szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó másfél év után végleg megnyerte a pert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen, melyet azért indított, hogy nyilvánossá váljék az állami tulajdonú Magyar Villamos Műveknek az E.On földgáz-nagykereskedő és a földgáztározók megvásárlásáról döntő közgyűlésére kiadott mandátum és az azt megalapozó előterjesztések.

Vagyis azt, hogy a több mint 460 milliárd forintba kerülő üzlet valóban olyan jó üzlet volt-e a kormány részéről, mint ahogyan azt kommunikálták, illetve, hogy az üzlet nyélbe ütése előtt mindez mennyire volt a résztvevők számára nyilvánvaló.

Tegnap az Átlátszó borította az asztalt, és publikálta a kiperelt iratokat. Ez alapján kiderült, nemcsak hogy akár 600 millárd forinttal is többet fizettek az E.On földgáz üzletágáért és tározóiért, de erről a az előkészítési láncban vélhetően mindenki tudott. Az Átlátszó tovább üti a kormányt az ügyben, mivel vizualizálták, hogy az állami bevásárlás során mekkora pénzösszegről is van szó. Nos, akkoráról, hogy abból 121 Felcsúti Stadion kitelne. Vagy 31 Fradi-, illetve 4 Puskás Stadion.

©

Más "mértékegységben", a budapesti tömegközlekedés szükség-kategóriáira átszámolva: jutna 100 milliárd a 3-as metró felújítására, 90 pluszban csak a szerelvények cseréjére, 20 az e-jegyrendszerre, 11 a 3-as villamos vonalának teljes felújítására, de 87 új villamosra is (75 milliárd Ft), 500 új hibrid buszra (60 milliárd Ft.) és még ezen felül 104 milliárd forintot szabadon választható egyéb projektre is költeni lehetne abból a pénzből, amiért Orbán Viktor két évvel ezelőtti Tranzit fesztiválon elmondott beszédének megfelelően "visszavettük" az E.Ont.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen használhatja: életet lehel a régi fotókba egy új mesterséges intelligencia

Ingyen használhatja: életet lehel a régi fotókba egy új mesterséges intelligencia

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina