezést, mert fontoskodónak, rátartinak tűnhetsz. Érthetően, tagoltan add elő mondanivalódat, ne hadarj, ne hezitálj, artikulálj megfelelően!

Jópofizol leendő főnököddel

Ne légy túl közvetlen az interjúztatóval, ne személyeskedj leendő főnököddel. Légy visszafogott, mértéktartó, és kerüld a magánjellegű kérdéseket. Ne beszélj túl sokat, mert azon kívül, hogy idegesítő pletykafészeknek könyvelhetnek el, még indiszkrétnek is tűnhetsz.

Megkéred interjúztatódat, hogy ne lépjen kapcsolatba előző munkaadóddal

Titkolnivalód van? Előző munkahelyeden nem teljesítettél olyan jól, mint ahogyan az önéletrajzodban áll? Hogyha úgy érzed, nem vetne rád jó fényt, ha leendő főnököd érdeklődne utánad előző munkahelyeden, akkor ne hozd szóba a dolgot, igyekezz kikerülni azokat a kérdéseket, amelyek szakmai előéleted előző állomására vonatkoznak.

Nem köszönöd meg az interjú-lehetőséget

Ügyelj arra, hogy a felvételi beszélgetés végén udvariasan búcsúzz el az interjút levezénylő kollégától, és a vállalatvezetőtől. Köszönd meg a lehetőséget és az időt, amit rád szántak. Törekvésed nem hat üres gesztusként, enélkül azonban úgy tűnhet, neked mindegy, hogy megkapod-e az állást. A siker érdekében légy a szokásosnál is udvariasabb és visszafogottabb!

hvg.hu Karrier

Miért jelentenek beteget a munkavállalók?

Mit teszel, amikor úgy érzed, hogy jól jönne egy soron kívüli szabadnap? Egyeztetsz a főnököddel, esetleg utolsó pillanatban felhívod egy átlátszó történettel, hogy hirtelen belázasodtál vagy kificamítottad a bokádat? Hihetetlen magyarázatok, átlátszó hazugságok.

hvg.hu Karrier

Ötből egy munkavállaló hazudik. Te is?

Fölmerült már benned a gyanú, hogy valamelyik munkatársad olykor nem a teljes igazságot mondja? Esetleg veled is előfordult már, hogy kitaláltál egy mesét, azért, hogy ne maradj szégyenben főnököd, kollégáid előtt? Az igazság gyakran akkor is kiderül, ha minden erőddel igyekszel elkendőzni azt.

hvg.hu Karrier

Álláspiaci trükkök: szerezd meg és dolgozz!

Az álláspiac ingoványos terep: nem árt, ha feltérképezed a kínálkozó munkalehetőségeket, és jól jövedelmező kapcsolatokat építesz ki. Íme néhány tanács, amely hozzásegít ahhoz, hogy álláskeresésedet siker koronázza, és beilleszkedhess a munkavállalók világába!

hvg.hu Karrier

Munkád megkeseríti életedet? Lépj időben!

Bármennyire igyekszel és fogadat összeszorítva hajtasz, úgy érzed, hogy munkád leszívja energiádat, lassan belefásulsz a mindennapi robotba? Ne hagyd, hogy felőröljön a munkahelyi idegeskedés, inkább derítsd ki, hogyan teremthetsz nyugodt, kellemes légkört magad körül, amelyben termékenyen alkothatsz! Ötletek.

hvg.hu Karrier

Hátborzongató tippek merész álláskeresőknek

Mire vagy képes, hogy megszerezd a tökéletes állást? Attól sem riadsz vissza, hogy lekenyerezd leendő főnöködet egy apró ajándékkal, esetleg az első akadálytól visszarettensz, és másik munka után nézel, ha a kiszemelt álláshoz göröngyös út vezet? Bizarr taktikák vagány keresgélőknek.

hvg.hu Karrier

Végzetes melléfogások az állásinterjún

A mindent eldöntő felvételi beszélgetés sikere a jelentkező felkészültségén és tájékozottságán múlik, ám sokat nyom a latban az is, mit és hogyan kérdezel az állásinterjún. Néhány ballépést érdemes elkerülnöd, ha komolyan megpályázol egy állást!

A brit éttermek tíz százaléka tönkrement a koronavírus-járvány kezdete óta

A brit éttermek tíz százaléka tönkrement a koronavírus-járvány kezdete óta

Pornóforgatás a szent hegyen, kamu szájmaszk: kiakadtak a turistákra Balin

Pornóforgatás a szent hegyen, kamu szájmaszk: kiakadtak a turistákra Balin

Őket kövesse ötletekért és tippekért, ha zöldebben szeretne élni

Őket kövesse ötletekért és tippekért, ha zöldebben szeretne élni