szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az RTL Klub tavaly összesen 1,6 milliárdos tiszteletdíjat fizetett a vezetőségének, a menedzsment így nagyságrendileg jobban járt a csatorna 244 dolgozójánál – jelentette a kormány és a kormánypárt milliárdos megbízásait zsinórban elnyerő Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonában lévő Napi Gazdaság.

Összesen 1,6 milliárdot fizetett ki tiszteletdíjként tavaly az RTL Klub a tévécsatornát működtető társaság igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai részére – közölte hétfői számában a Napi Gazdaság.

A lap szerint a 14 érintett vezető átlagosan és fejenként bruttó 110 millió forinttal lehetett gazdagabb az elmúlt évben. Ez azt jelenti, hogy tizenegyszer magasabb volt az átlag felsővezetői fizetés a dolgozóinál – tette hozzá a beszámoló. A Napi Gazdaság a cégbírósági adatok alapján azt is kiszámolta, hogy a dolgozók bruttó bére átlagosan 14 millió forint volt tavaly, vagyis havonta több mint egymillió forintos jövedelmük származott a csatorna munkatársainak.

Az RTL Klub cégbírósági adatai szerint kétmilliárd forinttal, 25,7 milliárdról 23,7 milliárdra csökkent a társaság bevétele 2013-ban az azt megelőző évhez képest, míg a személyi jellegű ráfordítások nőttek – írták.

Az RTL Klubtól hétfő délelőtt reagáltak. Jelezték, hogy nem 1,6 milliárd, hanem összesen 1 millió 680 ezer forint tiszteletdíjat vettek fel 2013-ban az RTL Klub vezetőségének tagjai. „Nehéz elhinni, hogy egy gazdasági szaklap ne tudná helyesen értelmezni egy vállalat éves beszámolóját” – olvasható a csatorna közleményében.

A Napi Gazdaság helyreigazítást tett közzé hétfőn kora délután. Rövid közleményükben nyomtatási hiábra hivatkoztak.

©

A tévécsatorna június elején kiemelten kezdett foglalkozni a kormányzat számára igazán kritikus témákkal, azt követően, hogy beterjesztették és elfogadták azt a reklámadónak nevezett különadót, amellyel minden valamirevaló bevétellel rendelkező médiacéget büntetnek, de a legnagyobbat az RTL Klubon ütik vele.

Miniszterelnökség szerint az RTL Klub a beszámolóival bosszúhadjáratot indított azért, mert Magyarországon is adót kell fizetnie – bár az RTL a reklámadó ellen tiltakozott, nem az adófizetés ellen. A Miniszterelnökség elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormánytagok családtagjain, mint például a miniszterelnök édesapján akar bosszút állni a csatorna. "A reklámpiac más szereplői is kifizetik a reklámadót, mégsem indítanak bosszúhadjáratot" – írták.

Múlt héten Lázár János beszélt a Napi Gazdaságnak az RTL Klubról és vezetőiről, akik szerinte azt gondolják, törvényen felül állnak. Azt is mondta, hogy a csatorna "korrupt vállalkozás", ráadásul "gyarmatnak tekintik az országot".

A most az RTL Klub vezetőinek jövedelmével foglalkozó Napi Gazdaságot tavaly vásárolta meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt. A lap még áprilisban, a Századvég beszállása előtt azt írta, hogy három év alatt bruttó 4,7 milliárd forintot fizethet ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Századvég konzorciumának közvélemény-kutatásra, tanulmánykészítésre és tanácsadásra.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t 2010. március végén hozta létre Giró-Szász András politológus, korábbi kormányszóvivő és Heim Péter közgazdász, aki az igazgatóság elnöki székét is elfoglalja – idézte fel áprilisban a lap. Giró-Szász 2011 szeptemberében, kormányszóvivői kinevezését követően lemondott igazgatósági tagságáról, és tulajdonosként is törölték a cégnyilvántartásból.

Nem volt mindig olyan felhőtlen a Fidesz és a Századvég-csoport viszonya, mint az utóbbi években, amióta az agytröszt folyamatosan nyeri el a kormánypárt és a kormány milliárdos megbízásait – írta a századvéges kör és a kormánypárt viszonyáról szóló többrészes sorozatában tavaly ősszel a hvg.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!