szerző:
hvg.hu

Nem az a drága, ha megvizsgálják a kéményt, hanem az, ha találnak valamit, amit cserélni kell. Aki szegény, az szinte belekényszerül a trükközésbe. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, mire kell figyelni, mielőtt bekapcsolják a fűtést.

Több baleset vagy kevesebb adminisztráció? Erről vitatkoznak a szakemberek, mielőtt a parlament megszavazná a kéményseprési törvény átírását. Annyi biztos: ha a jövő heti ülésen meglesz a többség a javaslathoz, akkor a családi házaknál nem lesz kötelező rendszeresen ellenőrizni a füstelvezetést, csak akkor vizsgálják meg a kéményeket, ha azt a tulajdonos külön megrendeli. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, mire kell figyelniük a lakások tulajdonosainak.

A családi házaknál a jövőben már nem lesz kötelező a kéményellenőrzés – ettől függetlenül persze érdemes lesz továbbra is kihívni szakembert. A kéményekkel is foglalkozó Katasztrófavédelem oldalán részletes árlistát tettek közzé, ez alapján a legtöbb fajta kéményt néhány ezer forintért meg lehet vizsgáltatni, de a legnagyobb rendszerek átnézése sem kerül 20 ezer forintnál többe. A nagy tétel nem ez, hanem az, ha valamit cserélni kell.

©

Aki nem családi házban él, annak továbbra is átnézik a kéményét évente egyszer, ráadásul tavaly óta már ingyen. (Szintén tavalyi az a változás, hogy ezt már a katasztrófavédelem végzi el ott, ahol az önkormányzat nem hosszabbított az előző szolgáltatóval. Ezen a linken városonkénti bontásban megtekinthető, hol ki végzi a vizsgálatot.) Nekik ekkor csak a magyar bürokráciával kell megharcolniuk: a tulajdonos két időpontot kap – általában hétköznap, munkaidőben -, ha pedig egyik sem jó neki, akkor már fizetnie kell, hogy megbeszéljenek egy olyan időt, amikor épp ráér. Azonban ekkor sem a vizsgálat teljes árát kifizetniük, csak a kiszállási díjat: ezt úgy számolják ki, hogy megnézik, 2015 nyarán mennyit kellett fizetni a kéményseprésért, és ennek veszik a 30 százalékát, ez általában 500-1000 forint közötti összeg. A teljes munkadíjat csak annak kell kifizetnie, aki soron kívüli munkára hívja ki a szakembereket.

Még a biztosítás is drágulhat
A jövő nemzedékek szószólója azt közölte: életveszélyes volna felszámolni a kötelező ellenőrzést. A törvényjavaslat megírói azzal érvelnek: az adminisztrációs terhek csökkenhetnek, ha nem kötelező a vizsgálat, a háztulajdonosok egyéni felelősségvállalása pedig megnő így. A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba még egy kritikát felvetett: szerinte a lakás- és az életbiztosítások is drágábbá válhatnak, ha a bankok és a biztosítók beárazzák, hogy gyakoribbak lesznek a fűtési balesetek.

Az árak akkor kezdhetnek látványosan nőni, ha kiderül, hogy valamilyen alkatrészt cserélni kell. Márpedig ez gyakran előfordulhat: a szakértők úgy számolnak, hogy a magyarországi gázkészülékek átlagos életkora a 20 évet is meghaladja, vagyis például az autóállománynál egyértelműen öregebbek a konvektorok vagy a kazánok. Ekkor az embernek 30 napja van, hogy kijavíttassa a hibát. A nyilvántartott, mestervizsgával rendelkező szakemberek közül egy 936 oldalas listáról lehet válogatni; aki azt szeretné, hogy Mészáros Lőrinc javítsa a konvektorát, az itt el fog szomorodni, a gázszerelőből lett felcsúti polgármester-üzletember már nem található meg a szakmai listán.

Ha jó a kémény, de cserélni kell a kazánt, akkor sem lehet olcsón megúszni a váltást. Egy alsó árkategóriás kazánt sem könnyű 150-200 ezer forint alatt találni, és erre jön még rá a beszerelés költsége. Ráadásul most a megugró kereslet miatt nehéz a beszerzés, amit tovább súlyosbít  a szakemberhiány: beszéltünk olyan szerelővel, aki társasházaknál csak hónapokra előre tud időpontot adni. Ugyanakkor nem lehet elégszer figyelmeztetni: veszélyes lehet, ha valaki házi buherálással próbálják életben tartani a szerkezetet.

©

Tavaly nyártól már csak kondenzációs kazánra adható ki üzemeltetési engedély (haladékot 2018-ig azok kaptak, akik társasházban kisebb teljesítményű, gyűjtőkéménybe csatlakozó kazánt használnak). Ez a berendezés biztonságosabb és energiatakarékosabb, mint az a fűtés, amit a legtöbb lakásban addig használtak. Az ilyen fajta készüléket azonban szinte lehetetlen 300-400 ezer forintnál olcsóbban beszerezni. Ha pedig az ember megvásárolta a gépet, akkor át kell alakíttatnia a kéményt is hozzá, mert a korábbi béleléseket már nem fogadja el a hatóság, ez pedig újabb 200-300 ezer forintos kiadást jelent. És itt még mindig nincs vége: kötelező gáztervet is kell készíttetni. Ezt általában 60-100 ezer forint közötti áron végzik el.

Nem lehetetlen persze spórolni a költségeken. A kéménybélelést például a társasházakban élők gyakran összefogva, a közös költségből szokták megoldani, és az önkormányzatok is szoktak pályázatokat kiírni. Idén az Otthon Melege Programban is lehetett pénzt kérni kéményekre és konvektorok cseréjére. Csakhogy ezzel a legszegényebbeket nem segítették ki, mivel a felújítás összköltségének legfeljebb a 40 százaléka lehetett a támogatás. Vagyis aki nem tud több tízezer, ha nem több százezer forintot kiadni, az kénytelen maradni a házi javításoknál. Az, hogy az új készülékek közül már csak a szigorúbb szabálynak megfelelőeket engedik piacra dobni, azt is jelenti: sokan kényszerülnek rá arra, a tönkremenőben lévőket próbálják valahogy életben tartani, amíg csak lehet. Ez pedig nem csak azoknak veszélyes, akik rosszul fűtött lakásban élnek - fűtési időszakban a szegényebb vidékeken annyian fűtenek szakszerűtlenül, hogy az ottani szmog már Budapest legrosszabb részeinek szintjével vetekszik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyomoznak a dusnoki szülők ellen, akik nem anyakönyvezték újszülött gyermeküket

Nyomoznak a dusnoki szülők ellen, akik nem anyakönyvezték újszülött gyermeküket

Sorozatokat kaszált el az RTL Klub és a TV2

Sorozatokat kaszált el az RTL Klub és a TV2

Trükkös puskázási módszer indult el az amerikai iskolákból, villámgyorsan terjed

Trükkös puskázási módszer indult el az amerikai iskolákból, villámgyorsan terjed

Bayer Zsolték tüntetéssel válaszolnak Niedermüller Péternek

Bayer Zsolték tüntetéssel válaszolnak Niedermüller Péternek

Megbüntettek egy kínai boltot, mert megemelte a szájmaszk árát

Megbüntettek egy kínai boltot, mert megemelte a szájmaszk árát

Megtalálták a bibliai Salamon király 3000 éves bányáit

Megtalálták a bibliai Salamon király 3000 éves bányáit