szerző:
hvg.hu

A gazdasági válság hatására új „vállalkozói generáció” jelent meg hazánkban – derül ki a Kelly Services munkaerő-piaci felméréséből, amelyben minden hetedik válaszadó egyéni vállalkozónak vallotta magát.

A Kelly Services által készített legfrissebb munkaerő-piaci felmérésből kiderül, hogy majdnem minden negyedik válaszadó szeretne saját vállalkozást indítani, de az „Y” generáció (a 18-29 éves korosztály) tagjai a leglelkesebbek. A már jelenleg is egyéni vállalkozóként dolgozók között nagyobb számban vannak jelen az „X” generáció (a 30-47 éves korosztály), illetve a „baby boomer” generáció (a 48-65 éves korosztály) képviselői, és többségük férfi.

A felmérés során megkérdezett magyar munkavállalók 14 százaléka jelenleg is egyéni vállalkozóként dolgozik: a „baby boomer” generáció körében ez az arány 19 százalék, az „X” generáció esetében 15 százalék, az „Y” generáció tagjai között pedig 12 százalék. Arra a kérdésre, hogy mi gátolja őket leginkább egy önálló vállalkozás elindításában, a többség a bizonytalan jövedelmet, a támogatás hiányát és a bukás kockázatát jelölte meg.

A „baby boomer” illetve az „X” generáció képviselői az „Y” generáció tagjainál jobban bíznak abban, hogy megfelelő képességeik, készségeik vannak egy saját vállalkozáshoz. A válaszadók közel egyharmada véli úgy, hogy szakmai tudására komoly kereslet van a piacon. A válaszadók 23 százaléka tervezi, hogy saját vállalkozást indít. Az „Y” generáció körében ez az arány 26 százalék, az „X” generáció esetében 22 százalék, a „baby boomer” generáció tagjai között pedig 17 százalék. Az önálló vállalkozás vonzerejének növekedése egybeesik a vállalkozások alaptevékenységéhez nem tartozó, kiegészítő funkciók kiszervezésének (outsourcing) fokozott terjedésével. Számos cég kiszervezéssel igyekszik csökkenteni állandó munkavállalóinak számát.

A Kelly Global Workforce Index felmérés során mintegy 134 ezer dolgozó véleményét kérdezték világszerte, köztük több mint 5 ezer magyar munkavállalóét.

OS Karrier

Több mint kétmilliárd forint munkahelyteremtésre

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium idén is pályázatot hirdetett munkahelyteremtő beruházások támogatására. A pályázaton csak Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehettek részt, amelyek vissza nem térítendő támogatást kaphattak építési jellegű, valamint új gépek, berendezések, technológiák beszerzése során felmerült költségeikre. A pályázatok támogatására összesen 2,3 milliárd forint áll rendelkezésre.

hvg.hu Karrier

Hány férfi vesztette el állását, miközben 100 nőt kirúgtak?

Az OECD-országokban a munkanélküliség már a tíz százalékot is meghaladta 2010-ben, míg 2007-ben még csak 5,6 százalékos volt a ráta. A férfiakat érzékenyebben érintette a válsággal járó elbocsátási hullám, foglalkoztatási arányuk 3 százalékkal csökkent a recesszió kezdete óta, míg ugyanez az arány a nőknél mindössze 0,3 százalék - olvasható az OECD Observer oldalán.

A fülöp-szigeteki "Jézus Krisztus" belefáradt a keresztre feszítésekbe, várja az utódját

A fülöp-szigeteki "Jézus Krisztus" belefáradt a keresztre feszítésekbe, várja az utódját

Használt lakásokra vették fel a legtöbb hitelt tavaly

Használt lakásokra vették fel a legtöbb hitelt tavaly

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Gigantikus művészeti installációba burkolták a Bécsi Városházát

Gigantikus művészeti installációba burkolták a Bécsi Városházát

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra