szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A klasszikus éttermek lesznek a fő haszonélvezők, a büfések meg futhatnak székeket venni.

2018. január elsejétől a vendéglátásban bizonyos szolgáltatások után 5 százalékos lesz az áfakulcs, a kedvezményezettek körének viszont majdnem ugyanekkora, 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetniük. Az új jogszabály némileg felemásra sikeredett, és nem egyszerű az alkalmazása sem, mivel bizonyos étteremtípusokat kizártak a kedvezményből, ami ráadásul nem minden típusú szolgáltatásra vonatkozik.

A fő haszonélvezők a klasszikus éttermek lesznek, a vesztesek pedig az utcai életárusok, büfékocsisok, mert az értékesítést követően nem garantálják az azonnali fogyasztást lehetővé tevő kiegészítő szolgáltatásokat. A jogszabály egyik furcsasága éppen abban rejlik, hogy a luxuséttermekhez képest kisebb haszonkulccsal dolgozó helyeket zárja ki a kedvezményből. Azok a vendéglátósok, akik kitesznek néhány széket, szalvétát, szemetest, beléphetnek a kedvezményezettek körébe, a büféseknek érdemes tehát minél hamarabb invesztálniuk.

A változások a munkahelyi étkezdéket sem érintik; Tállai András miniszterhelyettes és NAV-elnök Mesterházy Attila kérdésére küldött év eleji válaszleveléből az derült ki, hogy “az áfakulcs-csökkentéssel érintett kör meghatározása során figyelemmel kellett lenni a költségvetési mozgástérre is, amelyből kifolyólag az Országgyűlés döntése alapján kialakított kedvezményes kör további kiterjesztése jelenleg nem várható” – azaz túl nagy lett volna a kieső áfabevétel, ha a teljes vendéglátószektorra kiterjesztik a kedvezményt.
Ráadásul különbség lesz az elvitel és a helyben fogyasztás áfakulcsa között, ami némileg életszerűtlen helyzetet eredményez, hiszen nyilván nem tüntetnek majd fel kétféle árat az étlapon a vendéglátósok.

A fogyasztók várhatóan semmit sem fognak érezni a változásból, mivel a szakmai szervezetek szerint a vendéglátósok a zsebükben maradt összeget a munkaerőhiány által okozott problémák enyhítésére és színvonalemelésre fordítják majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Megfojthatja a kantinokat a magasabb áfakulcs

A munkahelyi étkezdék jövőre 9, egy évvel később pedig 22 százalékkal magasabb áfakulccsal dolgozhatnak majd, mint a klasszikus éttermek, a hátrányos megkülönböztetés miatt sok közülük rövid időn belül lehúzhatja majd a rolót – írja a csütörtöki Világgazdaság.

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Végelszámolás alatt áll az Elios-ügy központi cége

Végelszámolás alatt áll az Elios-ügy központi cége